Annonce
Midtfyns Posten

Det bedste og værste ved 2020 - og forventninger til fremtiden

Helle Fjølner-Larsen, der stammer fra Sønderjylland, arrangerede i juli ringridningsoptog i Vantinge. Når hun og familien fra Vantinge ikke kunne komme til de aflyste ringridningsstævner i Sønderjylland, inviterede hun i stedet en flok sønderjyske ringridere til den midtfynske landsby. Arkivfoto: Hardy Hounsgaard
Læs hvad en række borgere fra Midtfyn har gjort sig af tanker om det forgangne år og 2021.
Annonce

Midtfyn: 2020 har på mange måder været et anderledes år, hvor ord som "forsamlingsforbud", "restriktioner" og "hold afstand" har kunnet høres fra politikerne og læses i medierne på daglig basis.

Selvom dette år for mange har været plaget af uvidenhed, frygt, økonomiske problemer og ensomhed, har der mon så alligevel været nogle positive ting at berette om? Og omvendt, hvad har været det værste ved 2020? Det har vi spurgt en række personer fra Midtfyn om. Deres svar kan du læse herunder.

Johnny Poulsen, direktør og ejer af Ryslinge Tagdækning samt formand for Erhvervsrådet i Faaborg-Midtfyn. Arkivfoto: Kurt Rasmussen
Annonce

Johnny Poulsen, direktør og ejer af Ryslinge Tagdækning og formand for Erhvervsrådet i Faaborg-Midtfyn:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Det lyder grotesk at sige, men for os håndværkere har covid-19 gjort, at vi har haft en masse at lave. Der er blevet sat mange projekter i gang, og vi har ikke på samme måde som mange andre været berørt af situationen, for nogle af os har stadig kunnet arbejde udendørs. Jeg kender ikke nogen håndværkere, som ikke har haft hamrende travlt i år, og det er jo positivt, da det har bidraget til hele samfundet. En anden positiv ting, der er sket i Erhvervsrådet i år, er, at vi i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune har sat gang i et projekt, hvor virksomheder i Faaborg-Midtfyn er gået sammen om at skabe jobs til dem, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Jeg synes, at 2020 på håndværker-fronten har været et godt år, men der er ingen tvivl om, at corona er noget skidt, da det har bremset så mange ting i samfundet. I Erhvervsrådet har vi for eksempel måttet undlade at mødes med folk i samme grad som sidste år.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- I min egen virksomhed ser det ganske lovende ud. Vi har ordrer i hus til første kvartal, og vi er generelt positivt stemt over for 2021. Nu kommer der også snart en vaccine, og det tror jeg vil skabe endnu en positiv effekt i samfundet.


Jeg kender ikke nogen håndværkere, som ikke har haft hamrende travlt i år, og det er jo positivt, da det har bidraget til hele samfundet.

Johnny Poulsen, formand for Erhvervsrådet i Faaborg-Midtfyn


Anne Mette Vahl-Møller, skoleleder på Krarup Friskole. Arkivfoto: Signe Andersen
Annonce

Anne Mette Vahl-Møller, skoleleder på Krarup Friskole:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- På den personlige front har det bedste været at komme ned i gear og leve lidt langsommere end normalt. Der har ikke været så meget i kalenderen, og man har ikke skullet ræse rundt til en masse forskellige ting. På skolefronten har det været, at vi som følge af corona har fået en masse nye idéer, som vi vil holde fast i. Blandt andet har vi fået mere udeliv på skoleskemaet.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Det værste har helt sikkert været, at vi har manglet samvær og fællesskab i skolen. Der har tilmed været en masse aflysninger af alle de gode ting, vi gerne vil lave med eleverne her på skolen, og det har været problematisk, synes jeg. Også det her med, at vi hele tiden har skullet være klar på at revurdere og lave om. Der har været rigtig mange ting at forholde sig til i 2020 - ikke kun for mig, men også for børn og voksne - og det bliver man rigtig træt i hovedet af.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Jeg forventer, at vi får lov til at få fællesskaberne tilbage igen. Og så håber jeg, at vi igen kan invitere forældrene indenfor på skolen. De står nu pænt og venter udenfor, når de afleverer og henter deres børn, men på bundlinjen mangler vi at få hele familien ind på skolen igen.

Henrik Neelmeyer, direktør for Egeskov. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce

Henrik Neelmeyer, direktør for Egeskov:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Vi har vist, at vi er omstillingsparate. På 24 timer midt i juni gik vi fra indeks 40 til indeks 240 i besøgstallet, da vi pludselig blev omfattet af sommerpakken, som gav folk halv pris på billetterne. Mange danskere har besøgt os første gang og har opdaget, at Fyn er et godt sted at holde ferie. Og når man er på Fyn, er et besøg på Egeskov en af de ting, man skal opleve.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Det har været al den turbulens, der har været med ændrede retningslinjer og restriktioner. Vi havde 16 dage i foråret, hvor vi ikke kunne holde åbent. Den uvished om, hvad vi måtte og hvad vi ikke måtte, var svær at navigere i. Desuden manglede vi stort alle de udenlandske turister, og vi kunne heller ikke gennemføre vores julemarkeder. Alt i alt mistede vi 40.000 gæster i forhold til sidste år og endte med i alt cirka 230.000 gæster.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Jeg er forsigtig optimist. 2021 bliver bedre end 2020. Der vil stadigvæk ikke være mange danskere, der rejser sydpå i ferien, og mange af de gæster, vi har haft i år, vil komme igen. Men vi kommer stadigvæk til at mangle mange af de udenlandske turister. Vi plejer at have 9000 kinesere på Egeskov, og de kommer nok heller ikke næste år. Der vil først være fuld rejseaktivitet i 2022.

Helge Andersen Lund, forstander Ryslinge Høj- og Efterskole. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Helge Andersen Lund, forstander Ryslinge Høj- og Efterskole:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Den vitalitet, der har vist sig blandt personalet og elever på høj- og efterskolen. Vi har haft fuldt hus med et meget lille frafald blandt eleverne, selv om de var sendt hjem i flere uger i foråret. Vi har kunnet finde på nye ting og nye måder at samarbejde på. Vi fik gennemført vores sommerkurser, som vi ikke troede, vi kunne. Blandt andet Lyset i Ryslinge, som der var kæmpe opbakning til.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Den usikkerhed, det har været at drive en høj- og efterskole i forhold til covid-19. Det kræver ressourcer og omstillingsparathed, og man er hele tiden  i alarmberedskab. Når vi lægger planer, skal vi være indstillet på, at de sandsynligvis skal lægges om. Og så har vi fundet ud af, at digital undervisning ikke er vejen frem. Undervisning skal være, hvor man er fysisk til stede. Eleverne er trætte af Zoom-møder og er trætte af at sidde bag en skærm på hver sit værelse.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Det ser godt ud med søgningen til skolen, og når foråret kommer, vil smittetrykket falde, og med vaccine på vej er håbet, at vi slipper fri af corona på et tidspunkt. Jeg ser frem til samværet med de unge mennesker og gode kolleger, og vi har flere gode idéer, som vi glæder os til at sætte i gang.

Troels Olsen, uddeler Superbrugsen Ferritslev. Arkivfoto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Troels Olsen, uddeler i Superbrugsen Ferritslev:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Rent forretningsmæssigt har det bedste ved 2020 faktisk været corona. Danskerne er blevet opfordret til at handle lokalt, og det må man sige, at de har taget til sig. Det er i hvert fald det, som vi har oplevet her i butikken, at kunderne har været rigtig gode til.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Der er ingen tvivl om, at corona har været årets største overskrift, uanset om det er positivt eller negativt. De negative ting har været, at vi har skullet efterleve så mange restriktioner og regler, og nogle gange har vi været nødt til at omstille os til nye regler over natten. I forhold til mine medarbejdere, synes jeg, det har været hårdt at skulle forlange af dem, at de skulle blive ved med at stå i forreste linje. Og for mig som ny brugsuddeler i byen, vil jeg naturligvis gerne hilse på mine kunder og lære dem at kende - men når vi skal have mundbind på inde i butikken, har det da givet nogle visuelle udfordringer.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Jeg har en forventning om, at danskerne vil blive ved med at handle lokalt, fordi jeg tror, det er noget, som de har taget til sig. Nu har corona stået på i så lang tid, og det er måske gået hen og blevet en vane for mange mennesker at finde nye græsgange at gå i forhold til handlemønstre.

Helle Fjølner-Larsen lavede i sommer ringridning på familiens gård i Vantinge. Arkivfoto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Helle Fjølner-Larsen, Vantinge, lærer på Tingløkkeskolen i Dalum:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Vi er en familie på fire, og vi har fået mere tid til hinanden i hverdagen. Om sommeren plejer vi at tage til ringridningsstævner i Sønderjylland, hvor jeg kommer fra, men det kunne vi ikke i år, da stævnerne var aflyst. Så fik jeg idéen til at lave vores eget ringridningsstævne på vores gård i Vantinge, hvor vi inviterede folk fra Sønderjylland til at komme herop til Midtfyn, og det blev en god dag.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Der har været flere ting, som vi plejer at være til, men som vi ikke har kunnet i år. Ringridning i Sønderjylland, koncerter og senest julefrokoster. Som lærer synes jeg, det fungerede fint med fjernundervisning med min 6. klasse under nedlukningen i foråret, men det var til gengæld et værre cirkus, da vi kom tilbage og alle skulle holde to meters afstand. Vi havde kun én håndvask pr. klasse, så der gik meget tid fra undervisningen.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Jeg er ikke så optimistisk. Jeg tror, vi må leve med corona længe endnu. Vi må regne med, at sommeren 2021 bliver ligesom 2020. Der vil stadigvæk være en del rejserestriktioner, så vi skal ikke regne med, at sommeren 2021 bliver som i 2019.

Aarslev Boldklubs klubhus. Arkivfoto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Lars Bo Nielsen, formand for Aarslev Boldklub:

- Hvad har været det bedste ved 2020?

- Vores klubmedlemmer har loyalt udvist samfundssind og solidaritet ved at støtte op om klubben, selv om de ikke har fået det samme for pengene, som de plejer. Vi har undgået en kraftig medlemsnedgang, hvilket ville have medført en reduktion i det, vi kan tilbyde lokalsamfundet. Og så har jeg stor respekt for det store stykke arbejde, vores corona-ansvarlige Bo Hansen og Morten Skov har gjort for at fastholde de regler og anvisninger, vi skal overholde.

- Hvad har været det værste ved 2020?

- Der har ikke været de store oplevelser som stævner med Øens Hold, og der har ikke været de fodboldfester, som vi normalt har. De lysende stjerner har manglet. Noget af det økonomiske tab har vi kunnet få dækket via støtte fra DGI og DIF.

- Hvad har du af forventninger til 2021?

- Vores to corona-ansvarlige er ved at være slidt ned, for det er noget af en uriaspost, de er på. Det kommer oven i det øvrige frivillige arbejde, og det er ikke så meget fodboldrelateret, da det er mere politimandsagtigt. Jeg håber, de fortsætter. Vi har brug for, at der er nogen, der påtager sig ansvaret med at forvalte de ændrede adgangsforhold og regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

En god kammerat: 14-årige Cecilie fra Risøhøj Håndbold er nomineret til kammeratskabspris og kan vinde 25.000 kr. til sit hold

Annonce