Annonce
Nørrebro

Embedsmand tog springet: »Hvem fanden kan leve af at male med vandfarver?«

Stefan Lægaard valgte at gå efter drømmen og skiftede sit velbetalte job i Finansministeriet ud med sin egen tegnestue Lige Linjer i Fensmarkgade. - Foto: Martin Sørensen

Stefan Lægaard skiftede for to måneder siden jobbet som embedsmand i Finansministeriet ud med vandfarver og sit eget atelier Lige Linjer på Nørrebro. Nu laver han det, han elsker, og døren er altid på klem, så folk kan kigge forbi til en kop kaffe.

”Shit, mand. Er du sikker? Kan man leve af det?”

Sådan lød reaktionen fra flere af kollegerne i Finansministeriet, da Stefan Lægaard meldte ud, at han stoppede for at blive tegner på fuld tid og åbne sit eget atelier.

”Men da chokket først havde lagt sig, syntes folk, at det var ret fedt,” fortæller 33-årige Stefan og smiler lidt.

Annonce

Selv sammenligner han beslutningen med at hoppe i bungy jump eller springe i faldskærm. For det var pænt angstprovokerende at forlade ministeriet og Excel-arkene og en fast, klækkelig lønsedddel til et usikkert liv som tegner. Og som han selv siger med et skuldertræk ”hvem fanden kan leve af at male med vandfarver?”

Men når hans egen kone, som vel til en vis grad også har interesse i, at økonomien hænger sammen, skubbede bagpå, var der måske ikke argument for at lade være, tilføjer han. Og virksomheden, som han allerede startede for fire år siden, mens han arbejdede i ministeriet, voksede sig hele tiden større og større.

Nu sidder han her så, i sit atelier og tegnestue på hjørnet af Fensmarkgade og Tibirkgade omgivet af sine plakater, der hænger nydeligt i glas og ramme ved det store vinduesparti. På et skrivebord står en vase med en buket bonderoser, som han er ved at male til en kunde.

Stefan maler som udgangspunkt kun efter ting, der er foran ham. Det vil sige, at han ikke maler efter et billede.

”Der er mange, der tegner eller maler efter et billede. Men på den måde bliver det jo en kopi af en kopi. Jeg synes, det er kedeligt, eller værre endnu; jeg synes, det er ligegyldigt,” siger Stefan.

Mens han arbejdede i Finansministeriet insisterede han på også at dygtiggøre sig inden for tegning. Derfor har han uddannet sig i klassisk tegning på Glyptoteket. Det har betydet, at han ind i mellem har skullet afsted efter en arbejdsdag på 15 timer, men det gjorde han gerne. For han elsker følelsen af at udvikle sig og kunne se det på sine tegninger.

”Jeg tror ikke på, at nogen er rent talentbåret. Man er nødt til at udvikle sit talent, hvis man vil være rigtig god til noget og forstå videnskaben i det.”

Kig forbi til en kop kaffe

På trods af at han nu er ejer af et atelier, er han aldrig rigtig selv kommet sådan nogle steder eller på gallerier.

”Ofte er stederne, som her, ikke særlig store, og så føler man sig hurtigt overvåget og som om, at der er en forventning om, at man køber noget. Man tænker ’nej, jeg har ikke råd til at købe dit muldvarpeskud lavet i bronze til 36.000 kroner, og det ved du også godt’,” siger Stefan og griner.

”Det skal være nemt at købe kunst, og derfor har jeg valgt også at sælge kaffe til 15 kroner pr. kop. Det er for at give folk en anledning til at komme ind og snakke med mig og se, hvad jeg laver.”

Han er vild med Nørrebro og bor i ejendommen, hvor atelieret ligger.

”Da jeg i sin tid flyttede til København fra Fyn, flyttede jeg til Østerbro. Det kan jeg ikke anbefale. Det var simpelthen for kedeligt. Så flyttede jeg til Tranevej i Nordvest. Det var meget federe. Der skete hele tiden noget, og der var mange forskellige mennesker og skæve eksistenser. Det synes jeg er fedt. I den styrelse, jeg sad i, lignede vi allesammen hinanden. Selvom man måske ikke skulle tro det om det her område, så er det ret alsidigt. Jeg har talt med mange forskellige mennesker, efter jeg er åbnet her. Lige fra kontanthjælpsmodtagere til ingeniører og folk på barsel,” fortæller han.

Annonce

Tegninger er in

Han har svært ved helt at forstå, at forretningen kan så godt allerede nu. Han har masser af opgaver uden egentligt at have reklameret. Det er bare gået fra mund til mund. Det er han rigtig glad for, og samtidig er han også klar over, at han har ramt noget her. Folk vil gerne have tegninger hængende i deres hjem frem for de sædvanlige IKEA-billeder. De vil have noget unikt og personligt, som betyder noget for dem.

”Vi lever i en tid, hvor alt skal gå så hurtigt. Sådan et vandmaleri som det med bonderoserne tager mig tre til fire arbejdsdage at lave, og originalen koster 2500 kroner,” siger Stefan, som også laver tryk af originalen, som kan købes for 249 kroner.

”Men der er bare noget særligt over at have noget personligt. Min mormor fik lavet et portræt, da hun var 17 år, det er omkring 75 år siden, og den dag i dag hænger det i min brors lejlighed i Nordvest. Det har en helt særlig værdi,” siger Stefan.

Annonce

Mest læste

Alarm112

Flere afspærringer på Nørrebro: 17-årig dreng stukket i benet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce