Annonce
Midtfyns Posten

Det kører godt for Søren: Overtager køreskole i sin hjemby

Søren Jeppesen i en af de bløde biografstole, som eleverne på hans teorihold kan sidde i, når de skal undervises i færdselsregler og god adfærd i trafikken. Lokalet på Hestehavevej har tidligere været tandlægeklinik. Foto: Hardy Hounsgaard
Søren Jeppesen har været kørelærer i 25 år, og nu overtager han Ryslinge Køreskole i byen, hvor han har boet siden 1996. Søren er glad for at lære unge mennesker at køre bil. Selv mødte han sin kone på en benzintank for 30 år siden.

Ryslinge: Som bilist skal man ikke være nervøs for at have Søren Jeppesen ved siden af sig på passagersædet. Der kommer ingen løftede pegefingre eller reprimander, hvis man kommer til at lave en lille fejl i trafikken, selv om Søren Jeppesen som kørelærer ved mere om færdselsloven og gode køreegenskaber end de fleste.

- Når jeg har fri, sidder jeg ikke og retter på andres kørsel. Det er mange år siden, jeg holdt op med at kommentere den måde, min kone kører på. Hun tog sit kørekort, før hun mødte mig, og hun siger, at hun fik ros af sin kørelærer, siger Søren Jeppesen med et smil.

Den 55-årige kørelærer har siden 1996 boet i Ryslinge sammen med sin fem år yngre kone Gitte, og i stort set alle 25 år har Søren Jeppesen været kørelærer. De sidste fire år har han været selvstændig med Sørens Køreskole, der har teorilokaler på Hestehavevej 21 i Ryslinge, og med virkning fra årsskiftet overtager han Ryslinge Køreskole fra Jesper Rasmussen.

Annonce
Søren Jeppesen, indehaver af Sørens Køreskole i Ryslinge, overtager Ryslinge Køreskole, hvor kørelærer Martin Lauritsen (t.h.) fortsætter. Privatfoto

Navne videreføres

- Jeg har de senere år tænkt på, at jeg gerne vil have fat i det navn, for det er jo et godt navn, når min køreskole ligger i Ryslinge. Men foreløbig viderefører jeg de to navne, Sørens Køreskole og Ryslinge Køreskole, under samme CVR-nummer. Der bliver heller ingen ændringer for de nuværende elever, der er tilknyttet de to køreskoler, siger Søren Jeppesen.

Trods navnet holder Ryslinge Køreskole til i Ringe i Idrætscenter Midtfyn, og det fortsætter uændret. Kørelærer Martin Lauritsen, der står for den daglige drift af Ryslinge Køreskole, fortsætter også med at undervise eleverne der.

- Når vi er to kørelærere, bliver det også mere fleksibelt. Hvis en elev brækker en arm eller et ben, kommer eleven ikke sidst i køen, men kan hoppe ind på næste hold, siger Søren Jeppesen.

Annonce

Teoriundervisning i biografstole

Selv står Søren Jeppesen for at undervise sine teorihold på 12 elever i lokalerne på Hestehavevej, hvor der tidligere har været tandlægeklinik, mens Andelskassen holdt til i nabobygningen. I teorilokalet kan eleverne sidde godt og blødt i røde, polstrede biografstole, mens de lærer om sammenfletning, ubetinget vigepligt og forskellen på skiltene med standsning og parkering forbudt.

- Jeg har ikke overtaget Ryslinge Køreskole, fordi jeg mangler noget at lave. Vi er fuldt booket op. De to næste hold er også fyldt op, og vi har flere på venteliste. Men jeg kunne ikke lade være med at overtage det, da muligheden bød sig, siger Søren Jeppesen.

Søren Jeppesen har i fire et halvt år været indehaver af Sørens Køreskole i Ryslinge, og nu overtager han også Ryslinge Køreskole. Foto: Hardy Hounsgaard

Når man i 25 år har været kørelærer, har man fundet den rette vej i tilværelsen. Søren Jeppesen har da heller ikke haft anledning til at skifte vognbane i livet.

- Jeg kan godt lide kontakten med de unge mennesker. Jeg vil gerne lære dem noget, fortæller han.

Annonce

Otte år i Forsvaret

Han har otte års erfaring fra Forsvaret, hvor han var konstabelelev, sergent og oversergent, inden han i 1996 sluttede sin tid i Forsvaret med at tage uddannelsen som kørelærer fra Forsvarets Kørelærerskole.

Der er ikke den store forskel på, om man skal finde det bløde koblingspunkt i en bil eller det bløde aftræk på et maskingevær

Søren Jeppesen, indehaver af Sørens Køreskole

- Der er ikke den store forskel på at lære unge at køre bil og lære unge soldater de soldatermæssige færdigheder. Det er de samme ting i værktøjskassen, man skal bruge. Der er ikke den store forskel på, om man skal finde det bløde koblingspunkt i en bil eller det bløde aftræk på et maskingevær.

- I militæret havde jeg en rolig tilgang til tingene, og det har jeg videreført som kørelærer. Begge steder kan det være farligt, hvis ikke man gør det rigtige, siger Søren Jeppesen.

- Det er sjovt at se den udvikling, de går igennem. Hvorfor er der tre pedaler i bunden af bilen, når man kun har to fødder, kan man høre 17-årige spørge, første gang de sætter sig bag rattet, siger Søren Jeppesen.

Man skal lære at afkode færdselstavlerne. En af de lokale færdselstavler fra Midtfyn er med på den oversigt, som Søren Jeppesen har hængende i sit teorilokale. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

Kæresten fra benzintanken

Søren Jeppesen er opvokset på Langeland og mødte sin kone for 30 år siden. Gitte er også fra Langeland, og de mødtes på en tankstation i Rudkøbing. Hun stod bag disken, og han kom ind for at tanke benzin.

- Jeg var hjemme på Langeland i weekenderne, og jeg var ofte på tanken om søndagen for at tanke op, inden jeg skulle tilbage til Holstebro. Jeg lagde mærke til hende, og hun lagde også mærke til mig. Hun har senere sagt, at der var noget med den uniform, fortæller Søren Jeppesen.

Søren Jeppesen har de seneste år haft sin køreskole i lokaler på Hestehavevej 21 i Ryslinge, og det bliver han ved med efter overtagelsen af Ryslinge Køreskole. Foto: Hardy Hounsgaard

Soldaten og pigen fra benzintanken blev kærester, og Gitte flyttede med til Holstebro.

- Hun fik læreplads i en regnskabsafdeling på et AMU-center i Holstebro, og vi boede deroppe i fire år, inden vi flyttede tilbage til Fyn i 1996.

- Gitte fik arbejde i Odense, og jeg havde afsluttet min kørelæreruddannelse og begyndte hos Cramers Køreskole i Nyborg. Vi kiggede efter hus flere steder på Fyn, og vi fandt det helt rigtige hus i Ryslinge, fortæller Søren Jeppesen.

Parret er blevet så glade for Ryslinge, at de har boet der i nu 25 år - dog ikke i samme hus.

- Da børnene begyndte at blive større, skulle vi have  lidt mere plads, så for 13 år siden flyttede vi 500 meter, fortæller han.

Gitte Jeppesen arbejder i dag som HR-konsulent på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse. De har to børn, Simon på 21 og Stine på 19, og begge har naturligvis fået kørekort med far som kørelærer.

Der er 15 siddepladser i de røde biografstole i teorilokalet hos Sørens Køreskole. Han har 12 elever på sine teorihold, og folk står på venteliste for at komme til. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce

17-årige kan få kørekort

I dag kan man tage kørekort allerede som 17-årig, men indtil man fylder 18, skal man have en voksen ved siden af i bilen.

- Det er en fantastisk ordning, og den burde også gælde for nye bilister, der er over 18. Man bliver en bedre bilist, hvis man har en erfaren ved siden af sig, inden man bliver sluppet løs på egen hånd, mener Søren Jeppesen.

Efter to coronanedlukninger, i foråret 2020 samt flere måneder sidste vinter, har køreprøverne hængt i bremsen. Der har været lang kø for at komme til både teoriprøver og praktiske prøver. Det er heller ikke blevet nemmere af, at ansvaret for køreprøver fra 1. oktober overgik fra Rigspolitiet til Færdselsstyrelsen.

- Det har skabt problemer, at der er så lang ventetid. Men det bliver forhåbentlig bedre, og det er værst i de store byer. Jeg har kun et par stykker, der venter, siger Søren Jeppesen.

I 13 år arbejdede han som lærer på AMU Fyn, hvor han underviste lastvognschauffører i at køre bil.

Han begyndte som selvstændig kørelærer i 2017, fordi hans egen søn skulle til at tage kørekort.

- Det kunne Simon lige så godt få hos mig, så jeg købte en brugt skolevogn, og så underviste jeg ham og nogle af hans kammerater. Han har mange venner, så der kom flere og flere til, fortæller Søren Jeppesen om starten på sin egen køreskole.

Annonce

De værste vaner

Han synes ikke, der er den store forskel på de unge bilisters køreevner i dag i forhold til for 25 år siden.

- Der er mere trafik i dag, så der er mere, man skal holde øje med. Den værste vane, folk har i trafikken, er uopmærksomhed. Man skal køre bil, mår man kører bil og ikke lave alt muligt andet som at kigge på sin mobil eller spise en burger.

Der er tavler i massevis af forholde sig til ude i trafikken. Foto: Hardy Hounsgaard

En anden af hans kæpheste er den trafikale adfærd i rundkørsler.

- I en rundkørsel skal man huske at blinke af, når man vil ud af rundkørslen. Det glemmer mange, og nogle gør det først, når de er kørt ud af rundkørslen. Man skal gøre det inden, så folk kan se, hvad man vil, så andre kan komme ind i rundkørslen, siger den erfarne kørelærer.

- Det handler om at lære gode vaner fra starten, fastslår Søren Jeppesen.

Blå bog

Søren Jeppesen er 55 år og bor i Ryslinge sammen med sin kone, Gitte Jeppesen, der arbejder som HR-konsulent på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse. De har børnene Simon på 21 og Stine på 19.

Siden 1996 har Søren Jeppesen arbejdet som kørelærer forskellige steder. Han har i 13 år også arbejdet med store biler som faglærer hos AMU Fyn, hvor han underviste lastbilchauffører. I en kort periode har han også arbejdet hos Rynkeby Foods i Ringe.

Han blev selvstændig med Sørens Køreskole i 2017, hvor han flyttede ind i ledige lokaler i Gislev. For to år siden åbnede han i de nuværende lokaler i Ryslinge.

Pr. 1. januar overtager han Ryslinge Køreskole fra Jesper Rasmussen.

Annonce
Midtfyns Posten

Koncert på byens egen intimscene

Annonce
Midtfyns Posten

Rallyshow i Ringes industrikvarter

Annonce
Midtfyns Posten

Før og nu: Så kunne de holde øje med konkurrenten

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtfyns Posten

Klumme: Pensionister kan låne penge i deres ejendom

Midtfyns Posten

Dygtige til spansk: Elever vinder førstepræmie i fremmedsprogskonkurrence

Midtfyns Posten

Pral af din by: Fællesskabet omkring Rudme Friskole, Børnehave og Vuggestue sætter sine spor

Midtfyns Posten

Tre landmænd fra Vantinge viser deres dyr frem på Kødkvægets dag

Midtfyns Posten

Ringe-drenge bliver genforenet på Guldhøj

Midtfyns Posten

Det her er faktisk en ret fin ordning: Kan du ikke komme til biblioteket - så lad biblioteket komme til dig

Midtfyns Posten

Street food fra hele verden og tyvstart med Eddies ølshow: Egeskov Marked forventer flere kræmmere i år

Midtfyns Posten

Festival fylder 20 og skole fylder 50 år: Rebecca glæder sig til at spille for 500 til festival med store navne

Midtfyns Posten

Mød fortiden og flere end 150 vikinger til Lyngvilds sommermarked

Midtfyns Posten

Udflugt til Helnæs med Egebos Venner

Midtfyns Posten

Danmarkspremiere med bobler i Ringe Bio: Downton Abbey 2: En ny æra

Midtfyns Posten

Pigerne strømmer til fodbold: Nu er der plads til tøsefnidder

Annonce