Annonce
Midtsyd

Nicolais arbejde giver mening - både for ham selv og for Certex i Vojens

Jens Helstrup Jensen har været leder på Kuglen siden åbningen i 2013. Foto: Mette Henriksen
Borgerne på Det beskyttede værksted Kuglen udfører på daglig basis opgaver for virksomheder i lokalområdet. Og det er ren win-win for begge parter.

VOJENS: På en måde er det beskyttede værksted Kuglen i Vojens en arbejdsplads som mange andre. Nogle borgere kommer på arbejde i egen bil, mens andre bliver kørt i taxa.

Og så skal det også for de godt og vel 60 brugere med ressourcer og udfordringer i alle afskygninger, der har deres daglige gang på Kuglen, give mening at stå op om morgenen og gå på arbejde.

Det gør det blandt andre for 27-årige Nicolai Axel, som pakker småkager for Huset Andersen i Gram.

Annonce

- Jeg kan godt lide, at der også er tid til at snakke og hygge, mens vi arbejder, siger Nicolaj, mens han fortsat dybt koncentreret har øjnene på dagens opgave.

Gram-virksomheden, der sælger kaffe, te og specialiteter, er nyeste skud på stammen af lokale samarbejdspartnere. Det samme er Vojens-virksomheden Certex, som fremstiller løfteudstyr.

For Torben Friis, produktionschef i Certex, drejer det sig om at tage et socialt ansvar som virksomhed.

- Jeg har tidligere haft rigtig gode erfaringer med den slags igennem et samarbejde med et værksted i Esbjerg. Da jeg så kom til Vojens for tre år siden, tænke jeg, at det måtte man også kunne gøre med Kuglen.

Jeg har tidligere haft rigtig gode erfaringer med den slags igennem et samarbejde med et værksted i Esbjerg. Da jeg så kom til Vojens for tre år siden, tænke jeg, at det måtte man også kunne gøre med Kuglen.

Torben Friis, Certex

- Vi har en rigtig god dialog med Kuglen og en fast procedure omkring nye opgaver, og det fungerer rigtig godt, lyder det videre.

- Sammen med min værkfører undersøger jeg løbende, om der er opgaver, som passende kan gives videre til værkstedet, og så finder Kuglens medarbejdere og jeg ud af, om det er en opgave, som borgerne kan løfte. De får også en produktordre med, og så er der et kontrolskema, som skal gennemgås. Og så runder vi selv af med at tage stikprøver efterfølgende. Inden arbejdet påbegyndes, aftaler vi lønnen for den enkelte.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet, for nogle ting, som eksempelvis at sætte streger på 2000 sjækler, kan være en tung opgave for mine medarbejdere, mens mange af Kuglens borgere stortrives med et stykke arbejde, hvor arbejdsgangen er ens.

En ekstra dimension

Kuglen udfører forskellige produktions- og pakkeopgaver for flere lokale firmaer.

- Fra borgerperspektiv giver det stor værdi at bidrage som samarbejdspartner i virksomhedernes produktion, og at opleve den anerkendelse der følger med at udføre et stykke betydningsfuldt arbejde, siger Jens Helstrup Jensen, der har været daglig leder, siden Musikværkstedet i Gram og Værkstedet Trekanten i 2013 fusionerede, og blev til Kuglen.

- Det er vidt forskelligt, hvad borgerne kan bidrage med. Derfor er det vores opgave at møde borgerne der, hvor der interesse ligger og hvor de kan udfordres rent fagligt, siger han.

- For virksomhederne giver det værdi, at man kan få hjælp til løsning af konkrete opgaver, såvel løbende, som i perioder med spidsbelastning. Set fra Kuglens perspektiv giver samarbejdet også stor værdi, fordi det giver en ekstra og vigtig dimension i den palette af aktiviteter, som tilbydes.

Certex har leveret plastikkæder i lange baner, som skal laves til mindre enheder. Det tager borgerne Mette Juhl (tv.) og Maja Pedersen sig af.  Foto: André Thorup

Kuglen har plads til 60 borgere, og råder udover produktions- og montageopgaver også over en lang række kreative, musiske og håndværksmæssige værksteder, et "udehold", samt en butik, hvor der sælges brugskunst.

Men det er ikke kun borgerne, som stortrives på arbejdspladsen, hvor krammere og highfives er på dagsordenen. Det samme gør de ansatte.

- Jeg er kørt glad på arbejde i næsten ti år nu fra mit hjem i Juelsminde, siger Jens Helstrup Jensen, mens hans kollega, pædagogen Malene, i forbifarten tilføjer:

- Det her er verdens bedste arbejdsplads.

Borger Nicolai Axel går til dagens opgave med ildhu. Men der er også tid til lidt snak og pjat ind imellem, og det kan han godt lide. Foto: Mette Henriksen

Kuglen

Værkstedet ligger på Trekanten 17 i Vojens og er en fusion af Musikværkstedet i Gram og Værkstedet Trekanten. Navnet er fundet igennem en navnekonkurrence og er blandt andet valgt, fordi der foran bygningen er en skulptur, der er formet som en stor kugle.

Kuglen ligger i bygningerne, der tidligere var lager og kontor for Skousens hvidevareforretning. Haderslev Kommune købt lokalerne i 2013, og der er sidenhen ombygget og indrettet til de 60 brugere og 20 medarbejdere, der har deres daglige gang i Værkstedet Kuglen.

Annonce
Annonce
Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Annonce
Annonce
Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Midtsyd

Jubilæumsbridge i Toftlund

Midtsyd

Farvel til "horn og blå blink": Per er ny leder på Agerskov Friplejehjem

Midtsyd

Bogudgivelse: Kis og Karin har renskrevet over 100 personlige historier fra genforeningen

Midtsyd

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Midtsyd

Arrild Sogneforening inviterer til vælgermøde

Midtsyd

Var det noget med et hus ved flyvestationen?

Midtsyd

Lufthavnen er kommet på vingerne igen: Chef drømmer om charterrejser fra Vojens

Annonce