Annonce
Odder Avis

Eleverne på Odder Gymnasium filmede: Sådan fester man uden at drikke

Fredag blev der filmet til den helt store guldmedalje på Odder Gymnasium. Pressefoto
Filmkonkurrence skal inspirere elever på blandt andet Odder Gymnasium til at drikke mindre.

Odder: Eleverne i 1. g på Odder Gymnasium med i den landsdækkende filmkonkurrence "Drik mindre – oplev mere", som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag, og som afholdes for syvende år i træk.

Som navnet siger er missionen med konkurrencen at få unge til at drikke mindre, når de fester. Derfor brugte hele årgangen fredag en hel dag på at producere film, hvor de kommer med deres bud på, hvordan man skaber en festkultur, hvor høje promiller ikke er omdrejningspunktet.

Eleverne prøvede kræfter med at idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm. De blev desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Bagefter uploadede de færdige film til www.lommefilm.dk, hvor de også kan gå ind og se hinandens film. Workshoppen blev afsluttet med, at eleverne stemte om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence.

Annonce

Gå i dialog

Når unge begynder på en ungdomsuddannelse, sker der ifølge alle statistikker en markant udvikling i deres alkoholforbrug. 64 procent af de unge oplever nemlig, at deres alkoholforbrug stiger. Samtidig fortæller 54 procent, at deres venner har presset på for at få dem til at drikke mere, selvom de allerede har sagt nej tak.

Drik Mindre - Oplev Mere

Fra 2. november - 17. december 2021 kører filmkonkurrencen "Drik mindre - oplev mere" på 28 gymnasier landet over. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der for syvende år i træk lader de unge selv komme med deres bud på en festkultur, hvor alkohol fylder mindre.

30 pct. indrømmer, at de selv har udsat andre for drikkepres. Det fremgår af rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019”, hvori 59 procent også siger, at de ikke har behov for at drikke for at have det sjovt, og hvor 81 procent ønsker en festkultur, hvor alle accepterer et nej tak til alkohol.

Som uddannelsesinstitution kan man hjælpe de unge ved at gå forrest og have en klar holdning til alkohol, f.eks. med en formel alkoholpolitik og inddragelse af de unge gennem eksempelvis festudvalg, hvor der er en åben dialog om festkulturen. Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab har i fællesskab udviklet det gratis materiale "Gymnasier Fuld af liv", der gør det enkelt at iværksætte nye tiltag i den retning.

- Vores undersøgelser viser, at mange unge ønsker en ny og mere rummelig alkoholkultur, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet for fællesskabet. Derfor er det afgørende, at skolerne viser vejen og etablerer nogle rammer, der gør det lettere for alle at være med i de sociale aktiviteter – uanset om man drikker eller ej, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats "Fuld af liv".

Annonce

Indsats med langsigtet effekt

Det er 7. år i træk, at filmkonkurrencen afholdes – og hvis man spørger eleverne, giver konkurrencen grobund for ny viden og øget refleksion over den danske alkoholkultur.

- Vi håber, at konkurrencen kan give inspiration til at forholde sig mere aktivt til, hvad alkohol er for en størrelse, og at det ikke behøver at fylde så meget til festerne. Der er mange måder at have det sjovt og feste sammen på, og måske bliver man endda sjovere og hyggeligere at være sammen med, hvis man skruer lidt ned for alkoholforbruget, siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Julen synges ind i Falling Kirke

Annonce
Annonce
Odder Avis

Oddersvømmere er med helt fremme i toppen af dansk svømning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Odder Avis

Rom-, gin- og whisky-smagning på Odder Museum

Odder Avis

"Lyt" - julekoncert i Hundslund Kirke

Odder Avis

Nøj, det' for børn: Længe ventet børnehave er på vej

Odder Avis

Følg med danserne ned i kaninhullet: Danseforestilling i den gamle teatersal

Odder Avis

Jakobi ringede med klokken: Ny borgmester håber på bredt samarbejde

Odder Avis

De ni læsninger i Odder Sognekirke

Odder Avis

Kom til julekoncert i Bjerager Kirke

Odder Avis

Lones spanske drømme faldt i god smag: Lokal maler valgt som årets kunstner af multinational virksomhed

Odder Avis

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Odder Avis

Ole Grøn viser malerier i Kunstværket

Odder Avis

Odder har det ældste byråd i Østjylland: Så gamle er de nye byrødder

Odder Avis

Fuldtalligt seniorråd har fundet sin formand

Odder Avis

Bilist endte i stengærde

Odder Avis

Vil du også være frivillig? Lisbeth er blæksprutte

Odder Avis

Kunder og ansatte var sneet inde: Varehuschef måtte overnatte i IKEA

Odder Avis

Frontalt sammenstød: 39-årig mand kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Odder Avis

Odder Gymnasium vil være endnu grønnere

Odder Avis

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Odder Avis

Bliv klogere på biodiversitet med Anne Eskildsen

Odder Avis

Myretuen vil være grøn: Køber helt ny el-minibus

Annonce