Annonce
Odder Avis

Landmænd gik sammen om at lave slagteri

I 1960'erne var der meget manuelt arbejde, her bliver der skåret skinker op. Foto: Niels Otzen, udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv

Det er næsten 100 år siden, Odder Andels Svineslagteri slagtede de første grise. Mellem de to verdenskrige var slagteriet blandt landets største.

Annonce

Odder: Den gamle administrationsbygning er det eneste, der i dag er tilbage af slagteriet i Odder. I mange år var det egnens største virksomhed målt på omsætning og en vigtig faktor for landbrugets udvikling. Men i 1987 lukkede slagteriet pludseligt.

- Det var en fantastisk arbejdsplads. Hvis de ikke have lukket i Odder, havde jeg stadig været ansat der i dag. Vi knoklede, men vi fik også en god løn. Vi havde det sjovt, og ledelsen havde forståelse for os, siger Thorbørn Pedersen, der mistede sin arbejdsplads midt i en ferie.

Bygningen i krydset ved Lundevej og Banegårdsgade rummer i dag lejligheder og en frisør. Men på et tidspunkt blev egnens største virksomhed styret herfra.

Der var stiftende generalforsamling i 1888, og da der var 473 andelshavere, gik byggeriet i gang.

Slagteriet åbnede i april 1889. De første grise, der blev slagtet, kom fra Vads Mølle ved Sondrup. Landmændene fik 26 øre pr. pund, og 25 øre for grise over 100 kilo. Først blev der afregnet efter grisenes levende vægt, men fra 1890 blev der afregnet efter slagtevægt. Det skete, fordi mange grise var for fede, og det vigtige engelske marked ønskede magert svinekød.

Det var en fantastisk arbejdsplads. Vi knoklede, men vi fik også en god løn.

Thorbjørn Pedersen, slagteriarbejder
Sådan så slagteriet ud i 1930'erne. Til højre ses administrationsbygningen, som stadig eksisterer. Foto udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv
Annonce

Verdenskrig gav problemer

I 1893 var der 915 andelshavere, og der var overskud, så bønderne fik efterbetaling. Det fik andre landmænd til at melde sig ind. Op til 1. Verdenskrig, der begyndte i 1914, steg antallet af andelshavere støt, og der blev arbejdet med produkterne.

Som det første sted i landet indførte Odder Andels Svineslagteri i 1902 karsaltning i stedet for gulvsaltning for at forbedre kvaliteten og mindske vægttab. I 1903 blev kontorbygningen opført.

1. Verdenskrig betød også vanskeligheder for slagteriet med maksimalpriser, rationering, panikagtige leveringer og stigende omkostninger. Under krigen begyndte man at slagte kalve, får, heste og kreaturer. Først i 1921 blev handelen med England givet fri igen.

Fra 1929 og frem blev slagteriet udvidet og moderniseret. Det blev et af landets største, der på sit højeste havde 185.00 svineslagtninger på et år. Men få år senere var slagteriet et af landets mindste, bl.a. på grund af en kvoteordning i England.

Det ramte medarbejderne hårdt, da de fik beskeden om, at de mistede deres arbejde. Foto udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv
Annonce

Kom med i Tulip-fusion

2. Verdenskrig forhindrede slagteriets begyndende opgang. Tilgodehavender i England blev frosset inde, og i 1942 fik man lov at slagte kaniner. I 1943 blev der blot slagtet 13.000 svin.

Efter krigen blev produktionen af svin øget, og slagteriet fik mere at lave. Desuden arbejdede virksomheden nu sammen med andre slagterier om en kødfoder- og en konservesfabrik.

I 1971 blev slagteriet sammen med andre en del af Tulip-fusionen, og i 1977 stoppede man med at slagte i Odder. I stedet blev der lavet pølser og skåret kød op. Og i 1987 kom bomben, slagteriet i Odder blev lukket.

Beskeden kom, da Thorbørn Pedersen holdt ferie og var på en sommerlejr med fagforeningen NNF.

- Vi var mange på lejren fra Odder og Hammel, hvor slagteriet også blev lukket, så det var et chok. Mine svigerforældre arbejdede også på slagteriet på det tidspunkt, og min daværende kæreste og jeg havde lige købt hus. Det måtte vi sælge. Det var der også andre, der måtte, for der arbejdede mange ægtepar på slagteriet. Vi var omkring 180 mand dengang, siger Thorbjørn Pedersen.

Slagteriarbejder Hedegaard var en af de mange ansatte, billedet er fra perioden 1960-1970. Foto: Niels Otzen, udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv
Der blev også renset tarme på slagteriet. Foto: Niels Otzen, udlånt af Odder Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Odder Avis

Separering i Gylling skal ses efter

Annonce