Annonce
Ældre

Kommunen smider Agnes ud af sit hjem: Jeg aner ikke hvor jeg skal hen

Agnes Ruben lever i uvished, for hvornår kommer der en afgørelse i sagen om tvangsforflytning af de ældre på Hothers Plads? Foto: Rebecca Veinø Johansen
Ældre på Hothers Plads oplever lige nu at være kastebold mellem Kommunen og BoVita. Det er flere måneder siden, deres boligsituation skulle have været afklaret.

Uvished kan være en grim størrelse for de fleste. Men som 89-årig kan den være altoverskyggende, særligt når det handler om ens fremtidige bopæl. Det er i hvert fald det, man kan udlede af det brev, som vi i sidste uge modtog på redaktionen. Brevet kom fra en gammel kending. Agnes Ruben 89år.

Tilbage i Oktober fortalte vi historien om Agnes på 89 år, som skal tvangsforflyttes fra sin lejlighed, da hendes lejlighed skal omdannes til familiebolig. Hun er ikke den eneste på Hothers Plads, som sidder i saksen.

Dengang blev hun stillet i udsigt, at hun til januar 2021 ville få en afklaring på, om hun kunne blive boende i en af de få ledige ældreboliger, som vil være tilbage på Hothers Plads. Det er adskillige uger siden, det svar var blevet lovet - og hun ved stadig ikke, hvor hun skal bo, når hun bliver smidt ud af sit hjem efter sommerferien.

Annonce

Psykisk belastning

Agnes Ruben sidder i sin stue. Hun ser dårligt. Hun går dårligt og har betydelig flere skavanker, end da hun flyttede ind i sin lejlighed på Hothers Plads for 15 år siden.


Hun truer med at tage sit eget liv, hvis hun ikke får lov til at blive boende. Hun kan på ingen måde overskue skulle fraflytte sin lejlighed og begynde et nyt sted.

Agnes Ruben


I sidste uge kunne hun fra sit vindue se en beboer flytte fra sin opgang. Hun beskriver flyttebilen foran opgangen, møblerne der bliver båret ud, og beboeren der står træt og grå i ansigtet som resultat af en tabt kamp. En opgivenhed og overgivelse.

Beboeren ved flyttebilen er ikke den eneste fra Hothers plads, som har måttet opgive at leve i uvished på grund af det psykiske pres. For en afklaring om, hvor de ældre skal tvangsforflyttes hen, lader vente på sig.

- Vi ved ikke hvornår vi kan forvente et svar fra Kommunen. Det er hårdt psykisk - og urimeligt på alle måder. Jeg talte med en medbeboer i sidste uge. Hun truer med at tage sit eget liv, hvis hun ikke får lov til at blive boende. Hun kan på ingen måde overskue at skulle fraflytte sin lejlighed og begynde et nyt sted, fortæller Agnes Ruben.

Agnes Ruben nikker genkendende til den følelse. Selv sammenligner hun det med, da hun tilbage i oktober 1943 som 12-årig sammen med sin familie blev fordrevet fra sit hjem af de tyske nazister.

- Det er anden gang i mit liv, at jeg bliver tvunget til at flytte. Jeg ved godt at det ikke er til sammenligning, men det gør det ikke mindre trist og uværdigt. Det er en høj alder at blive tvunget væk fra sine trygge rammer, siger Agnes Ruben.

Annonce

Et ja for meget

Hele miseren startede, da beboerne fra Hothers Plads og Mjølnerparken på en generalforsamling tilbage i 2015 besluttede, at støtte op om helhedsplanen for området, som blandt andet omfatter nedlæggelse af en række ældreboliger på Hothers Plads.

For beboerne var det langt ude i fremtiden, og hovedfokus lå ifølge Agnes Ruben på daværende tidspunkt på Mjølnerparken og på det maleriske billede, der blev fremstillet med nordvestpassagen under Lygten og basaren med de små butikker. Derfor blev der ikke lagt så meget i det 'ja'.

Et 'ja' som viser sig at have fatale konsekvenser for mange af beboerne på Hothers Plads i dag. Lige nu står det til, at 56 ud af de 102 ældreboliger skal omdannes til familieboliger. Oprindeligt ønskede Københavns Kommune, at omdanne alle 103 boliger til familieboliger, men BoVita fik sig forhandlet frem til at lade halvdelen være tilbage.

Men det ændrer ikke på, at der lige nu sidder rigtig mange ældre borgere, i det de kalder for deres hjem og endnu ikke ved, hvor de havner, når renoveringen går i gang.

Agnes Ruben frygter en dag flyttebilen kommer. Hvornår det sker ved hun ikke og hverken Københavns Kommune eller BoVita kan give hende et svar. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Annonce

Etik og Moral

Som med alle andre ubehagelige sager er det svært at finde nogen, der vil tage ansvar. Vi har prøvet at få konkrete svar fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på en række spørgsmål til sagen, men uden held. Vi har også forsøgt at få et interview med Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, men her mente man ikke, det var relevant at få borgmesteren i tale. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der har ansvaret for de ældre - og dermed også dem, der har et ansvar for, at give de ældre svar til tiden.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har blot følgende kommentar:

- Det er uden tvivl meget frustrerende for beboerne, der står i en situation, hvor deres boligsituation ikke er afklaret. Derfor ser vi i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen også frem til den plan, som BoVita har stillet beboerne i udsigt, og vi står klar til at sørge for, at borgere, der skal genhuses, får den fornødne hjælp til både de praktiske og de økonomiske forhold i forbindelse med flytning, oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i et skriftligt svar.

Efter NørrebroLIV har henvendt sig til Københavns Kommune, har Agnes Ruben modtaget en opringning fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Her blev hun meddelt, at BoVita nu arbejder på en løsning, så alle beboere der ønsker det, kan blive på Hothers Plads. Dog ligger der ingen konkret plan for, hvordan det skal ske.

NørrebroLIV følger sagen...

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Slut med pop-up centre i København

KLUMME

Jeg trænger til at gøre noget dumt

Natur

Lige nu: Stort millionbeløb redder Byoasen

Annonce