Annonce
Odder Avis

Kreativiteten blomstrer

Tina Buchholtz skriver kulturklummer i Odder Avis. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Selvom kulturen er ramt af granatchok. Selvom rigtig mange af os der arbejder med kunst og kulturformidling i form af koncerter, forestillinger, udstillinger, foredrag og undervisning blev handlingslammede i starten af Corona-lock-down. Selvom det var i en sådan grad, at det nærmest var umuligt at skabe noget, fordi det hele med ét blev så tungt, dystert, mørkt og udsigtsløst. Og selvom mange af os styrtbløder åndeligt, socialt og økonomisk. Ja så pibler det alligevel ud af alle sprækker. Ikke på grund af men på trods af.

Det er opløftende at opleve, hvordan de kreative og innovative kræfter er blevet brugt ikke blot til at skabe kunst og kultur, men til at finde nye måder og udtryksformer både ’live’ og ikke mindst virtuelt. Det har været så inspirerende at se, hvordan der gavmildt er blevet delt ud af kunstnerisk talent. Og det er blevet taget godt imod. Facebook, YouTube, Instagram, Vimeo er blot nogle af de platforme, hvis servere har været rødglødende. Titusindvis af korsangere i hele verden har indsunget videoer, så de kunne være sammen hver for sig om at skabe musik, kunst og kultur. Mere end 200.000 danskere har sunget morgensang med Phillip Faber. Mere end 500.000 har deltaget i fredags-fællessang. Sangere og musikere har sunget i gårde og på pladser, teatre har ligeledes lavet små tableauer. Nogle af verdens bedste symfoniorkestre har indspillet musik sammen hver for sig og delt med resten af verden. Professionelle har lagt timer og atter timer i at holde fast i kunsten og kulturen til glæde og gavn for alle. Også - måske især - de der er freelancere og derfor i denne tid har haft 0,- kroner i indtægt, har øst og givet af deres kreative og innovative evner.

Hvorfor? Fordi kunst og kultur er vigtigt. Fordi det er dét, der binder os sammen - især i krisetider. Fordi det er dét, der gør os til hele mennesker. Fordi det er dét, der er med at udtrykke ting og følelser, som det kan være svært eller umuligt at sætte ord på. Hvis vi mister kunsten og kulturen, mister vi os selv og evnen til at se det skønne, det smukke og det sande. Vi mister evnen til at vende blikket indad og tage imod kritik, og vi mister vores humor.

Mit håb er, at denne Corana-pandemi har fået sat fokus på, at vi har brug for det, kunsten giver os: håb, eftertanke, ånd og livsmod. Det handler om at sikre den mentale sundhed; at det vil være med til at placere kunst og kultur højere på den politiske dagsorden. Det kunne være skønt hvis vores regering til alle tider i sit team af eksperter og rådgivere havde kunsten og kulturen med ved bordet. For her tænker jeg, der er noget at hente i forhold til kreativitet og innovation - ikke kun i forhold til selve kunsten og kulturen - men i forhold til hele samfundet. Jeg tænker, at det vil styrke vores identitet og evne til at navigere i et demokratisk samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Odder Avis

Teaterfornøjelser på vej

Annonce