Mindeord: Odders største og mest kendte billedkunstner, Mogens Gissel, er død, 80 år gammel, efter en kræftsygdom.
Mogens Gissel fik en lang og glorværdig karriere, og i hjembyen Odder har han sat sig mange spor, bl.a. med gavlkunstværket i Tværgade og S-skulpturen ved sports- og kulturcentret Spektrum.
Han blev landskendt for sin helt egen kunstneriske stil, hvor han kombinerede male- og tegnekunst på en raffineret og hidtil uset måde. I årtier var han en betydningsfuld skikkelse i det danske kunstmiljø. Meget vidende og engageret i kunstens verden.
Uddannet reklametegner
Mogens Gissel blev uddannet reklametegner hos Weber & Sørensen i Aarhus i 1962-66 og udviklede sig til en talentfuld, skarp, autodidakt kunstner.
Allerede i 1964 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling og har udstillet på bl.a. Aros, Charlottenborg, Den Frie Udstillingsbygning, Kunstindustrimuseet, Århus Kunstbygning, KØS, Vikingeskibshallen i Roskilde, Odder Museum, Galerie Mikael Andersen og Galleri Progres.
Han blev i 1998 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse og har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, Eckersberg Medaillen, Henry Heerups Legat, Ruth og Finn Torjussens Fond samt Vilhelm Pachts kunstnerlegat. Hans værker er bl.a. repræsenteret på Aros, og han var er medlem af Kunstnersamfundet og Corner.
Galleriejer Peter Flejsborg, Galleri Profilen i Grønnegade i Aarhus, har i tidens løb solgt adskillige Gissel-værker, og blandt køberne var bl.a. Carlsbergfondet.
Kunstnerisk konsulent i musikhus
Det var også Carlsbergfondet, der stod bag filmen om Mogens Gissel for nogle år siden. Filmens har været vist på DR TV. Det var dog med en vis betænkelighed, at kunstneren sagde ja til at medvirke i en film om sig selv.
Fra mindeordeneUndertegnede erindrer en stor fernisering for Mogens Gissel i Svendborg med åbningstale ved en kendt kurator. Under talen forsvandt hædersgæsten og kom tilbage ved afslutningen af talen. "Hvorfor forsvandt du?", spurgte jeg. "Jeg bryder mig ikke om den slags", svarede han lakonisk.
Undertegnede erindrer en stor fernisering for Mogens Gissel i Svendborg med åbningstale ved en kendt kurator. Under talen forsvandt hædersgæsten og kom tilbage ved afslutningen af talen.
"Hvorfor forsvandt du?", spurgte jeg. "Jeg bryder mig ikke om den slags", svarede han lakonisk.
Senest har Mogens Gissel fungeret som kunstnerisk konsulent på den nye farvesætning af Musikhuset Aarhus. De lyse dominerende farver blev erstattet af en mere afdæmpet farveskala, der skal give plads til tidens farverige scenografi.
Vinrøde sæder, et azurblåt loft, nøddebrune vægge og et karrygult scenetæppe byder nu publikum indenfor og danner en smagfuld og stemningsmættet baggrund for oplevelserne på scenen.
ARoS viste i Vestgalleriet en stor og alsidig Gissel-udstilling, "Romantisk geometri", da kunstneren fyldte 70 år, og her fik de besøgende et særligt indblik i billedkunstnerens sanselige og intense univers.
Her kom de besøgende med på en rejse, der begyndte med en museumstur gennem Europa på kunstnerens Velo Solex.
Værkerne på udstillingen vidnede om kunstnerens specielle fornemmelse for rum og hans utraditionelle tilgang til billedfladen. Udstillingen var således - uden ord - en helt unik rejse gennem et langt kunstnerliv.
Brød sig ikke om titler på værker
Mogens Gissel opfattede sig mest som tegner, og så føjede han til - i farver.
Han mestrede stilskift mellem naturalisme, minimalisme og kubisme. Med fede kulstreger og oliemaling på store lærreder genskabte kunstneren barndomsbilleder, hvor både Uglemanden på Strandvejen i Aarhus, tankstationer og hårde hvidevareforretninger dukkede op som statister i hans abstrakte univers.
Mogens Gissel underviste i mange år på Aarhus Kunstakademi og har haft talrige udstillinger over hele landet, bl.a. i Aarhus og hjembyen Odder.
Han brød sig ikke om titler på kunstværker, helt generelt, for som han sagde, så er det vigtigst, hvad beskueren ser og får ud af et kunstværk, og hvis værket har en titel, så kan den begrænse oplevelsen i stedet for at understøtte fantasien og en uforudsigelig oplevelse.
Mogens Gissel efterlader sig sin hustru, keramikeren Ruth Gissel, og sønnerne Niels og Jens-Rune, hvoraf de sidste er gået i faderens fodspor som billedkunstner, om end i en helt andet boldgade.