Annonce
Midtsyd

63 kilometer på cykel hver vej: Nu fylder Kaj snart 80

Kaj husker altid at spænde hjelmen inden en cykeltur. Foto: Anne Cecilie Reil-Gammelgaard
I en tid, hvor færre cykler, og benzinpriserne stiger, cykler tidligere pilot og sognepræst, den snart 80-årige Kaj Ross Hansen, både med borgere på det lokale plejehjem, for sit eget velvære og for klimaet. Cyklen er hans bedste ven, og nu vil han inspirere resten af Vojens til at hoppe på jernhesten.

Kaj har netop parkeret el-cyklen foran Plejecenter Bregnbjerglunden efter en cykeltur med én af borgerne som en del af projektet ’Cykling uden alder’. Kaj er iklædt en skrigorange refleksvest og er ved at tage den hvide cykelhjelm af, da en anden frivillig cykelpilot – Bent Lausen – dukker op i cykelskuret.

- Vi to følges jo sommetider ad, men det er ikke altid, at Bent kan følge med. Men så må jeg jo vente på ham, driller Kaj.

- Det er, fordi Kaj har forbindelse til ham deroppe, siger Bent og peger mod den skyfrie himmel.

Annonce

Tidligere pilot og sognepræst - den næsten 80-årige Kaj Ross Hansen - griner, så den brede brystkasse hopper, og benægter ikke påstanden.

Kaj var den første til at melde sig i Vojens, da den landsdækkende forening Cykling uden alder blev startet i 2015. Gennem den kan man melde sig som frivillig cykelpilot og tage på ture med ældre borgere fra det lokale plejehjem. Kaj har fra starten ageret cykelkaptajn for andre frivillige, der skal læres op. Hvis man holder øje med vejene i og omkring Vojens tirsdag og fredag er der derfor gode chancer for at se Kaj dampe afsted på en rickshaw med rød kaleche.

Livslang kærlighed

Kajs livslange kærlighedsforhold med sin cykel startede i 1958 på en snoet landevej mellem Hvidding og Rønde på Djursland. Strækningen er 63 kilometer lang, og på den oksede den 16-årige Kaj afsted, når han skulle fra sit hjem i Hvidding til sin kostskole i Rønde om søndagen og hjem igen om lørdag aften. Når han var hurtigst, tog turen ham 2,5 time. Cyklen havde to gear.

En dag på vej til skolen i Rønde var der hård modvind, og på markerne udenfor byen Hornslet blev Kaj så sulten, at han var nødt til at gøre noget.

- Så stod jeg af min cykel og gik ud på en mark, hvor der var kålrabi. Jeg havde min spejderdolk, og så kappede jeg en halv roe af og spiste jeg den. Og så kunne jeg komme til Rønde med livet i behold, griner Kaj.

Jeg blev så inspireret af den stakkels mand på fjernsynet, der skulle stå og sige, at der bliver kørt mindre på cykel end nogensinde før. Det faldt ved mig

Kaj Ross Hansen

Kaj er cyklet gennem livet som en anden Tour de France-atlet, men han har aldrig haft et mål om at forbedre sig, cykle hurtigere, deltage i en Iron Man eller andre eskapader.

- Jeg hader sport, siger han og trækker ordet hader ud for at understrege, hvor meget han mener det.

- Det at cykle handler ikke om at konkurrence for mig. Det handler om sund fornuft og almindelig velvære, siger han.

Han sidder nu tilbagelænet i udestuen i hjemmet på Jyllandsgade i Vojens. Derfra har han udsigt til havens græsplæne, lysegrønne træer og sin køkkenhave. Når Kaj taler, er det med autoritet og tyngde, men uden at moralisere, og man forestiller sig, hvordan han engang har været en vellidt, respekteret præst først i Helligåndskirken i Aarhus og senere i Skrydstrup kirke. Kajs kone gennem 20 år, Birgitte Hartvig Sandholdt, har netop stillet en tallerken med spegepølsemadder foran Kaj og en skål med fyldte chokolader til dessert.

- Du ved godt, at de ikke alle sammen er til dig, ikke?, siger Birgitte og puffer kærligt til ham.

Jeg spørger Birgitte, hvad hun synes om Kajs cykelentusiasme.

- Det er da fint, bare jeg bliver fri, svarer hun.

Når Birgitte hver søndag er på arbejde som kirkesanger i Skrydstrup kirke, hvor de to også mødte hinanden, tager hun bilen derud, og så kommer Kaj fræsende efter på sin sorte herrecykel for at deltage i gudstjenesten.

Annonce

Cykelmyg i Cyklens år

Mens Birgitte godt kan lide at se 'Barnaby', sætter Kaj pris på at få sine nyheder og læse Kristeligt Dagblad. I starten af april så han et indslag på TV2 News, som fik ham op ad stolen og til at gribe telefonen. I den anden ende af røret var Kajs ven, kommunalpolitiker Preben Holmberg (V), netop færdigt med et møde, og han måtte halvt undskyldende, halvt grinende, forklare Kaj, at nej, han havde ikke lige set TV2 News, for han var jo nødt til at passe sit arbejde.

Det drejede sig om et indslag, hvor Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre og næstformand for færdselssikkerhedskommissionen, kunne fortælle, at danskerne cykler mindre. Siden 2014 er der nemlig sket et fald i antal kørte kilometer på cykel. Den udvikling er tydeligst i de mere tyndt befolkede områder. Hos børn og unge er det gået meget tilbage, og blandt de 10-17-årige er antallet af cykelture pr. dag faldet med 32 procent på 10 år. Det viser Vejdirektoratets cykeltrafikindeks.

Transportministeriet har i forsøget på at fremme cyklismen i Danmark udnævnt 2022 til Cyklens år. Det sker i både klimaet og folkesundhedens navn. Af samme grund åbnede Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme i marts 2022.

- Jeg blev så inspireret af den stakkels mand på fjernsynet, der skulle stå og sige, at der bliver kørt mindre på cykel end nogensinde før. Det faldt ved mig, siger Kaj og lægger en hånd på hjertet.

- Så kommer der en slags kampånd op i mig. Det lærer man af at cykle i modvind.

Ifølge Preben Holmberg (V) er Vojens "en rigtig cykelby", hvor de flade landeveje indbyder til, at indbyggerne hopper på jernhesten. Derfor kan han ikke genkende billedet af, at danskerne cykler mindre. Det kan Kaj til gengæld godt. Og det vil han lave om på.

Hver tirsdag og fredag cykler Kaj afsted på en rickshaw med borgere fra Bregnbjerglund Plejecenter. Foto: Anne Cecilie Reil-Gammelgaard
Annonce

Aldrig mere end 100 km/t

Kaj er ikke kun miljøbevidst, når han ræser afsted på jernhesten for være demensven på plejehjemmet eller frivillig i genbrugsbutikken Mission Afrika, men også når han i bil besøger sine børn, som bor i København.

- Jeg ser ikke nogen grund til at køre mere end 100 km/t, siger Kaj.

- Så lægger jeg mig i smørhullet mellem nogle lastbiler. Jeg har jo ikke travlt, så jeg tager bare afsted i god tid.

Birgitte synes, det går for langsomt, så når hun kører, sætter hun fartpiloten på 120 km/t. Det synes, Kaj er for hurtigt.

- Hvor meget hurtigere når vi så frem?, spørger han retorisk og svarer selv:

- 10 minutter! Til gengæld bruger vi meget mere benzin. Så det er jo heldigt, at det mest er mig, der kører, griner han.

Til sin 80-års fødselsdag d. 25. juni ønsker Kaj sig en el-cykel. For som han siger:

- Jeg synes, det er en naturlig udvikling. Man må jo godt have lov til at blive ældre. Og man skal ikke bilde sig ind, at man er yngre, end man er.

Vi ønsker Kaj Ross Hansen et stort tillykke med de 80 år d. 25. juni!


Annonce
Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Annonce
Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Det er Rat Godt: Ny køreskole er åbnet i Agerskov - åbner snart i Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Midtsyd

Fanget på overvågningen: I løbet af natten blev transportfirma lænset for 1000 træpaller

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Midtsyd

Tønder Kommune fortsætter positiv udvikling: Antallet af sygedage hos ansatte falder

Midtsyd

Tidligere elev har lånt sal på Musik & Teater Højskole til støttekoncert for Ukraine

Ugeavisen Haderslev

Vedsted Ringriderfest i august

Midtsyd

63 kilometer på cykel hver vej: Nu fylder Kaj snart 80

Annonce