Annonce
Odder Avis

Hædret kunstner fra Odder er død: Han opfattede sig mest som tegner, og så føjede han til - i farver

Mogens Gissel underviste i mange år på Aarhus Kunstakademi og har haft talrige udstillinger over hele landet, bl.a. i Aarhus og hjembyen Odder. Carlsbergfondet stod bag en film om ham, der har været vist på DR - billedet stammer fra optagelserne. Arkivfoto: Axel Schütt
Billedkunstner Mogens Gissel, Odder, er død som 80-årig. Jørgen Søes Hejlsvig, journalist og formand for Odder Kunst Forening & Samling, har skrevet mindeord om ham.

Mindeord: Odders største og mest kendte billedkunstner, Mogens Gissel, er død, 80 år gammel, efter en kræftsygdom.

Mogens Gissel fik en lang og glorværdig karriere, og i hjembyen Odder har han sat sig mange spor, bl.a. med gavlkunstværket i Tværgade og S-skulpturen ved sports- og kulturcentret Spektrum.

Han blev landskendt for sin helt egen kunstneriske stil, hvor han kombinerede male- og tegnekunst på en raffineret og hidtil uset måde. I årtier var han en betydningsfuld skikkelse i det danske kunstmiljø. Meget vidende og engageret i kunstens verden.

Annonce

Uddannet reklametegner

Mogens Gissel blev uddannet reklametegner hos Weber & Sørensen i Aarhus i 1962-66 og udviklede sig til en talentfuld, skarp, autodidakt kunstner.

Allerede i 1964 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling og har udstillet på bl.a. Aros, Charlottenborg, Den Frie Udstillingsbygning, Kunstindustrimuseet, Århus Kunstbygning, KØS, Vikingeskibshallen i Roskilde, Odder Museum, Galerie Mikael Andersen og Galleri Progres.

Han blev i 1998 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse og har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, Eckersberg Medaillen, Henry Heerups Legat, Ruth og Finn Torjussens Fond samt Vilhelm Pachts kunstnerlegat. Hans værker er bl.a. repræsenteret på Aros, og han var er medlem af Kunstnersamfundet og Corner.

Galleriejer Peter Flejsborg, Galleri Profilen i Grønnegade i Aarhus, har i tidens løb solgt adskillige Gissel-værker, og blandt køberne var bl.a. Carlsbergfondet.

Annonce

Kunstnerisk konsulent i musikhus

Det var også Carlsbergfondet, der stod bag filmen om Mogens Gissel for nogle år siden. Filmens har været vist på DR TV. Det var dog med en vis betænkelighed, at kunstneren sagde ja til at medvirke i en film om sig selv.

Undertegnede erindrer en stor fernisering for Mogens Gissel i Svendborg med åbningstale ved en kendt kurator. Under talen forsvandt hædersgæsten og kom tilbage ved afslutningen af talen. "Hvorfor forsvandt du?", spurgte jeg. "Jeg bryder mig ikke om den slags", svarede han lakonisk.

Fra mindeordene

Undertegnede erindrer en stor fernisering for Mogens Gissel i Svendborg med åbningstale ved en kendt kurator. Under talen forsvandt hædersgæsten og kom tilbage ved afslutningen af talen.

"Hvorfor forsvandt du?", spurgte jeg. "Jeg bryder mig ikke om den slags", svarede han lakonisk.

Senest har Mogens Gissel fungeret som kunstnerisk konsulent på den nye farvesætning af Musikhuset Aarhus. De lyse dominerende farver blev erstattet af en mere afdæmpet farveskala, der skal give plads til tidens farverige scenografi.

Vinrøde sæder, et azurblåt loft, nøddebrune vægge og et karrygult scenetæppe byder nu publikum indenfor og danner en smagfuld og stemningsmættet baggrund for oplevelserne på scenen.

Et af de værker fra Mogens Gissels hånd, som man kan finde i Odder. Foto: Jørgen Hejlsvig

ARoS viste i Vestgalleriet en stor og alsidig Gissel-udstilling, "Romantisk geometri", da kunstneren fyldte 70 år, og her fik de besøgende et særligt indblik i billedkunstnerens sanselige og intense univers.

Her kom de besøgende med på en rejse, der begyndte med en museumstur gennem Europa på kunstnerens Velo Solex.

Værkerne på udstillingen vidnede om kunstnerens specielle fornemmelse for rum og hans utraditionelle tilgang til billedfladen. Udstillingen var således - uden ord - en helt unik rejse gennem et langt kunstnerliv.

Annonce

Brød sig ikke om titler på værker

Mogens Gissel opfattede sig mest som tegner, og så føjede han til - i farver.

Han mestrede stilskift mellem naturalisme, minimalisme og kubisme. Med fede kulstreger og oliemaling på store lærreder genskabte kunstneren barndomsbilleder, hvor både Uglemanden på Strandvejen i Aarhus, tankstationer og hårde hvidevareforretninger dukkede op som statister i hans abstrakte univers.

Mogens Gissel underviste i mange år på Aarhus Kunstakademi og har haft talrige udstillinger over hele landet, bl.a. i Aarhus og hjembyen Odder.

Han brød sig ikke om titler på kunstværker, helt generelt, for som han sagde, så er det vigtigst, hvad beskueren ser og får ud af et kunstværk, og hvis værket har en titel, så kan den begrænse oplevelsen i stedet for at understøtte fantasien og en uforudsigelig oplevelse.

Mogens Gissel efterlader sig sin hustru, keramikeren Ruth Gissel, og sønnerne Niels og Jens-Rune, hvoraf de sidste er gået i faderens fodspor som billedkunstner, om end i en helt andet boldgade.

Annonce
Odder Avis

The Blues Overdrive spiller i Pakhuset

Annonce
Odder Avis

Hør koncert med børne- og ungdomskoret

Annonce
Odder Avis

Hård blæst ingen hindring for Odder-roere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Hvis inklusion skal lykkes skal børn lykkes i fællesskabet

Odder Avis

Karrieren begyndte i 1945: Erfaren spillemand var på besøg

Odder Avis

An Odder Band på plænen i Tivoli

Odder Avis

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Odder Avis

Hør klassiske perler i Ørting Kirke

Odder Avis

Kom til vildtparade på Odder Museum

Odder Avis

Soroptimisterne inviterer til genbrugs-modeshow

Odder Avis

Kom til regnbue-café på Centralhotellet

Odder Avis

De frivillige skal fejres igen

Odder Avis

Ukrainske mødre og børn fik en pause fra krigen

Odder Avis

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Odder Avis

Den røde farve er den røde tråd i Tine Mynsters liv - også når livet gør ondt

Annonce