Annonce
Odder Avis

Fire tips til oplevelser fra din egen baghave

Holtgaard byder på meget andet end jordbær, og er et af mange steder omkring Odder, hvor man kan købe friske råvarer til en hel dags fra-jord-til-bordudflugt. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Din baghave gemmer på mange oplevelser, som du kan springe direkte ud i. I samarbejde med VisitOdder og turismesamarbejdet Kystlandet gør vi det nemt for dig med fire forslag.

1 Tag på opdagelse i det lokale spisekammer.

Har du det også sådan, at når du tager på tur, så handler det egentlig mest om at spise og drikke så mange gode ting som muligt? Synes du også, at den bedste souvenir er den, der smager godt? 

Vi har heldigvis et varieret spisekammer med lækre, friske råvarer og fantastiske specialprodukter - lige her i Odder og Kystlandet! Så start bilen og tag familien med på en jord-til-bordopdagelse!

Medbring gerne en tom kurv, der er topklar til at blive fyldt med lækkerier. Og måske lidt glas og tallerkner, et skærebræt og en skarp kniv, hvis det skal blive en rigtig vild dag.

Start med en rolig morgen i Norsminde. Her er yndlingsaktiviteten at fange krabber fra krabbebroen og selvfølgelig at fange fiskefrikadeller hos Norsminde Fiskehus.

Kør derefter til Odder Museum, køb en krukke honning og en flaske af den genopstående StærkOdder. Tag også en tur op i møllen og lær, hvordan byggryn blev til øl i helt gamle dage.

Hos Økologiens Have tager du frø med hjem til haven og øko-saft med til turen. Derefter går turen til Fru Møllers Mølleri, hvor du fylder op med friskbagt brød, aioli med ærteskud og mel til hjemmelageret. Kør videre til Karensminde Frugtplantage og få fat i deres lækre, hjemmepressede most og selvfølgelig en bakke fantastiske kirsebær, som man godt må spise i bilen.

Er du fan af at spise med udsigt? Så kør ud til Dyngby Strand og stir lidt ud over havet. Nu skal du omkring Hou og købe den bedste spegepølse i slagterbutikken. Derefter tager du til Holtgaard og sætter hele familien i sving med at plukke de dejligste danske jordbær. Sørg for at købe nok!

Hvis Brandbygegaard har staldørssalg den dag, skal du tage forbi gården og fylde bilen op med cider og vine fra det økologiske familielandbrug. Kør derefter hen til Øko Ged & Grønt for at skaffe det allersidste til frokosten og til køkkenet hjemme: ost og kød fra de fineste øko-geder.

Nu er du jo faktisk i Sondrup. En af Odders absolut største naturperler. Find et smukt spot med udsigt og nyd dagens råvarefangst. På vejen hjem køber du lige lidt marmelade hos Tolstrup Økologiske Æbler og stikker forbi Troldgården efter økologiske specialiteter fra gårdens egne dyr. Sidst men bestemt ikke mindst: Tap den superfriske sødmælk hos Vejlskovgaard Mælkeri, så du har til de resterende jordbær hjemme på terrassen. Rigtig god smagstur!

Find mere inspiration til fødevareturen på Kystlandets Food Map, som du finder på visitodder.dk.

2 Cykelrute med lidt af det hele.

Udsigtshøjene ved Trustrup er en del af den flotte cykeltur mellem Odder og Hundslund. Foto: Karen Heslinga

Er du frisk på lidt motion og en herlig naturoplevelse, så er cykelturen fra Odder til Hundslund over Ålestrup og Sondrup og retur til Odder lige dig.

Turen er 20 km – og går blandt andet gennem det nedlagte jernbanespor mellem Odder og Ørting.

Undervejs kommer du bl.a. forbi det historiske Åkær Gods og Udsigtshøjene ved Horsens Fjord.

Ved Sondrup Strand kan vi varmt anbefale, at du går en tur ved det gamle fiskeleje, som også er et godt sted at spise en medbragt frokost. En forfriskende dukkert er også en mulighed. Stedet er også perfekt til Instagram-fotos – og faktisk også til at fange krabber, hvis børnene eller børnebørnene er med på turen.

Ruten – og flere andre – er nærmere beskrevet i bogen "18 skønne ruter i Østjylland", som du blandt andet kan bestille online på VisitOdder.dk eller købe i kiosken i Kvickly.

3 Vandretur med historiske perler.

Følg Odder Å fra Oldrup til Norsminde Fjord og passér nogle af de smukkeste steder i kommunen. Foto: Melissa Villumsen

Vidste du, at Odder Å har sit udspring tæt på Oldrup og går hele vejen til Norsminde Fjord?

Turen bringer dig forbi den smukkeste natur – fjord, enge, marker og skove. Kun få steder er der stier – så turen indeholder en hel del "off trail", og her er det naturligvis vigtigt, at du går uden om privat grund. Derved indeholder turen også små omveje, men det gør skam ikke turen mindre skøn.

Du passerer således forbi mange små historiske perler. Fx dyrehaven i Rathlousdal, Odder Museum og ruinerne af Kysing Kirke, der ligger lige bag Norsminde Kro. Kirken blev første gang nævnt i 1315 og var i brug i over 400 år, inden ruinerne blev forvandlet til et mindested for den 2. Slesvigske Krig (1864) med en fin buste af Kong Frederik d. 7 på toppen.

Og naturligvis kan du heller ikke undgå at møde det fantastiske dyreliv. Fra græssende køer til en skare af forskellige fugle og enkelte rådyr. En tur fyldt med eventyr.

Spørg bare Melissa. Hun gik turen i foråret og skrev om det www.iliveasidream.com.

4 Sov under åben himmel ved Hølken Strand.

Der er mulighed for at sove under åben himmel eller i shelter ved Hølken Strand, hvor man også kan tilberede sine nyfangede fisk over bål. Arkivfoto: Carina Mayner

Det er noget ganske særligt at lade øjnene glide i, mens nattehimlen glimter mange tusinde kilometer væk – og alligevel helt tæt på.

På naturlejrpladsen ved Hølken Strand kan du falde i søvn under åben himmel og vågne med fuglene næste morgen.

Er du ikke længe om at gnide søvnen ud af øjenkrogen, kan du svømme en tur i morgensolen, før du puster liv i gløderne fra i går og laver morgenmad over bål. Når de andre vågner i deres shelters, kan de krybe ud af soveposerne og nyde duften af friskbrygget kaffe.

Hølken Strand ligger kun 50 meter fra naturlejrpladsen, og her blinker bølgerne blåt, mens mågerne holder et vågent øje med både kystlinje og himmelrum.

Kan du lide at fiske, skal du endelig kaste snøren i vandet for at se, om der er bid. Stranden er nemlig et godt sted at fiske. Er du så heldig at hive en ordentlig kleppert i land, kan du snildt tilberede den over bål samme aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Sponsorturnering i ekstrem varme

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Åben havelåge i en giftfri have

Odder Avis

Gratis yoga under åben himmel

Odder Avis

Borgernes ombudsmand er klar

Odder Avis

Hou skal sikres mod oversvømmelser

Odder Avis

Diskoteksejer: Flyt byfesten

Annonce