Annonce
Melfar Posten

Så selv: Sådan får du selv en blomstrende have med nok til både vasen og bierne

Evighedsblomsten er blandt blomsterbonde Regitze Gaarde Bangs nemme favoritter i skærehaven, og dem kan du sagtens selv så i din egen have. Foto: Regitzes Have
Med en lille indsats kan du gøre din have til et blomstrende paradis for insekterne og dig selv. Her får du otte nemme sorter, som du selv kan så i din have.

Gelsted: Med de rigtige frø kan du sagtens selv lave en skærehave. Listen her indeholder sommerblomster, altså et-årige blomster, der skal sås igen år efter år. Fordelen ved sommerblomster er, at de, modsat stauder, kun lever for én ting: At sætte frø for at sikre næste års generation.

Derfor kan du plukke af dem hele sommeren, for så snart, du har plukket en blomst, vil planten sætte et nyt skud for at forsøge at lave frø. Derfor kan du sagtens plukke dig en flot buket og stadig have blomster i haven til fordel for insekterne, der vil nyde godt af, at du sikrer pollen i haven så længe som muligt.

Du kan begynde at så sommerblomster i starten af maj eller forspire dem allerede nu.

Frøene kan du købe i mange supermarkeder eller i netbutikker, men hvis du vil have lokale frø, har Regitze Gaarde Bang også frø til salg til efteråret.

1 Morgenfruer

Morgenfrue. Foto: Regitzes Have

Morgenfruerne kan blive ganske store, hvis de får lov til det. De er nemme at så og sætter et hav af frø, som sår sig selv år efter år. Morgenfruerne bliver ved og ved med at være grønne til langt hen på efteråret.

Morgenfrue-frø kan du få i de fleste supermarkeder med frø-udvalg eller i byggemarkeder. Hvis du vil have nogle lidt mere specielle slags, skal du en tur på nettet og finde nogle netbutikker, der ofte har et langt større udvalg end i butikkerne.

2 Frøkenhat

Frøkenhat. Foto: Regitzes Have

Frøkenhattene er næsten uundværlige, hvis du vil have fine blomster til buketter. De spirer villigt og kan fås i et utal af varianter. De stive stængler gør dem gode i buketterne, og de skyder hurtigt et nyt skud, når du har plukket af dem. Hvis du vil have en plante, der sætter mange skud, skal du knibe den første blomsterknop af, så den forgrener sig i stedet for at bruge al energi på den ene blomst. Frøkenhatte fås også som regel i supermarkeder og byggemarkeder, men det store og varierede udvalgt finder du i netbutikkerne.

3 Cosmos

Cosmos. Foto: Mia Harm Madsen

Den fine og lette Cosmos, eller Stolt Kavaler, hører også hjemme i skærehaven. Cosmos fås i mange varianter, og her kan du være heldig at finde flere forskellige i supermarkedernes frø-udvalg. Vær opmærksom på, at nogle cosmos er lave, omkring 70 centimeter, mens andre nemt bliver 170 centimeter høje. Overvej, hvad der passer i din have, inden du sår dem. Cosmos fås i et utal af varianter. Fra kridhvide med glatte kronblade til flossede, rørformede eller stribede kronblade. Også Cosmos har gavn af at få knebet toppen af.

4 Honningurt

Honingurt. Foto: Regitzes Have

Honningurten er blomsterbondens "must" i skærehaven. Den 70 centimeter høje urt tiltrækker bier og bestøvere og er derfor god i haven med biodiversitet for øje. Desuden skaber den smukke, store blå-lilla blomster, som du bare kan plukke af til vasen, for de stærke stængler gør den holdbar til snit.

5 Kornblomster

Kornblomst. Foto: Regitzes Have

Kornblomsten behøver nok ikke en nærmere introduktion. Den søde blomst hører også hjemme blandt blomsterbondens favoritter.

6 Solsikker

Solsikker. Foto: Regitzes have

Solsikkerne Velvet Queen og Vanilla Ice er gode i buketter, da de er remonterende og altså sætter nye knopper, hvis man klipper blomsterne. Vælg altid de solsikker, der forgrener sig, da de er egnede til snit. Du skal nok en tur på nettet for at finde de specifikke sorter, der egner sig til snit.

7 Scabiosa

Scabiosa. Foto: Regitzes Have

Den søde, buttede scabiosa er en taknemmelig blomst, der blot sætter endnu flere blomster, hvis du klipper til buketter. Den fås i flere farver og varianter, og du skal nok kunne finde nogle af dem i supermarkedernes udvalg.

8 Evighedsblomst

Evighedsblomst. Foto: Regitzes Have

Evighedsblomsten har flere fordele. Den er smuk, når den er frisk, men den kan også tørres og bruges i, ja, evighedsbuketter. Desuden er frøene billige og som regel tilgængelige i supermarkedernes frøudvalg. Disse er "mormor-mikset" i 70'er-farver. Vil du have særlige farver af evighedsblomsten, skal du på nettet for at finde frø til den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Socialt udsatte kaster sig ud i stor udfordring i Middelfart: Værestedet Broen for livet er om to uger vært for DM i petanque for socialt udsatte

Melfar Posten

Efter flere års lukning står Strib Bibliotek endelig klar: - Det har været langstrakt, men vi har taget det med tålmodig venten

Melfar Posten

Klassisk koncert med unge talenter

Annonce