Annonce
Odder Avis

Tradition

Julen er netop overstået. En tid fyldt med traditioner.

Det er en årlig tradition for mig at se og opleve Charles Dickens – Et JuleEventyr. Fortællingen, som vi alle kender enten fra Dickens egen bog eller de utallige genfortællinger, er udover et forunderligt eventyr af en af litteraturens helt store fortællere også en krads kritik af de elendige forhold for de fattige i 1800-tallets England.

Historien drejer sig om den griske, skruppelløse pengeudlåner Ebenezer Scrooge, der har gjort sit hjerte koldt for verden omkring sig og alene lever for at tjene penge, hvis han da overhovedet kan siges at leve for det. Scrooges tilværelse er, hans velstand til trods, miserabel og fattig. Der er ingen glæde i han gerrighed, ingen passion i hans ondskab. Han er ikke et menneske, men har reduceret sig selv til en funktion: Den der låner penge ud, den der kradser penge ind.

Annonce

Dickens "juleevangelie." Det er helt guddommeligt og mytisk, når Scrooge i Et juleeventyr pludselig konfronteres med sin egen tilværelse og dens konsekvenser for andre og ikke mindst hans egen sjæl. For julenat får han besøg af sin afdøde partner Marleys genfærd, der advarer ham om den evige fortabelse, som er den givne konsekvens af hans griskhed.

Samme nat møder Scrooge julens tre ånder. Ånderne for den forgangne, den nuværende og den kommende jul tager ham med på en rejse, der tvinger ham til at se sig selv i øjnene som det han er: Et forkrøblet og hæsligt menneske.

Men mere end det: De åbner hans øjne for ansvaret for hans medmennesker, de svage i samfundet og resterne af hans familie. Ånderne forkynder forpligtelse som menneskelivets grundvilkår. Og Scrooge vender om og først da han tager ansvaret på sig bliver han et sandt menneske, og ansvaret er altid også ansvaret over for medmennesket. Det er moralen i Dickens eventyrlige fortælling.

Så når det igen bliver muligt, så invitér din nabo ud til en koncert, i teatret, på museum, i skoven eller bare på en kop kaffe.

Tina Buchholtz

Et nyt år. Nytåret nærmer sig. Også her har vi mange traditioner.

For mange af os betyder det, at vi lige nu gør status over det forgangne og ser ind i det kommende år, som vi vel alle håber bliver mere normaliseret, hvor vi snart kan mødes igen på kryds og tværs. Så det er vel oplagt at tage et par citater Dickens vidunderlige eventyr med ind i det nye år:

”Jeg vil ære julen i mit hjerte, og holde den hellig hele året med kærlighed til livet og andre mennesker.” ”Den største glæde er at kunne og ville give.”

Så når det igen bliver muligt, så invitér din nabo ud til en koncert, i teatret, på museum, i skoven eller bare på en kop kaffe ... Måske mødes vi derude. Indtil da. Rigtig godt nytår.


Annonce
Annonce
Odder Avis

Kirke laver stillegudstjeneste

Annonce
Annonce
Odder Avis

Nu gider vi ikke flere nedlukninger: Gymnaster står på spring til forårsopvisning

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Odder Avis

Kulturen på kirkegårde ændrer sig

Odder Avis

Replik om "Det tavse flertal": Jeg må på det skarpeste frabede mig, at Uffe Jensen prøver at tillægge mig holdninger, som jeg absolut ikke har

Odder Avis

Frank blev klemt ud i rabatten af en traktor: Vejene er forfærdelige

Odder Avis

Fem svømmere jagtede personlige rekorder

Odder Avis

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Odder Avis

Højresvingsuheld sendte 16-årig knallertkører i asfalten

Odder Avis

Flerstemmig musik i sognekirken

Odder Avis

Om et par år skal vi til at sortere i flere bunker: Der kommer en ny affaldsplan

Odder Avis

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Odder Avis

Strandjægere bekæmper rotter på fugleø

Odder Avis

Borgerrådgiveren skal helst gøre sig selv arbejdsløs

Odder Avis

Elever hoppede til matematikken

Odder Avis

Corona presser arbejdspladser: Varehus har skruet ned for de gode tilbud

Odder Avis

Odder som turistmål er røget i National Geograpic

Odder Avis

Christina anede ikke, hun var gravid - syv uger efter kom Izabella

Odder Avis

Som hundeejer græmmes jeg: Magen til tåbelig og tankeløs adfærd skal man lede længe efter

Odder Avis

Det Liberale Højre vil ændre grundloven: - Jeg tror, der er mange - inklusive kongehuset selv - der ikke ved, hvad vi skal bruge kongehuset til

Odder Avis

Herregård og kongeborg fortæller historier

Odder Avis

Kattegatforbindelsen vil svække Jylland og styrke København: Aarhus Lufthavn vil som den første lufthavn miste livet

Odder Avis

Borgerforslag: Børnene skal kunne passes på deltid for børnenes skyld?

Annonce