Annonce
Midtsyd

Ildsjælen Gerda runder et skarpt hjørne: - Jeg er slet ikke færdig med at få idéer

Gerda Feddern, der grundlagde Gram Motionscenter i 1988 og har arbejdet med sundhedsfremme lige siden, runder et skarpt hjørne søndag den 14. marts, hvor hun fylder 70.

GRAM: Fem børn og 12 børnebørn.

Når Gerda Feddern og hendes bedre halvdel, Kjeld, holder familiesammenkomster i hjemmet i Gram, er der trængsel om det ovale spisebord i det store og lyse køkken-alrum.

Og det går ikke i den her corona-tid. Så når Gerda Feddern fylder 70 år søndag, bliver der holdt virtuel fødselsdagsmiddag for familien.

- Vi har aftalt et mødetidspunkt, hvor vi mødes på Google-Meet, og så har alle fået en fribillet til at bestille den mad, de nu måtte have lyst til. Så må vi se, hvad Kjeld og jeg finder på at lave, siger Gerda Feddern – hurtigtænkende, løsningsorienteret og hovedet fuld af gode idéer, som  man kender hende.

- Jeg forstår det slet ikke. 70 år – hvor er tiden blevet af. Tiden kan ikke standses, og jeg kan ikke på den måde mærke alderen, selvom der måtte et nyt knæ til sidste sommer. Men jeg er slet ikke færdig med at få idéer, siger hun.

Annonce

Motion som livseliksir

Gerda Feddern har trådt sine barnesko i Sønder Vilstrup, hvor hun voksede op sammen med fire søskende. Hun blev uddannet lærer på Haderslev Statsseminarium i 1975, hvorefter hun blev ansat på Nustrup Fællesskole, hvor hun var lærer i 15 år.

En stor billedplanche med billeder fra en fælles tur med børn og børnebørn troner over sofaen i stuen. Dem vil Gerda Feddern se meget mere til, når hun bliver pensionist fra 2022. Foto: Mette Henriksen

Frivilligheden, foreningslivet, sociale relationer og ikke mindst at dyrke motion, og gerne sammen med andre, har optaget hende, siden hun var helt ung.

- Jeg begyndte som 13-14-årig med at være frivillig gymnastiklærer i Vilstrup. Siden har fysisk bevægelse og mine medmenneskers fysiske og mentale sundhed optaget mig, fortæller Gerda Feddern, der aldrig har været bange for at kaste sig ud i ”tossede” ting - som for eksempel at starte sit eget motionscenter i Gram og lægge lærergerningen - og den faste indtægt - på hylden.

- Jeg savnede målrettede indsatser med specifikke tilbud til mennesker, der ikke passede ind i foreningslivets tilbud. Og ja - folk her i byen troede jeg var tosset. Det syntes Kjeld også, men han ved jo, at jeg bliver ved, når jeg først har sat mig noget for, siger hun med et skælmsk smil.


Jeg savnede målrettede indsatser med specifikke tilbud til mennesker, der ikke passede ind i foreningslivets tilbud. Og ja - folk her i byen troede jeg var tosset. Det syntes Kjeld også, men han ved jo, at jeg bliver ved, når jeg først har sat mig noget for.

Gerda Feddern


- I 1990 blev det centerarbejde på fuldtid for mig, for motionscentret bare voksede og voksede. Jeg var meget, meget glad for at være lærer, men jeg har ikke fortrudt. Livet i centret har givet så megen læring og så mange dejlige bekendtskaber, siger hun.

Annonce

Slut efter 32 år

Efter 32 år med ”trofaste og dejlige brugere og ansatte” samt et godt samarbejde med amter og kommuner omkring forskellige projekter og tilbud, sluttede centereventyret sidste år. Her overdrog Gerda Feddern nemlig sit livsværk til en forening, som fører centeret videre. Selv er hun stadig tilknyttet som frivillig nogle timer om ugen. For hun kan ikke lade være.

- Mit største ønske har været at forene idrætstilbuddene i Gram. Det har der været flere til at bestemme, og det er desværre ikke lykkedes. I 2016 tog jeg initiativ til at bygge et netværk op omkring sundhed i Gram, Sundhedsfremme i Gram, der nu er blevet forankret i Sundhed og Forebyggelse i Haderslev kommune. Jeg er glad for, at dette netværk tegner til at blive videreført, siger Gerda, der langt fra er færdig med at være noget for andre.

- Jeg har sagt ja til at blive bevægelseskonsulent for Bevæg dig for Livet Senior i Haderslev Kommune. Lig nu er der åbnet op for at lave organiseret udendørs træning, så jeg har fem ugentlige gå-hold, hvor vi laver øvelser undervejs.

Annonce

Forkæles af Kjeld

På hjemmefronten er det imidlertid Gerda selv, der bliver forkælet – af husbonden Kjeld, som er gået på pension.

Gerda Feddern har en bror, som har fødselsdag to dage efter hende: - Han kan heller ikke holde fest, så derfor fejrer vi hinanden her hos os og tager vores søskende med til virtuel fødselsdagskaffe sammen med vores ægtefæller, siger hun. Foto: Mette Henriksen

- Kjeld kan både lide at bage og lave mad, så det er altid dejligt at komme hjem til et velduftende køkken. Han sørger godt for mig. Og som årene er gået, og jeg fortsætter med at arbejde, har han også lært at gøre rent – så kan det jo ikke blive bedre.

Rejser er det også blevet til for parret, og de har været lange.

- Vi har været i Australien, i Sydamerika af tre omgange, og et enkelt cruise har vi også nået lige inden corona. Vores favoritø er Madeira, som vi har besøgt 14 gange, siger Gerda, som har et klart mål:

- Vores børnebørn bliver alt for hurtigt store, og jeg drømmer om at bruge mere tid sammen med dem. Så fra 2022 vil jeg være pensionist. Det er i hvert fald planen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Toftlund får nærpolitistation

Annonce