Annonce
I byen

Lene genopliver barndomsminder og skaber gensynsglæde i en kælder på Vibevej

På rejse igennem Barbies liv sammen med indehaveren af barbiemuseet på Vibevej 52. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Lene har 4000 barbiedukker i en kælder på Vibevej, men det var ikke kærlighed ved første blik. Hun synes at Barbie var grim.
Annonce

Det er med lys i øjnene og stor entusiasme, at Lene Darlie Pedersen viser os rundt i det, der for mange små piger og nogle drenges vedkommende vil være en sand drømmeverden. En drømmeverden man siden 1995 har kunne finde på Vibevej 52. Her ligger Lene Darlie Pedersens private Barbiemuseum.

Det lille kælderlokale emmer af minder, drømme, stilfuld mode, tyl, silke, pels, lidt mere tyl og ikke mindst en historie om det imaginære liv, som Barbie har levet i over 60 år. Udefra ser det ikke ud af meget, men man skal ikke lade sig snyde.


Jeg oplever at flere er blevet rørt over den gensynsglæde der opstår, når de ser den dukke de ønskede sig allermest. Den dukke de delte deres barndom med.

Lene Darlie Pedersen.


Lene Darlie Pedersen har inviteret NordvestLIV indenfor til en snak om en passion, der har udmundet sig i en samling på mere end 4000 barbiedukker. De er sirligt opstillet i kælderen.  Den er god nok, der findes et Barbiemuseum i Nordvest, hvis du ikke skulle vide det.

Annonce

Barbie i Nordvest

Det hele startede i en legetøjsklub. Lene Darlie Pedersen var medlem, men hendes fokus lå på glansbilleder, porcelænsdukker og nipsenåle. Barbiedukken havde hun endnu ikke fået øjnene op for. Det fik hun i 1989, hvor den første barbiedukke blev købt, og så gik det løs.

Det er blevet til omkring 4000 barbiedukker i Lene Darlie Pedersens samling på Vibevej 52. Foto: Rebecca Veinø Johansen

- Til at begynde med syntes jeg faktisk, at Barbie var grim. Hun var ikke lige min kop te, men det ændrede sig. Jeg fik øjnene op for den finesse, der var i det tøj, som blev syet til hende. Alt det gamle tøj fra 60'erne blev lagt op i hånden og minutiøst undersøgt for trevler med en lup, før det blev solgt. Barbie har altid fulgt moden på imponerende vis, og det er interessant, siger Lene Darlie Pedersen.

I kælderen i Nordvest står nogle af de første barbiedukker, der kom til Danmark fra USA. Her ser man hvordan materialet, kvaliteten, stilen og tiden ændrer sig som man når op gennem årene og længere ind i lokalet. Man kan følge den rejse som Barbie har været på. Og sikken en!

Annonce

Nostalgi-kælder

Lene Darlie Pedersen fortæller, at når der kommer besøgende, så går de ofte rundt med et søgende blik. Mange har selv haft en eller flere barbidukker, og det er tydeligt, at det er den eller dem, de prøver at lokalisere.

-  Det er som om, at folk søger de gode minder og de eventyr, de tog deres dukker med ud på. Jeg oplever, at flere er blevet rørt over den gensynsglæde, der opstår, når de ser den dukke, de ønskede sig allermest. Den dukke de delte deres barndom med, siger Lene Darlie Pedersen.

Mange af Lene Darlie Pedersen barbiedukker er stadig i original emballage. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Det er også sådan, at Lene Darlie Pedersen ikke helmer, før hun har alle dukker i en serie. Hendes samling er imponerende og en stor kontrast til Nordvests til tider hårde, grå og rå ydre. På Vibevej finder man et farverigt barbi-mekka, hvor det er muligt at drømme og få et afbræk fra hverdagen.

Lene Darlie Pedersen er stoppet med at købe nye dukker til samlingen. Kvaliteten er simpelthen blevet for dårlig, siger hun. Hun går dog stadig i legetøjsklub.

Annonce

Vidste du at...

Engang var der højre- og venstre sko til barbiedukkerne.

Den eneste overvægtige barbiedukke, der er blevet lavet, blev skrottet og taget af markedet efter kort tid.

Barbi er aldrig blevet gift trods det, at hendes garderobe tæller utallige brudekjoler.

Den ægte Barbie har aldrig været gravid. Der har dog været plagiater, der kunne købes med mave og baby som tilbehør.

Der skulle gå fire år før den første mørke dukke kom på markedet - det skete i 1963.

Der er lavet barbiedukker med duft af mint, citron og chokolade.

Barbie og Ken gik fra hinanden for 6-7år siden. Mattel ringede til Lene Darlie Pedersen og sagde, at Barbi var blevet forelsket i en australsk surfer. Barbie og Kent fandt dog sammen igen kort tid efter.

I år 2000 fik Barbie pludselig store fødder og større hoved.

Fakra om Barbie

Barbiedukken blev lanceret af det amerikanske legetøjsfirmaet Mattel i 1959. Den allerførste dukke blev “født” d.9. marts 1959.

Under en rejse til Tyskland i 1956 faldt Ruth Handler, der var hustru til medejeren af Mattel, Elliot Handler, over Bild Lilli-dukken, der således er Barbies forgænger. Hun købte et eksemplar med hjem til datteren, Barbara, hvis navn har inspireret til dukkenavnet Barbie. Sønnen Kenneth lagde senere navn til Barbies kæreste, Ken, der blev lanceret af Mattel i 1961.

Barbie-dukken er kendt for sin meget tynde hvepsetalje, sin store barm og sine lange velformede ben, og dukken er ofte blevet kritiseret for at skabe et usundt og urealistisk kropsideal for unge kvinder.

En lang række kendte og fremtrædende kvinder er gennem tiden blevet fremstillet som Barbiedukker, blandt andre skuespillerinden Marilyn Monroe, sangerinden Beyoncé, modellen Twiggy, fotomodellen Heidi Klum, den svenske kronprinsesse Victoria og kunstneren Frida Kahlo.

Adskillige kendte designere har gennem tiden designet tøj og tasker til Barbie-dukken, blandt andre Christian Dior og Louis Vuitton.

Barbie-dukken sælges fortsat i over 150 lande.

Ifølge Ritzau har 92 procent af de amerikanske piger i alderen tre til 12 år haft en Barbie, og Barbie-mærket har en årlig omsætning på omkring én milliard dollar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nørrebro

Julemanden på ladcykel

Klumme

Du, vores, Nordvests og menneskehedens år

Klumme

Nordvest fortjener flere lokale helte

Klumme

Et nytårsønske for Nordvest

Nordvest

I det nye år skal vi grine noget mere

Klumme

2021 ønske for Nordvest

Debat

Hovmestervejs midlertidige lukning

Annonce