Annonce
Melfar Posten

Skab adventskransen af blade og bregner

Årets adventskrans kan laves af blade og bregner med den sjove limteknik. Foto: Jette Vrængmose
Af noget så simpelt som efterårets nedfaldne blade og visne bregner fra skoven kan du lave en enestående adventsdekoration.
Annonce

Gør det selv: Ja, det er atter tid til adventskrans og hygge, så tag en tur i skoven og find materialerne.

Corona-tiden og alle dens restriktioner har ændret hverdagen for os alle. Men derfor bliver det alligevel jul, og der skal pyntes op. For mig har det sidste år ført til mange kroge af Danmark, hvor jeg lærer andre kreative sjæle at trylle havens skrald og oversete naturmaterialer om til fade, skåle og unikke botaniske kreationer.

De visne prydgræsser fra haven kan blive til skåle, fyrrenålene fra indkørslen til fade og staudeafklip til vaser. Limteknik, kalder jeg det, og der er bare uendelige muligheder. Bæredygtighed, lokalt og kreativt er nogle af de stikord, jeg ofte hører brugt om teknikken. Som det tit går i livet, var det en tilfældighed, der fik mig til at dyrke netop denne teknik inden for blomsterbinding, men mange andre kan også se det spændende i det.

På Clay Danmarks Keramikmuseum bliver årets julebord også pyntet med limteknik, for de har bedt mig om at stå for dekorationen. Det er en stor ære, og har du lyst til at se resultatet, står bordet pyntet fra midt november til jul.

Det bliver en botanisk opdækning med alt det skønne, naturen omkring os kan byde på, men naturligvis med et uniqa-tvist.

I dagens ’opskrift’ vil jeg vise dig, hvordan du også kan lege med limteknik. Du skal bruge noget flydende trælim, men ellers er det fleste af materialerne samlet på en tur i skoven med familien.

Processen tager nogle dage (lidt tid hver dag), så du får virkelig lov til at strække den kreative proces.

Kransen er klippet op, og de nedfaldne blade er bundet på. Foto: Jette Vrængmose
Annonce

Sådan gør du

Annonce

Dag 1:

Tag en tur i skoven. Her kan du samle store flotte nedfaldne blade og visne bregner. Hjemme igen tager du en almindelig halmkrans, og klipper den over. Vrid kransen ud, så den bliver formet som en slange. Træk gerne halmen lidt ud i enderne, så de bliver lidt spidse. Bind om enderne, så halmen ikke løber ud. Nu skal der bindes nedfaldne blade på. Det er nemmest, hvis bladene er lidt fugtige og meget store. Lad kransen hvile, til bladene er tørre.

Annonce

Dag 2:

Tag de visne bregner, og bræk dem i mindre stykker ned i en spand.

I en anden spand blander du trælim med en lille smule vand. Pas på, det ikke bliver for tyndt. Hæld limen over bregnerne, og bland rundt til alle bregner er hvide af limen.

Forsigtigt lægger du de limfyldte bregner over kransen med blade. Lad det hele tørre til næste dag.

Bregnerne fra skoven giver kransen lethed. Foto: Jette Vrængmose
Annonce

Dag 3:

Kransen er nu tør og kan dekoreres med lys og pynt. Jeg har lagt min hen over en rustik træplade, som jeg har sat 3 lange lysholdere fast i og pyntet yderligere med små juletræer.

Ved siden af står også fyrfadslys i skønne glas, som det bliver en adventsdekoration, men kransen kan pyntes på mange forskellige måder. God fornøjelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

KulturØen hylder Nat King Cole

Melfar Posten

Julekoncert i Gelsted Kirke

Annonce