Annonce
Midtfyns Posten

Ryslinges naturperle: Gunnars brakmark blev til skulpturpark

Gunnar Landtved på højen med skulpturen Frugtbarhedssymbol i Ryslinge Skulpturpark, som ligger på en del af hans gamle, ufrugtbare landbrugsjord. Foto: Hardy Hounsgaard
Landmand Gunnar Landtved havde et stykke ufrugtbar jord ved Sallinge Å, og den dårlige jord blev til en naturperle med skulpturer i Ryslinge.

Ryslinge: Ved Sallinge Å havde Gunnar Landtved et stykke dårlig jord. Det fik en flok initiativrige folk i Ryslinge forvandlet til en kunst- og naturpark i den midtfynske landsby.

Det er kort fortalt historien om tilblivelsen af Ryslinge Skulpturpark, der i år har eksisteret i 25 år.

- Folk havde dårlig samvittighed, når de gik på min jord, der grænsede op til vejen. De vendte ryggen til, når jeg kørte forbi på Ellehavevej, fortæller Gunnar Landtved denne varme junidag, mens vi går rundt i skulpturparken på hans gamle landbrugsjord.

Der var ingen grund til folks dårlige samvittighed, for der var kun græs på jordstykket, der godt måtte betrædes. Og det er det blevet mange gange siden, hvor Gunnars dårlige landbrugsjord er blevet til en naturoase med kunstneriske indslag.

I slutningen af 1950'erne var Sallinge Å blevet rettet ud, men i begyndelsen af 1990'erne blev åens naturlige krumninger tilbageført, og i forbindelse med den genopretning fik en gruppe med Jens Bollerup, Gunnar Landtved, Ole Arenfalk, Jørn Svendsen og Søren West ideen til at lave en natur- og kunstpark.

Bestyrelsesmedlemmerne Gunnar Landtved (t.v.) og Jens Jørgen Uhd Jepsen på en af broerne, der krydser Sallinge Å i Ryslinge Skulpturpark. Foto: Hardy Hounsgaard

Gunnar Landtved kan se over til parken fra sin gård på Lørupvej.

- Efter aftensmaden går jeg tit en tur i parken, siger Gunnar Landtved, der var den sidste borgmester i den gamle Ryslinge Kommune fra 2002 til 2006.

Annonce

Udsigt fra toppen

Den 71-årige eks-borgmester nyder at kunne gå en tur i naturen væk fra bilerne på vejen.

- Der er tre-fire kilometer, hvis man går rundt på alle stierne i området, siger Gunnar Landtved.

Som et fikspunkt midt i parken ligger en stor høj, lavet af den opgravede jord fra parkens sø, der blev etableret for 25 år siden. Her står en stor sten, "Frugtbarhedssymbol", et kunstværk af Frede Troelsen. Fra toppen af højen har man en fin udsigt over hele området og den slyngede Sallinge Å.

Bestyrelsesmedlemmerne Jens Jørgen Uhd Jepsen (t.v.) og Gunnar Landtved ved søen i Ryslinge Skulpturpark. Søen blev gravet ud i forbindelse med anlæggelsen af parken. Foto: Hardy Hounsgaard

Stierne i området øst for åen er befæstet med stenmel, så der er fast underlag for de gangbesværede.

- Man kan komme rundt med kørestol, rollator og barnevogn, siger Gunnar Landtved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce