Annonce
Midtsyd

Agerskov: Friplejehjemmet etablerer oplevelseshave for hele byen

Forleden indviede friplejehjemmet i Agerskov en besøgspavillon. Den bliver en del af den kommende sanse-, aktivitets- og oplevelseshave, fortæller plejehjemsleder Ruth Nørgaard og pedel Ole Schmidt. Foto: Thomas Holl
Livshaven bliver en kombineret sanse-, aktivitets- og oplevelseshave, som skal kunne bruges af både friplejehjemmets beboere og deres pårørende og af Agerskovs borgere generelt. Haven skal gerne stå klar til brug i sommeren 2021.
Annonce

Agerskov: En ”svævende” træterrasse, en glaspavillon og en sø med cortenskålskanter.

Det er blot nogle af de ting, der bliver en del af Agerskov Friplejehjem Møllevangens projekt Livshaven, som er i fuld gang. Livshaven bliver en kombineret sanse-, aktivitets- og oplevelseshave, som skal kunne bruges af såvel hjemmets beboere og deres pårørende, men også af Agerskovs borgere generelt.

- Friplejehjemmets motto er ”her må livet være værd at leve”, og det skal gerne afspejle sig i den nye have; her skal der i bogstaveligste forstand være mulighed for at blomstre. Og det gælder for alle i byen. Livshaven skal være for alle, siger plejehjemsleder Ruth Nørgaard om Livshaven, der er tegnet af Have- og Landskabsarkitektfirmaet AT ApS.

Annonce

Mange frivillige

Projektet blev indledt for et års tid siden.

- Haven har altid været flot, fordi der har været nogle dygtige pedeller til at passe den. Men med tiden er området groet meget til, siger Ruth Nørgaard.


Friplejehjemmets motto er ”her må livet være værd at leve”, og det skal gerne afspejle sig i den nye have; her skal der i bogstaveligste forstand være mulighed for at blomstre. Og det gælder for alle i byen

Ruth Nørgaard, plejehjemsleder


HedeDanmark gik derfor i gang med at fælde en del store træer og stubfræse området, og efterfølgende er der blevet plantet nyt.

- Mange frivillige lokale kræfter har gjort en stor indsats med at være med til at etablere ny beplantning, renholde nyplantede arealer og med at rejse besøgspavillonen, som vi indviede for nyligt og som også bliver en del af den åbne have, siger Ruth Nørgaard.

Derudover skal der blandt andet etableres en urtehave med tilhørende sanseområde, petanque og minigolf, bænke til samtaler, fordybelse og nærvær, en rislende bæk og en terrasse ved den eksisterende sø.

Annonce

Havens hjerte

- Terrassen bliver hjertet i hele haven, og den bliver ”svævende” i den forstand, at den kommer til at ligge over en mindre del af søen, forklarer Ruth Nørgaard.

Dertil kommer en ponyfold, hvor man i perioder vil kunne møde Ruth Nørgaards miniature-shetlændere, og et legeområde for børn.

- Området vil både kunne bruges af beboernes børnebørn og oldebørn, men byens dagpleje- og børnehavebørn er også velkomne, siger Ruth Nørgaard.

Ole Schmidt er som pedel på friplejehjemmet og uddannet anlægsgartner dybt involveret i arbejdet med haven, som udføres af såvel lejet arbejdskraft som en stor gruppe af frivillige.

Annonce

Vanskelig jord

- Jeg regner med, at vi kommer til at arbejde en hel del på haven i vinterens løb – også selv om jorden er lidt vanskelig at have med at gøre. Og terrassen bliver det første, vi går i gang med, siger han.

Ole Schmidt og Ruth Nørgaard satser på, at Livshaven kan stå færdig til sommer. Den vil komme til at koste et sted mellem 1,2 og 1,5 millioner kroner, vurderer de.

- Vi finansierer selv en del af projektet, og så er vi i gang med at søge diverse fonde. Vi har allerede fået flere positive tilkendegivelser fra nogle sønderjyske fonde, og så håber vi da også, at private borgere kunne have lyst til at støtte projektet økonomisk, siger Ruth Nørgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Året der gik

Midtsyd

Året der gik

Annonce