Annonce
Melfar Posten

Trods flere skybrud: Samtlige badevande i kommunen får topkarakter for vandkvalitet

Badevandsstationerne i Middelfart Kommune havde i badesæsonen 2020 badevand i topkvalitet ifølge forvaltningens klassifikation. Arkivfoto: Mia Harm Madsen
Badevandet i Middelfart Kommune har det godt ifølge forvaltningens målinger. Forvaltningen kan derudover oplyse, at man overvejer at fraråde badning ved Søbadet.
Annonce

Nordvestfyn: Samtlige 15 badevandsstationer, som Middelfart Kommune måler badevandskvaliteten af, har i badesæsonen 2020 fået kategorien "udmærket", hvilket er den højeste klassifikation.

Sådan konkluderer forvaltningen i en orientering til Middelfart Kommunes miljø- og energiudvalg.

Det til trods for, at badesæsonen 2020 bød på flere episoder, hvor Middelfart Kommune måtte fraråde badning kortvarigt ved visse strande. Der er dog ikke noget mærkeligt i, at badevandskvaliteten overordnet set har været i top, forklarer Anne Lotte Villadsen, ingeniør i Natur- og Miljøafdelingen.

- Når man her i efteråret klassificerer, tæller man de seneste fire badesæsoner med i regnskabet, siger hun.

Derudover har langt de fleste gange, kommunen har frarådet badning, været forebyggende efter skybrud, der udgør en risiko for forurening. Men der er ikke fundet forurening i prøverne, der er taget under disse episoder, hvilket ifølge Anne Lotte Villadsen kan hænge sammen med, at der i stigende grad separatkloakeres, så spildevand og regnvand adskilles.

- Man kan selvfølgelig stille spørgsmålstegn ved, om vi er for forsigtige, siger Anne Lotte Villadsen, men fortæller, at det er forvaltningens prioritet at være på den sikre side og benytte et varslingssystem, når der er skybrud.

Annonce

To særlige episoder

Der har dog været to tilfælde, som ikke knyttede sig til skybrud. Det ene var ved Båring Vig, hvor borgere meldte om en slags film på vandoverfladen. Det gav dog ikke udslag i vandprøverne, og formodningen er, at der var tale om en form for alger.


Man kan selvfølgelig stille spørgsmålstegn ved, om vi er for forsigtige.

Anne Lotte Villadsen, ingeniør


I Føns i august måtte det blå flag ned en tur, da der blev fundet tarmbakterier i vandet. Men det var altså så kortvarig en forurening, at den ikke har påvirket strandens overordnede klassifikation. Men der skal ikke meget til, fortæller Anne Lotte Villadsen.

- Der kan ikke være ret mange tilfælde (af forurening i vandprøverne, red.), før det ryger ned i klassifikation. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor alvorlig forureningen har været, siger hun.

Klassifikationssystemet er vedtaget ved lov i badevandsbekendtgørelsen og er en metode til at sikre, at badevandene har den fornødne kvalitet. Hvis badevandet vurderes til at være af utilfredsstillende kvalitet, kan det betyde, at badning må forbydes, og det kan tage flere år at få åbnet for det pågældende badested igen.

Annonce

Overvejer Søbadet

Orienteringen til udvalget indeholdt også andre punkter end badevandskvalitet, fortæller Anne Lotte Villadsen. Blandt andet har forvaltningen gjort sig overvejelser om skiltningen ved Søbadet, der i år har været meget velbesøgt som følge af, at et nyt shelter er blevet placeret i området.

Søbadet kan med sit navn godt indbyde til badning, men det er med en vis risiko på grund af den kraftige strøm, fortæller Anne Lotte Villadsen.

- Foreløbig skilter vi med, at der er stærk strøm, men vi overvejer, om man skal fraråde badning, siger hun.

Som en krølle på halen oplyser Anne Lotte Villadsen, at forvaltningen opruster, hvad angår måling af badevandskvalitet. Indtil nu har man kun målt i badesæsonerne, men det er planen denne vinter at måle ved Varbjerg V, Dæmningen i Strib, Middelfart Marina og ved Føns af hensyn til vinterbadere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

KulturØen hylder Nat King Cole

Melfar Posten

Mød The Potmaster på Clay

Annonce