Annonce
Odder Avis

Budget splittede byråd på kryds og tværs: Viceborgmester kritiserer borgmester for at være dårlig forhandlingsleder

Venstres Ole Lyngby Pedersen forsøgte at bløde stemningen mellem sit eget og viceborgmesterpartiet S op ved at anerkende, at flertallets budget ikke var det eneste økonomisk ansvarlige budget på dagsordenen. "Så jeg har en appel til jer, om at I stemmer for vores", sagde han med et smil til Lone Jakobi (S). Arkivfoto: Søren E. Alwan
Viceborgmester kritiserede borgmester for at være en dårlig forhandlingsleder, men som alt andet var det også til debat, da et snævert flertal i sidste uge vedtog budgettet for 2020.
Annonce

Odder: Der blev ikke lagt fingre imellem, da gruppeformændene for de syv partier i byrådet skulle finde årsager til, at budgettet kun blev vedtaget med 11 stemmer mod 8.

Helt som forventet var det Socialdemokratiets formand og viceborgmester Lone Jakobi, der var hårdest i sin kritik af borgmester Uffe Jensen (V).

- Dit politiske håndværk og dine evner som forhandlingsleder har været utilstrækkelige, angreb hun borgmesteren, efter han efter hendes mening stillede et ultimatum op uden at lade en kattelem stå åben til en reel forhandling.

- Det er ikke til at vide, om vi kunne have nået hinanden, for vi fik aldrig muligheden, og det er beklageligt.

Ultimatummet handlede om den ene procents hverdagseffektiviseringer, som borgmesteren fra start har stået stejlt på, og som Socialdemokratiet ligeså kategorisk har nægtet at acceptere på børneområdet.

Socialdemokratiet ankom derfor til budgetforhandlingsmøde med partiets eget forslag til et budget.

- Vores ønsker og prioriteringer blev aldrig fremlagt. Det er ikke i orden, når du iscenesætter dig selv på det brede samarbejde. Det er dig som forhandlingsleder, der skal invitere ind, påpegede Lone Jakobi.

Jeg synes bestemt jeres (Socialdemokratiets) budget er både økonomisk bevidst og ansvarligt, så det er trist I ikke er med. Men jeg har en appel til jer. Stem for vores.

Ole Lyngby Pedersen (V)

Annonce

Uanstændigt

Mens hendes udlægning af forhandlingsforløbet langt hen af vejen vandt genkendelse hos SF og EL, så var partierne bag borgmesterens og flertallets budget til gengæld ikke enige.

- Det er en uanstændig belæring. Du var ikke dygtig nok til at forhandle, sagde John Rosenhøj (DF) til Lone Jakobi, mens Kresten Bjerre (R) beklagede, at Socialdemokratiet lod ham alene om at kæmpe for den grønne dagsorden og andre mærkesager, som de to partier er fælles om.

- Det hjælper jo ikke at have de rigtige meninger, hvis ikke de bliver gennemført, og det er altså ikke borgmesteren, der har svigtet det brede samarbejde, sagde Kresten Bjerre.

Borgmesteren selv understregede, at hans ønske var så bredt et budget som muligt.

- Det er som om, Liberal Alliance er blevet afløst af et andet parti her i byrådet, som er kravlet op i et træ. Men en budgetforhandling svarer til, at man spiller en kamp, hvor man er bagud i pausen. Man bliver jo og kæmper videre i anden halvleg, sagde Uffe Jensen.

Annonce

Nej til effektiviseringer

SF og EL stemte hverken for flertallets budgetforslag eller for Socialdemokratiets ændringsforslag. Begge partier nægtede, at hverdagseffektiviseringer er måden at rette op på kommunens lunkne økonomi.

- Hverdageffektiviseringer har været på budgettet siden 2017, og der er ikke flere lavthængende frugter. Det er for nemt for byrådet at kaste den bold til vores virksomheder og påføre dem at lave prioriteringen i forhold til, hvor der skal skæres i service til borgerne. Det burde være en politisk beslutning, sagde Marianne Hundebøll (SF).

Ditte-Marie Thejsen (EL) beklagede, at man endnu engang kun havde fundet en vej ud af miseren - effektivisering fremfor investering.

- Når der skal spares, er det den smarteste eller letteste måde at gøre det på. Så kan man som politiker nemlig sige “det er da også for dårligt, at de ikke længere har råd til vikardækning og skolefester. Hvor er det urimeligt, at børnene ikke kan få lidt morgenmad i daginstitutionerne.” Og så kan man vaske sine hænder, for det er jo ikke besluttet politisk, hvor pengene skal findes. Kun at de skal findes." Det må være dårlig ledelse i skoler og institutioner." Og så kan man vel ikke stå til ansvar som politiker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Gaderæs i industrikvarter

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Arkæolog fortæller om vikingetiden

Odder Avis

Bedre velfærd

Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Odder Avis

Det siger partierne om budgetaftalen

Odder Avis

Børnenes budget vedtaget

Odder Avis

Flere borde til banko

Annonce