Annonce
Odder Avis

Opdagelse: Iben har fundet en ny brik til danmarkshistorien

Iben Lindegaard Pedersen kommer ofte på Sondrup Strand, men sidste år gjorde hun et bemærkelsesværdigt fund sammen med sine børn. Foto: Søren E. Alwan
Fiskegærde fra Sondrup Strand føjer ny viden til Danmarkshistorien. De gamle stenalderfiskere var kloge nok til, at deres metoder blev efterlignet flere tusinde år senere.
Annonce

Sondrup: Iben Lindegaard Pedersen har mange gang svømmet i vandet eller gået en tur på Sondrup Strand. Sidste år i juni havde hun sine børn med, og de fandt noget mærkeligt på havbunden, som hun aldrig før havde set. Ifølge Moesgård Museum er det faktisk en lille tilføjelse til Danmarkshistorien, nemlig en sen udgave af et såkaldt fiskegærde, som blev brugt til fiskefangst.

- Vi havde tilfældigvis taget vandkikkerter med den dag og kiggede ned i vandet. Vi kunne se nogle kæppe, nogle brudstykker af fletværk, og jeg kunne se, at det gik flere meter ud i vandet. Noget af det var dækket af sand, men der var også noget, der var bart, fortæller Iben Lindegaard Pedersen.

Fundet blev gjort lige ved siden af badebroen ved stranden, og Iben Lindegaard Pedersen var klar over, at det var usædvanligt. Hun er biolog, har arbejdet for Odder Museum nogle gange og har lavet naturvejledning på Hjarnø. Så hun kom til at tænke på de fiskegærder, der er fundet på Hjarnø.

- Jeg tænkte, at jeg havde set det før, og det lignede noget fra stenalderen, fortæller hun.

Fiskegærde

Et fiskegærde er et fast fangstanlæg. Man laver et flethegn eller -måtter af kviste, og stiller dem op vinkelret ud fra kysten mellem pæle, der placeres i fjordbunden.

Fiskegærder har været op mod 100 meter lange. Når fiskene kommer svømmende, rammer de fiskegærdet og følger det ud. For enden sidder en ruse, der fanger fiskene.

Gærderne har stået ude hele året, og foruden at fremstille gærderne og reparere flethegnet har jægerne kunnet nøjes med at hente de fisk, der svømmede ind i ruserne.

Annonce

Fund er fra nyere tid

Iben Lindegaard Pedersen ved nemlig godt, at der på Hjarnø og i Horsens Fjord er gjort mange stenalderfund, og hun har selv fundet flinteflækker i fjorden. I dag er hun vikar på Stensballeskolen, og hun tog nogle billeder af fletværket og sendte til naturvejleder Ole Sørensen på Odder Museum, der hører under Moesgaard Museum.

Fletværket er formentlig ofte dækket af sand, og det er derfor, Iben Lindegaard Pedersen ikke har lagt mærke til det tidligere. Moesgård Museum tog prøver, og for kort tid siden kom resultatet. Det var en smule overraskende, da fiskegærder kendes fra jægerstenalderen måske 5000 år før vores tidsregning. Og der er mange fund fra den såkaldte kystjægerkultur "ertebøllekulturen" i Horsens Fjord, blandt andet fiskegærder.

- Men det her er fra nyere tid. Vi kan ikke sige helt præcist, hvornår det er fra, men det er nok omkring slutningen af 1600-tallet. Jeg kan ikke huske, vi har nogle så sene. Så det er en lille tilføjelse til danmarkshistorien, som viser noget om de almindelige menneskers liv omkring Horsens Fjord. Man kender fiskegærder fra Danmark, men jeg kan ikke huske, at man har nogen så sene, og det gør fundet interessant, siger museumsinspektør Claus Skriver fra Moesgaard Museum.

Annonce

Gærdet er af hassel

Materialet er hassel, og foruden at lave en kulstof 14-datering har Moesgaard Museum fotoregistreret fundet og tegnet det af.

- Gærdet er væltet, måske i en storm, og så har det fået lov at ligge under sand, hvor der er iltfattigt, så det ikke er rådnet. Vi har også fundet det på Hjarnø, men her er det fra stenalderen, siger Claus Skriver.

- Man har altså opfundet fiskemetoden i stenalderen og bruger den flere tusinde år senere. Vi finder også fiskekroge af ben fra stenalderen, som er udformet fuldstændig som i dag. Det viser, at vores forfædre ikke var så dumme, som vi måske nogle gange tror, tilføjer museumsinspektøren.

Sådan så fiskegærdet ud, da det blev opdaget. Iben Lindegaard Pedersen tog blandt andet dette foto og sendte til Odder Museum. Foto: Iben Lindegaard Pedersen
Hver uge kommer Iben Lindegaard Pedersen til Sondrup Strand flere gange. Hunden skal luftes, og hun vinterbader selv.Foto: Søren E. Alwan
Lige nu arbejder hun som vikar på Stensballeskolen, men biologen vil gerne være naturvejleder. Foto: Søren E. Alwan
Det kræver lidt viden at se, at dette er resterne af et fiskegærde. Den viden havde biologen fra Sondrup, som besøgte stranden med sine børn. Foto: Iben Lindegaard Pedersen
Der er gjort mange fund fra ertebøllekulturen i Horsens Fjord, men der har også været fiskere i slutningen af 1600-tallet. Foto: Søren E. Alwan
Det gamle fiskegærde er gemt af sandet igen, men det ligger kort fra broen ved Sondrup Strand. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Odder Avis

Coronakunst fik ministeriets støtte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lagkage og landsindsamling

Odder Avis

Åben havelåge i en giftfri have

Odder Avis

Sponsorturnering i ekstrem varme

Odder Avis

Gratis yoga under åben himmel

Annonce