Annonce
Odder Avis

Skolelopper: Gamle elever jagtede minder

Lene Aagaard gik direkte hen til bordet med udstoppede dyr og fik fingrene i en måge, som var sluppet ud af biologilokalet. Pris: 200 kroner. Foto: Morten Pape
Køen var lang, da Fonden Ørting solgte ud af 59 års skolehistorie på den gamle Ørting-Falling Centralskole
Annonce

Ørting: Omkring 100 mennesker stod klar til at gøre et godt loppefund, da dørene til den tidligere Ørting-Falling Centralskole onsdag i sidste uge blev åbnet for offentligheden for første gang i mere end et år.

Vejen fra centralskole til specialskole

Ørting-Falling Centralskole blev indviet i 1961 og samlede de elever, der hidtil havde gået på Ålstrup og Ørting Skoler. Skolen blev bygget på jorde, der hidtil havde tilhørt gården Margrethelyst. Eleverne gik på skolen til og med 7. klasse, hvorefter de flyttede til overbygningsskoler i Odder.

I 2010 blev Ørting-Falling Centralskole og Randlev Centralskole sparet væk. Det fik en gruppe lokale forældre til at starte Margrethelyst Friskole, som åbnede i 2011. I marts 2013 havde skolen 130 elever. Siden har der været op- og nedture. Mest nedture. Blandt andet slog et forsøg på at lave overbygning til og med 9. klasse fejl. En overgang var der også børnehave på stedet.

I 2019 overtog Fonden Ørting bygningerne, lige før bygninger kom på tvangsauktion. Prisen var to millioner kroner, der både dækkede købet af skolen og overtagelse af konkursboets gæld på omkring 250.000 kroner.

Kilde: Horsens Folkeblad og Ørting-Falling Lokalpost  

Indenfor stod medarbejdere fra Fonden Ørting klar til at sælge ud af 59 års skolehistorie, og det tiltrak tilsyneladende kunder fra nær og fjern. Et forsigtigt skøn er, at ca. halvdelen af de første 100 kunder var elever fra dengang, skolen var kommunal. Og blandt dem fandt man primært folk, som ønskede at erhverve sig et minde fra deres egen skoletid på Persievej.

Køen var på mere end 100 personer, allerede før loppemarkedet åbnede. På grund af corona blev der dog kun lukket 25 personer ind ad gangen. Foto: Morten Pape

- Jeg har ikke været på skolen, siden jeg gik ud i 1981. Men vejret er godt, og jeg bor i byen efter at have været væk i mange år. Derfor besluttede jeg at gå på loppemarked her i formiddag, fortalte Lene Aagaard, som stod i kø allerede 30 minutter før, dørene blev åbnet.

Gensyn med skolen, som har fyldt meget i stort set hele hendes liv. Ulla Kjærsgaard gik selv på Ørting-Falling Centralskole fra 1973-1981. Siden gik to af hendes tre børn også på den kommunale skole, mens den yngste først nåede forbi, mens skolen hed Margrethelyst Friskole. Foto: Morten Pape

Ligesom de fleste andre kunder, avisen talte med, var Lene Aagaard først og fremmest på jagt efter enten et udstoppet dyr fra skolens gamle biologilokale eller nogle af de landkort, som i fordums tid hang over tavlen og blev trukket ned, når eleverne havde geografi. En god bog, som gjorde indtryk i skoletiden, stod også på manges ønskeliste.

Annonce

Eftertragtede landkort

Landkort fandt loppekunderne dog ingen af, for de er ifølge viceforstander på Fonden Ørting Ditte-Marie Thejsen blevet gemt væk, fordi de måske kan bruges, når skolen til sin tid genåbner som dagskole for unge med ASF (Autisme Spektrum Forstyrrelser). Det sker formentlig i løbet af 2021.

Shirley Mynthe gik på Margrethelyst Friskole fra 0.-2. klasse, men flyttede sidste år til Skovbakkeskolen, hvor hun går i 4. klasse. Onsdag vendte hun sammen med sin mor tilbage for at se, om hun kunne gøre et godt loppefund. Foto: Morten Pape

- Vi har også gemt nogle af møblerne, fordi de måske kan genbruges. Desuden har vi allerede haft besøg af daginstitutioner og dagplejere, som har købt blandt andet en del legetøj, fortalte Ditte-Marie Theisen, der onsdag brugte sine politiske evner på en anderledes måde: Normalt forsøger hun sig med kompromisets kunst, når der skal findes løsninger i byrådssalen på Odder Rådhus - onsdag pruttede repræsentanten for Enhedslisten i stedet om priserne med loppekunderne.

Den samlede indtægt fra onsdagens loppemarked var ved dagens slutning knap 11.000 kroner. Af disse går halvdelen til Ørting-Falling Gymnastik og Ungdomsafdeling, ØFUG, som Fonden Ørting oprindelig ville have afviklet forårsloppemarked sammen med. Det store loppemarked blev siden udskudt til september, men på grund af corona er det loppemarked nu udskudt til 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder Avis

Vokalsangere fylder Bjerager Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

KALENDEREN

Odder Avis

Gaderæs i industrikvarter

Odder Avis

Arkæolog fortæller om vikingetiden

Odder Avis

Skolernes underskud bliver mindre

Odder Avis

Bedre velfærd

Odder Avis

We walk: Gå med over børnenes bro

Odder Avis

Etnisk kunst i Kunstværket

Annonce