Annonce
Melfar Posten

Rygestop efter 54 års røg: Kjeld smed smøgerne på blot tre uger

Der er stadig hindbær på buskene hos Kjeld Juul Pedersen, og dem kan han meget bedre smage og dufte, siden han kvittede smøgerne. Foto: Jan Bonde
Det tog 72-årige Kjeld Juul Pedersen tre uger at kvitte smøgerne efter at have røget i 54 år. "Når jeg kan se, hvor let det var for mig, så er der selvfølgelig en vis anger over, at jeg ikke har gjort det noget før", siger han.
Annonce

Da den russiske læge på Sygehus Lillebælt pludselig spurgte Kjeld Juul Pedersen, om han var ryger - og om havde lyst til at stoppe med at være det - blev han noget overrasket.

For han var på sygehuset for at få tjekket en diskusprolaps.

- Men jeg svarede, at jeg gerne ville stoppe. Om jeg helt mente det på tidspunkt, ved jeg ikke, siger han.

Det var i sommer, og få dage senere ringede telefonen hjemme hos Kjeld.

- Det var sundhedsapostlene inde fra kommunen, som spurgte til, om jeg ville på et kursus for at stoppe med at ryge. Det ville jeg gerne, men det passede ikke med datoerne, og så blev jeg tilbudt en individuel samtale. Det synes jeg var ret flot, siger Kjeld Juul Pedersen.

Han er 72 år og har røget, siden han var 18 år. Han beskriver starten på sin rygerkarriere som et miks mellem gruppepres og ønsket om at "være noget". For sådan var det dengang i 1960'erne. I begyndelsen røg han pibe. Siden blev det cigaretter.

Kjeld Juul Pedersen nyder at være i naturen omkring huset. Han er fri af hoste og har fået en meget bedre vejrtrækning, siden han stoppede med at ryge i sommer. Foto: Jan Bonde
Annonce

Stoppede på tre uger

Samtalen med sygehuset og medarbejderen fra Middelfart Kommunes rygestopindsats skete sidste sommer. Og i telefonen fik Kjeld en aftale om en samtale ansigt til ansigt tre uger senere.

- Men jeg fik også nogle gode råd forud for samtalen, for jeg spurgte, hvad jeg skulle gøre. Jeg fik besked på at tænke over, hvilke cigaretter, jeg i virkeligheden havde brug for at ryge. Kunne jeg udsætte nogle af dem? Så jeg begyndte at udsætte min morgencigaret til efter kaffen. Og min formiddagscigaretter blev udsat. Ret hurtigt fik jeg halveret mit forbrug, som var mellem 10 og 20 i løbet af en dag, fortæller Kjeld Juul Pedersen.

Og så kommer den bemærkelsesværdige pointe.

- Jeg fik det timet sådan, at jeg røg den sidste cigaret fra den sidste pakke, jeg havde, 10 minutter før jeg skulle ind til mødet. Så jeg præsenterede mig som røgfri, siger han.

Og sådan er det gået.

Kjeld Juul Pedersen har ikke røget en cigaret siden samtalen, og han har tilmed stort set været uden abstinenser.

- Når jeg kan se, hvor let det var for mig, så er der selvfølgelig en vis anger over, at jeg ikke har gjort det noget før", siger han.

Annonce

Fik blodprop - så konen stoppede med at ryge

De ord skal ses i sammenhæng med det faktum, at Kjeld Juul Pedersen faktisk blev ramt af en mindre blodprop for 10 år siden. Det fik ham ikke til at stoppe med at ryge. Men hustruen Vibeke stoppede.

- Jeg kan godt høre, hvordan det lyder. Og fra da af har jeg også sørget for ikke at ryge i nærheden af hende. Så er jeg gået ud i haven eller om på den anden side af huset, siger Kjeld Juul Pedersen.

Nu kan han nøjes med at gå i haven for at ordne ting og hygge sig - uden cigaretterne.

Haven er stedet, hvor Kjeld Juul Pedersen de seneste 10 år har søgt hen, når han skulle ryge. Nu kan han være i haven uden skjulte motiver. Foto: Jan Bonde
Annonce

Sparer sammen til rejse

Fordi Kjeld Juul Pedersen nåede at blive røgfri inden det egentlige kursus begyndte, har han aldrig deltaget. Til gengæld blev han tilbudt et par opfølgende samtaler med rygestopmedarbejderen, og dem tog han imod.

- Her fik jeg ros, når jeg kunne fortælle, at det bare gik fint. Og ros kan vi jo alle bruge, siger han.

Og så er der alle belønningerne. Kjeld Juul Pedersen nævner i rækkefølge: Ingen hoste, mere luft, stærkere smagssans, stærkere lugtesans. Og ikke mindst - flere penge.

- Vi er ved at spare sammen til en rejse til Grønland, hvor vi har en søn, svigerdatter og barnebarn. Og det er lettere, når jeg kan bruge pengene fra rygningen, siger han.

Haveslangen er ikke det eneste, Kjeld Juul Pedersen er ved at pakke væk. Også cigaretterne er forsvundet fra hans tilværelse. Foto: Jan Bonde
Annonce

Aftale med kassedamen

Kjeld Juul Pedersen har som nævnt kun i meget lille grad været præget af abstinenser. Det eneste tidspunkt, han føler en vis længsel, er når han står i køen i supermarkedet.

- For så ved jeg, at cigaretterne er inden for rækkevidde. Men jeg har været meget åben omkring, at jeg er stoppet med at ryge, for jeg vil gerne lægge pres på mig selv på den måde. Så jeg har lavet en aftale med én af kassedamerne om, at hvis jeg beder om at få cigaretter, så må hun ikke sælge dem til mig, siger han.

Kjeld Juul Pedersen glæder sig til, at han - sammen med hustruen Vibeke - skal til Grønland for at besøge søn og svigerdatter. Det lader sig blandt andet gøre, fordi han sparer de penge, han tidligere brugte på at ryge. Foto: Jan Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Tip fra bib: Dejlige Danmark

Annonce