Annonce
Melfar Posten

Stefan kunne ikke lide øl, men så startede han sit eget bryghus: Nu vil alle have en tår

Gamborg Bryghus er startet i Stefan Sørensens kælder, hvor der ikke er fuld ståhøjde. Men selv om rummet her er lille, er drømmene store, og efterspørgslen på øllet er enorm. Foto: Mia Harm Madsen
Små bryggerier har medvind for tiden, og det har 35-årige Stefan Sørensen fra Gamborg også mærket. Et hobbyprojekt i en lavloftet kælder er nu vokset til eget mikrobryggeri, en enorm interesse blandt ølentusiaster og drømme om et større bryggeri og egne beværtninger. Han er én af mændene bag Gamborg Bryghus.

Gamborg: - Jeg er ret nørdet, slår 35-årige Stefan Sørensen fast, når han fortæller om, hvad han er for én. For eksempel har han fire bøger liggende, som han lige skal have læst. 300 sider hver. Én om vand, én om gær, én om humle og én om malt. I forvejen har han læst otte tykke bøger om øl og pløjet en del videoer igennem.

- Jeg har nok set Youtube tør for videoer om øl, siger han og griner.

Han er én af mændene bag Gamborg Bryghus, der i januar så dagens lys i Stefan Sørensens egen kælder. En kælder, der ikke en gang er ståhøjde i, men når det kommer til, hvor langt dette nystartede øl-eventyr kan tages, er det kun himlen, der er grænsen.

Annonce

Om Skumsprøjt i vigen

Den første, og indtil nu eneste, øl fra Gamborg Bryghus hedder "Skumsprøjt i vigen".

Ved et lave en rundspørge på Facebook, kom de fire ølvenner frem til, at der var stor interesse for IPA og New England IPA-øl. Derfor gik de i gang med at lave en IPA, India Pale Ale.

IPA er historisk set en bitter øl, men "Skumsprøjt i vigen" er lavet drikkevenlig og har aroma af tropiske frugter, karamelmalt, gær med abrikosnoter og en lav bitterhed.

Stefan Sørensen havde ikke selv forudset, at et hobbyprojekt kunne vokse til det, Gamborg Bryghus er i dag. Foto: Mia Harm Madsen

For det lille bryggeri kan noget. Selv for folk, der ikke kan lide øl. Sådan én var Stefan Sørensen selv for et år siden, men nu har han brygget en øl, som han selv kan lide. Og det er der mange andre, der også kan, for de øl, der kommer i handlen, bliver revet væk, og efterspørgslen vokser kun.

Et hobbyprojekt

Gamborg Bryghus startede i kælderen som et hobbyprojekt mellem fire venner. Det var aldrig meningen, at det skulle udvikle sig til et firma, men som projektet udviklede sig lidt, eksploderede interessen på bryghusets Facebook-side.

Øllet fra Gamborg Bryghus er moderne øl, og det skal etiketterne også signalere. Logoet med solbriller og overskæg er designet af sønnen til én af de fire venner, der var med til at starte bryghuset i starten af året. Foto: Mia Harm Madsen

- I juni besluttede vi, at vi går "all in", forklarer Stefan Sørensen, der stadig passer sit fuldtidsjob som sektionsleder i Siemens Gamesa.

Men med den interesse, der var for øllet, blev vennerne nødt til at reagere på det. To venner måtte af forskellige årsager bakke ud, mens de sidste to lagde ekstra kræfter i.

Nu står der stadig en 40-liters kedel i Stefan Sørensens kælder, men den blev meget hurtigt for lille, og i stedet har vennerne lejet sig ind i et bryggeri, der kan brygge 1000 liter af den øl, der nu hedder "Skumsprøjt i vigen", ad gangen.

Og det var der bestemt brug for. Med både oktobers ølfester og julen lige om hjørnet var der brug for flere flasker.

Her kan du købe øl fra Gamborg Bryghus

Silkes Nørklerier, Nørre Aaby

Fyns Vinkompagni, Nørre Aaby

Nørre Aaby Station

Kvickly, Middelfart

Kitzchen, Middelfart

Papas Pizzeria, Middelfart

Holms, Middelfart

- 60 procent af det, jeg fik hjem af den første portion, vi har fået brygget, det er allerede leveret hos vores forhandlere. Jeg tør ikke finde flere forhandlere, for så kan vi ikke følge med. Men det er jo et luksusproblem, siger Stefan Sørensen, der overvejer, om han kan have tre kedler mere derhjemme, så han selv kan brygge og supplere op på efterspørgslen. Alternativt kan de ekstra kedler bruges til at eksperimentere med, så der kan blive udviklet nye typer øl.

Stefan Sørensen opbevarer humlen i sin fryser, og ét af de næste tiltag i ølproduktionen er, at han vil finde én lokalt, der kan lave lokalt dyrket bygkorn om til malt. Desuden har han selv været ude for at plukke vild humle. Foto: Mia Harm Madsen

- Man kan lave flere finurligheder på et lille anlæg, og det vil jeg gerne eksperimentere med. Det er faktisk sådan, at når jeg brygger, så skriver jeg alt ned. Minut for minut, for hvis jeg laver en fejl, og den viser sig at være god, så vil jeg gerne vide, hvordan jeg når frem til samme resultat igen. Punktligheden er afgørende, forklarer han.

Annonce

Drømmer om mere

Stefan Sørensen og kompagnon har allerede tænkt ud i fremtiden.

I første omgang overvejer de, om de kan trække produktionen hjem til Gamborg igen. Men det kræver et sted af en vis størrelse, og sådan et har han allerede været ude at kigge efter.

- Vi kigger nu efter et passende sted, men det er svært, siger han, for der skal nemlig også tænkes ind i projektet, at det skal være stort nok til at kunne rumme en udvidelse.

- Vi vil gerne nå en størrelse som Midtfyns Bryghus og sende et sted mellem 100.000 og 150.000 liter øl ud. Men lige nu prøver vi markedet af og ser, om det kun er nyhedens interesse, eller om vores øl forbliver interessant, siger han.

Men det er som sagt kun himlen, der sætter en grænse for, hvad man kan inden for øllets verden, og når Stefan Sørensen tænker tanken helt til ende, og hvad han godt kunne tænke sig, at dette skulle ende med, så har han allerede et svar:

I et bryggeri hører denne plakat selvfølgelig hjemme. Hele kælderen er indrettet fint med både fulde og tomme flasker, kedel og forskellige instrumenter, der skal bruges i ølproduktionen. Foto: Mia Harm Madsen

- Vores langsigtede drøm er, at vi kunne tænke os nogle beværtninger. Der skal hovedfokus være på øllet, men der skal man kunne købe noget mad, nogle gode skinker eller noget, for min kompagnon er slagter og har forstand på god mad. Men vi vil nok kigge mod Aarhus eller København med det her, for der er byer som Middelfart for små, siger han.

I kælderen står nogle flasker, som Stefan Sørensen selv skal have med til oktoberfest i Fredericia, hvor han ved en stand vil servere sit øl. Det er, hvad der er tilbage af 1000 liter, der netop er brygget færdig. Resten er afsat til forhandlere, der hurtigt kan sælge det. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Melfar Posten

Ægteparret Knudsen glæder sig over helt særlig sten, når de går tur: Men hvem har malet på den?

Annonce
Annonce
Melfar Posten

1340 boliger i hele kommunen: Boligforeningen Lillebælt fejrede fornemt jubilæum på Fjelsted Skovkro

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Ægtepar fik startet eftersøgning gennem avisen: Nu er stenkunstneren fra Fænøsund fundet

Melfar Posten

Et kendt ansigt tog sejren: Rekordmange ville være med i ældrerådet - men kun få fik sat et kryds

Melfar Posten

Navnenyhed: Anna Trolles Skole har fået ny viceskoleleder

Melfar Posten

Gæsterne udeblev, og så måtte frisøren improvisere: - Det er noget af det mest pinlige, jeg nogensinde har gjort

Melfar Posten

Lokalredaktør: Byens Bedste blev et tilløbsstykke - tak for det

Melfar Posten

Middelfarts Mr. volley runder det skarpe hjørne: Har været en del af sporten nærmest før han blev født

Melfar Posten

Nyansættelse: Kate Kongstad bliver en fast del af Helsam i Middelfart

Melfar Posten

Spis og lær: Æblets dag på Middelfart Museum

Melfar Posten

Hvaffor' en tallerken? - Børn tages med på tallerkenrejse i efterårsferien

Melfar Posten

Find din indre detektiv frem - tag på historiejagt i efterårsferien

Melfar Posten

Gode råd fra blomsterbonden fra Gelsted: Her er de blomster, du skal så i efteråret

Melfar Posten

To helt forskellige forretninger har besluttet at bo side om side: - Hvad kan det ikke udvikle sig til?

Melfar Posten

Jens Letort fik sparket: Middelfart stopper samarbejdet med træner efter elleve kampe uden en eneste sejr

Melfar Posten

Blomsterbonden tror på fremtiden: Har bestilt 45.000 forårsløg hjem

Melfar Posten

Før kommunalvalget: Dansk Folkeparti og Konservative går sammen i valgforbund

Melfar Posten

Propperne springer for fuld hammer hos fynsk vinkomet: Bygger 2000 kvadratmeter for at tage vin hjem i hele containere

Melfar Posten

Set og hørt til Byens Bedste: Øl-Jørgens cykeljakke, partyalarm og Middelfart-sang fra unge struber

Melfar Posten

Gæsterne til festen: Se alle billederne fra årets fotovæg ved Byens Bedste Middelfart

Melfar Posten

Hvem løb med statuetterne til Byens Bedste? Gense showet her

Melfar Posten

Få overblikket her: Hvem hev statuetter med hjem fra Byens Bedste-prisfest

Melfar Posten

Byens Bedste sprudlede af fest og farver: Borgmesteren tog en svingom med tv-kendis

Annonce