Annonce
Melfar Posten

Mia laver Knæk Cancer-nøgleringe for at ære sin onkel: - Men jeg gør det også for at støtte forskningen

Mia Viggo Mortensen fra Middelfart samler for fjerde gang ind til Knæk Cancer for at ære sin onkels minde. Foto: Sofia Søborg Flittner-Nielsen.
2020 bliver 16-årige Mia Viggo Mortensens fjerde gang, hvor hun sælger nøgleringe for at samle ind til Knæk Cancer. Årsagen er simpel: den unge pige vil ære sin afdøde onkel - og samtidig gøre en forskel for både kræftramte og forskningen, som skal redde dem.

Middelfart: Badum. Badum. Badum. Badum. Badum.

Mia Mortensens hjerte banker afsted. Nummeret på Knæk Cancers callcenter lyser på telefonskærmen. Et sus af adrenalin ryger gennem kroppen på den unge pige, da hun løfter telefonen op til øret. Maven vender sig tre omgange.

Der er stille i stuen på adressen i Middelfart, hvor Mia Viggo Mortensens forældre venter spændt. Der er skruet ned for fjernsynet, som viser årets Knæk Cancer show.

Annonce

Hun trykker på den grønne knap på skærmen. Hænderne ryster. Alle sanser er fokuseret på opkaldet, som er ved gå gennem.


Jeg ved, at jeg, alene, ikke kan redde folk. Men jeg kan lave noget, som kan give læger og forskere en hjælpende hånd, så de kan redde folk

Mia Mortensen, 16 år


En stemme lyder i den anden ende. Hun er igennem. Stemmen knækker, da hun skal introducere sig selv og beløbet, hun har skrabet sammen.

Det er oktober 2015. Mia Mortensen er 11 år gammel og har for første gang samlet penge ind til Knæk Cancer - hele 1212 kroner.

Den unge pige laver nemlig Knæk Cancer nøgleringe for at ære sin onkel. I år er Mia Viggo Mortensens fjerde gang siden 2015, hvor hun samler ind.

Handlinger taler mere end ord

I 2012 blev Mia Viggo Mortensens onkel diagnostiseret med modermærkekræft. Sygdomsforløbet gik fra dårligt til værst hurtigt, og den otte-årige pige havde ikke meget tid til at forstå, hvad der foregik. Den 18. oktober 2012 var Mia Viggo Mortensens onkel der pludselig ikke længere.

Ifølge Mia Mortensen har hun fortrængt meget af det, hun oplevede.

- Alligevel var jeg fyldt med en kæmpe sorg, som tog mig lang tid at bearbejde, fortæller Mia Viggo Mortensen, der i dag er 16 år.

Blå bog

Mia Josefine Viggo Mortensen er 16 år gammel og bosat i Middelfart. Den unge pige er startet som førsteårselev på SOSU-uddannelsen i Fredericia, da hun drømmer om at uddanne sig til social- og sundhedsassistent.

Siden 2015 har Mia Mortensen lavet nøgleringe til fordel for Knæk Cancer. Idéen til nøgleringsprojektet opstod, da Mia Mortensen havde et behov for at mindes sin afdøde onkel på en positiv måde.

Hvert efterår efter sin onkels død blev den unge pige nedtrykt og ængstelig, da årstiden mindede hende om sin afdøde onkel. Men i 2014 ville Mia Mortensen ikke lade sorgen opsluge mindet om sin onkel længere.

For Mia Viggo Mortensen taler handling mere end ord. Hun blev afklaret med, at hun ville gøre noget - noget positivt, som ville gavne andre.

- Jeg ved, at jeg, alene, ikke kan redde folk. Men jeg kan lave noget, som kan give læger og forskere en hjælpende hånd, så de kan redde folk, forklarer hun.

Efter det første år hvor hun samlede 1212 kroner ind til Knæk Cancer, tog Mia Viggo Mortensens nøgleringsprojekt fart. I 2016 samlede hun 8.670 kroner ind. I 2017 sneg hun sig op på 13.350 kroner. Og tallet blev ved med at stige i 2016. I 2018 og 2019 samlede Mia Viggo Mortensen ikke ind grundet personlige årsager. I år håber hun på at ramme 20.000 kroner.

Mia Viggo Mortensen fra Middelfart samler for fjerde gang ind til Knæk Cancer for at ære sin onkels minde. Foto: Sofia Søborg Flittner-Nielsen.

Ikke nok med at den unge pige ville ære sin onkels minde ved at støtte Knæk Cancer, hun valgte også at ære ham personligt. Onklen kaldte sin niece for Viggo, siden hun blev født. Mia Mortensen valgte at gøre drengenavnet til en permanent del af sit fulde navn.

- Det var først, da navnetilføjelsen var officiel, jeg opdagede, hvor meget jeg egentlig savnede, der var en, som kaldte mig Viggo. Nu har jeg altid en lille del af ham med mig, fortæller Mia Viggo Mortensen.

Annonce

150 timers arbejde

De første nøgleringe til i år blev allerede lavet før sommerferien. Mia Viggo Mortensen har planer om at lave i alt 450 nøgleringe til fordel for Knæk Cancer, som afholdes den 24. oktober. Hvis hun får solgt alle nøgleringe, formår den unge pige at samle 20.250 kroner ind.

Mia Viggo Mortensen fra Middelfart samler for fjerde gang ind til Knæk Cancer for at ære sin onkels minde. Foto: Sofia Søborg Flittner-Nielsen.

Men det er ikke en nem og hurtigt opgave at lave 450 nøgleringe. Det tager nemlig hende  omkring 20 minutter at lave én enkelt - altså 150 timer at lave 450 nøgleringe.

- Når det er noget, man er passioneret om, så lægger man slet ikke mærke til, hvor meget tid man bruger på det, fortæller Mia Viggo Mortensen, der ofte bruger flere timer efter skole på at lave nøgleringe.

- Når jeg har brug for at slappe af, så laver jeg nøgleringe, griner hun.

Knæk Cancer nøgleringe

Nøgleringene, Mia Mortensen laver, er dekoreret med små perler, der presses fast med en pincet. Nøgleringene er dekoreret med forskellige motiver. Den unge pige laver nøgleringe med Knæk Cancer-blomsten, symbolet for brystkræft og symbolet for prostatakræft.

Én nøglering koster 45 kroner, som går ubeskåret til Knæk Cancer. Er man interesseret i at købe en nøglering, kan man smide en SMS til 25 13 17 17 eller ringe på hos Øresundsvænget 136 i Middelfart.

Siden 2015 har Mia Mortensen lavet omkring 800 nøgleringe. Det løber op i cirka 22.000 kroner. Et beløb som den unge pige stadig er helt forbløffet over.

- Det er jo egentlig ikke mine penge. Det er kundernes penge. Så det er jo dem, der gør en kæmpe forskel. Men jeg er utrolig stolt af, at jeg har kreeret noget, som de gerne vil sende deres penge videre igennem, siger den unge Middelfarter.

- Sammen har vi gjort en forskel for at hjælpe andre, som står i en meget svær situation, afslutter 16-årige Mia Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mette glæder sig til at se sine kunder uden mundbind: - Mange gange har vi skullet sige 'undskyld, hvad siger du', og så bliver de irriterede

Melfar Posten

Hør om Årets Bøger

Melfar Posten

Lav selv stearinlys og brugkunst

Melfar Posten

Vi maler byen grøn

Melfar Posten

Trine og Mette ville sælge blomster - så kom der et renseri oven i: - Vi tænkte, det her kommer vi aldrig til at fatte en hat af

Annonce