Annonce
Odder Avis

En ufo, en rockerbande og en ko: Odder-historier bliver til podcasts

Jonas Landin Ohnemus står bag en ny podcastserie, som genopliver gamle fortællinger fra Odder-egnen. Historierne er blevet opstøvet gennem interviews og besøg på byens lokalhistoriske arkiv. Foto: Mathias Mundbjerg
En ny podcastserie baseret på historier fra Odder-egnen skal samle borgerne i området og give dem nogle gamle minder at snakke om.
Annonce

Odder: - Jeg vil gerne starte med at lave en efterlysning. Jeg leder efter en mand. En landmand.

Sådan lægger fortælleren ud med at sige i podcasten "Historien om en ko". Historien er første afsnit i serien "Øjenvidner", som er en serie på fem afsnit, hvor omdrejningspunktet er gode historier fra Odder.

Historierne er indsamlet af Jonas Landin Ohnemus, som er hovedmanden bag podcast-serien, og som også selv fortæller historierne. Sammen med tre venner driver han Radioteket, der blandt andet også laver podcasts om håndbold.

Grundstenen til den nye podcast om Odder blev lagt, da Jonas Landin Ohnemus for godt et år siden flyttede med sin kone og sine to børn til kommunen fra Frederiksberg, fordi han fik job på Eriksminde Efterskole.

- Vi kendte ingen, da vi kom hertil, og vi kendte ikke meget til stedet. Så jeg gik i gang med at undersøge egnen og fandt hurtigt ud af, hvor mange gode historier, der var, siger Jonas Landin Ohnemus.

Jeg kunne ikke bare bo i området, uden at vide hvad det egentlig vil sige. Så jeg måtte undersøge historien.

Jonas Landin Ohnemus, efterskolelærer og fortæller i podcastserien "Øjenvidner"

Annonce

Tro mod historien

Fortællingerne er blevet til i samarbejde med Odder Bibliotek og med støtte fra Odder Kulturforening. Det har været nødvendigt med grundig research, fordi Jonas Landin Ohnemus slet ikke har haft noget forhåndskendskab.

- Man kunne måske tænke, at nu kommer ham københavneren og skal lave sjov med os, men jeg har kun mødt åbne arme. Og selvom den første fortælling har en lidt molbo-agtig karakter, så vil jeg gerne understrege, at jeg tager projektet dybt seriøst, fastslår han.

Jonas Landin Ohnemus, som blandt andet underviser i podcasts og historiefortælling, har af gode grunde ikke kunnet opsamle hver eneste detalje i historierne, fordi de fandt sted for så længe siden. Men han forsøger at holde dem historisk korrekte.

- Det er min egen version af historierne, og jeg digter også lidt, for jeg levede jo ikke i 1817, hvor en af fortællingerne er fra. Så det er mig selv, der finder på, at det var koldt, eller at der hang en lampe på væggen Men jeg er tro mod historien og karakteren, og jeg tilføjer ikke nogen urealistiske ting, siger fortælleren.

Annonce

Lyttebiograf

Det er vigtigt for Jonas Landin Ohnemus, at podcasten er frit tilgængelig for alle. Derfor takkede han nej, da lydbogstjenesten Mofibo tilbød at udgive den.

- Mit håb er, at podcasten kan samle folk, og at det bliver noget, man snakker om, mens man er til frisøren og den slags. Hvis det skal blive det, skal det være nemt for alle at høre den, lyder det fra efterskolelæreren.

Blandt andet derfor følges hvert afsnit op af et arrangement, en såkaldt lyttebiograf, hvor interesserede kan mødes fysisk og høre podcasten sammen. Derefter er der mulighed for at udveksle erindringer og minder, som knytter sig til historien. På den måde håber Jonas Landin Ohnemus, at der bliver materiale nok til, at hvert eneste af de fem planlagte afsnit kan følges op af en epilog, som er blevet til på baggrund af indspark fra lytterne.

- Det er meget vigtigt for mig, at det bliver noget, man kan mødes om, siger Jonas Landin Ohnemus, der håber, at der møder så mange op, at de til næste afsnit må booke Biffen.

Lyttebiografen til "Historien om en ko" finder sted i Pakhuset tirsdag 19. november fra klokken 19. Til arrangementet vil kunstner Ole Grøn dele sine minder om historien, mens der også bliver mulighed for at byde ind med egne erindringer. Efter arrangementet kan podcasten findes på Radiotekets Facebook-side og radioteket.dk.

Radioteket

Odder-podcasten "Øjenvidner" laves af Radioteket, som udover fortæller Jonas Landin Ohnemus tæller tre mand, som står for henholdsvis design, teknik og musik.

"Historien om en ko" omhandler en episode i 1992, hvor en landmand en sen nattetime bliver vækket af et underligt hvidt skær, hvorefter han hører en af hans køer brøle. Dagen efter findes den død. Oplevelsen endte som danmarkshistoriens måske mest omtalte sag om uidentificerede objekter og eventuelle besøg fra det ydre rum.

Foruden ko-historien er der planlagt fire afsnit i Odder-serien: "Trippelmordet i 1817", "Da brandstationen brændte", "Da bønderne slog rockerne hjem" og "Befrielsen af Odder i 1945".

Radioteket har derudover tre andre podcasts i støbeskeen:

- "Duften af Harpiks" (Håndbold med Niklas Landin og skiftende gæster)

- "Originaler, filosoffer og skæve eksistenser" (Anekdoter med Bent Riis fra Horsens)

- "Nær Død" (En serie om nærdødsoplevelser)

Den første podcast i serien hedder "Historien om en ko". Senere bliver der efter planen en episode om, da brandstationen brændte, mens brandmændene var til fest. Foto: Morten Pape
Fortællingerne bliver indtalt på gæsteværelset på første sal i den tjenestebolig, som Jonas Landin Ohnemus og hans familie har fået stillet til rådighed gennem hans arbejde som efterskolelærer på Eriksminde Efterskole. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Spirituskørsel: Kvinde sigtet

Odder Avis

We Walk går igen

Odder Avis

Ud og gå: Vil uddanne gå-værter

Odder Avis

Mal mel på museet

Odder Avis

Trio besøger Malling Kirke

Odder Avis

Børn skal på æblerov

Annonce