Annonce
POLITIK

Graffiti på den gule mur koster hvert år en kvart million: - Det er spild af folks penge

Der var engang, hvor solen skinnede på den gule mur ind til kirkegården. De dage skal nok komme tilbage, men spørgsmålet er, om muren til den tid, vil være gul eller fuld af graffiti. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Københavns Kommune har dagligt opsyn med muren omkring Assistens Kirkegård for at fjerne graffiti. Jonas Bjørn (S) mener, at det er spild af gode skattekroner.
Annonce

Det er langt fra gratis at holde den gule mur omkring Assistens Kirkegård nogenlunde fri fra graffiti.

Hvert år bruger kommunen 234.948 danske kroner på at rense muren for mere eller mindre kunstneriske indslag, der har fundet vej til Nørrebros gule vartegn.

Som svar på et politiker-spørgsmål fra socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen, oplyser teknik- og miljøforvaltningen, at prisen omfatter dagligt tilsyn med muren.

- Den mur er noget af det smukkeste på Nørrebro. Når man går der, kan man mærke historiens vingesus. Jeg synes, graffitien på den er enormt grim. Og det er spild af borgernes penge at fjerne det, siger han.

Annonce

Lovlige murer løser ikke alt

Jonas Bjørn mener på den anden side heller ikke, at man bare skal lade stå til, indtil det gule knapt kan skimtes.

- Jeg synes, man må skelne mellem tags (kunstnernavne, red.), og det folk bruger længere tid på. Men jeg mener ikke, at noget af det hører til på muren, siger han.

Det sidste så Jonas Bjørn gerne, at kommunen blev bedre til at finde nogle steder til.


Det provokerede mig, at der blev stillet spørgsmålstegn ved, om det var hærværk eller gadekunst


Hans eget parti haft magten, fra før graffiti blev en ting, og de har også været med til at opsætte forskellige lovlige murer gennem årene. Blandt andet ved Nørrebro Station, før Kampsportens Hus blev besluttet.

- Erfaringen fra de lovlige murer er, at det ikke fjerner graffitien fra resten af miljøet. Men måske kan det være med til at rykke noget af det, siger han.

Annonce

Alt graffiti skal ikke fjernes

Jonas Bjørn sammenligner den nuværende udfordring med graffiti med de problemer, man havde med skatekulturen for år tilbage.

- Da jeg var teenager, der stod de på skateboard alle mulige steder, hvor man ikke måtte. Igennem en årrække har vi ændret det ved at lave fede faciliteter, som har rykket kulturen over på de lovlige steder. Spørgsmålet er, om man kunne gøre det samme med graffiti-kulturen, siger han.

Det var debatten om den graffiti, der blev malet på Mikkellers vinduer for uger tilbage, der fik Jonas Bjørn til at tage emnet op igen.

- Det provokerede mig, at der blev stillet spørgsmålstegn ved, om det var hærværk eller gadekunst. For mig er det hærværk at skrive på butiksvinduer. Særligt i en tid, hvor de små erhvervsdrivende har rigeligt at se til, siger han.

Jonas Bjørn anerkender dog, at spørgsmålet om, hvad der er graffiti, og hvad der er gadekunst ikke er en helt firkantet størrelse.

- Nej, alt graffiti skal ikke fjernes. Der er en masse nuancer, og nogle ting kan være fine. Engang var dog nogle, der satte metalskulpturer op rundt omkring. Det er lige så ulovligt som graffiti, men det var egentlig meget fedt, siger han.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Nørrebro

Brand i skole på indre Nørrebro

Annonce