Annonce
Odder Avis

Vores skole skal være åben for alle

Ditte-Marie Thejsen er viceforstander på Fonden Ørting, som sidste år overtog Margrethelyst Friskole. Foto: Carina Mayner
Viceforstander Ditte-Marie Thejsen er godt i gang med at gøre klar til Fonden Ørtings nye skoleafdeling på Persievej. Hun håber, at stedet med tiden vil blive samlingssted for hele byen.

Ørting: - Det er elever med særlige behov, nemlig autister, der får deres skoledag på den gamle Margrethelyst Friskole til næste år. Men dem kan vi andre også lære noget af - og de af os. Derfor kan skoleafdelingen på Persievej blive samlingspunkt for hele byen, siger Ditte-Marie Thejsen, viceforstander på Fonden Ørting.

Fonden Ørting

Fonden Ørting er et skole- og botilbud for unge på 14-23 år med ASF (Autisme Spektrum Forstyrrelser).

Antallet af elever, der bor på skolens hovedsæde på Bilsbækvej, er 25. Dertil skal lægges 17 hjemmeboende børn/unge, som kommer hver dag for at modtage undervisning.

Endvidere har institutionen nogle pavilloner ved Fabos i Odder. Her bor foreløbig fire unge med ASF i egne lejligheder og med støtte fra personalet på Fonden Ørting. Med tiden vil der blive plads til 12.

Fonden Ørting overtog bygningerne på Persievej i slutningen af sidste år, kort før den konkursramte Margrethelyst Friskole skulle på tvangsauktion. Siden har Ditte-Marie Thejsen haft travlt med at lære lokalerne at kende, at søge tilladelser og i det hele taget videreudvikle projektet, som skal ende med en stor skoleafdeling i bygningerne, der oprindelig var byens centralskole. Med tiden er det tanken, at al undervisning skal foregå her, mens det gamle plejehjem på Bilsbækvej fortsat skal være botilbud.

Eleverne først

- Som alle andre steder har coronakrisen betydet, at vi måtte sætte alle kræfter ind på at tage os af de elever, som ikke kunne komme hjem under nedlukningen. Jeg er nu overbevist om, at vi så småt begynder at tage flere dagselever ind kort efter nytår. Og behovet er der, for vi får næsten dagligt henvendelser fra forældre, som vil høre, hvor langt vi er kommet med vores skoletilbud, siger Ditte-Marie Thejsen.

Da den gamle skole også skal være kursuscenter for forældre til børn med AFS og for ansatte på andre institutioner, vil Ditte-Marie Thejsen endnu ikke sætte et eksakt tal på, hvor mange elever, der i sidste ende bliver plads til på Persievej. Hendes erfaring med børn og unge med autisme siger hende dog, at der hverken bliver råben eller skrigen i den gamle skolegård eller lange køer til toiletterne. For børn og unge med autisme har ofte brug for både plads og for det meste også for ro.

Annonce

Væk med lange gange

Endvidere skal der arbejdes hårdt på at fjerne rigtig mange af de åbenlyse "skoleindretninger", som meget naturligt findes i bygningerne.

- Vi ved af erfaring, at mange børn med autisme får det rigtig svært, når de bliver 10-13 år. Her bliver det for alvor tydeligt, at de er anderledes. Mange bliver misforstået eller mobbet i skolen. Det afleder ofte en frygt for lange gange, for lysstofrør, og hvad der ellers kendetegner en skolebygning. Derfor vil vi gøre meget ud af at nedtone bygningernes historie. De vil blive delt op i værksteder, mindre lokaler og afdelinger, siger Ditte-Marie Thejsen og vender tilbage til, hvordan lokalsamfundet kan bidrage til elevernes ve og vel - og i øvrigt også selv få noget ud af det:

- Tag nu for eksempel vores udendørsarealer med både boldbaner, shelter og med tiden måske heste eller andre dyr. Jeg kunne sagtens forestille mig, at der var lokale der kunne have lyst til at byde ind - måske med pasning, med noget de kunne lære fra sig til eleverne eller sådan. Det tror jeg alle ville kunne få glæde af.

Annonce

Vil dele overskuddet

Et andet eksempel på, at Fonden Ørting er klar til mere samarbejde med byen, er den kendsgerning, at Ørting-Falling Gymnastik- og Ungdomsforening, ØFUG, og Fonden Ørting har indgået et samarbejde omkring salg af effekter, møbler og andre loppeeffekter fra skolen, som blev købt med indhold.

På grund af corona er det store loppemarked ved hallen blevet udsat til september, og her vil lopperne fra skolen også blive udbudt til salg. Overskuddet deler skolen med ØFUG.

- Vi skal som skole og bosted for en gruppe udsatte børn og unge altid først og fremmest tage vare om deres behov. Og har de brug for en meget struktureret skoledag uden forstyrrelser, så vægter vi det højst. Men derfor vil vi da være åbne, hvis der melder sig lokale foreninger, som vil låne vores lokaler efter klokken 16, når skolen er lukket. Faktisk glæder vi os til at være et lille lokalcenter, siger Ditte-Marie Thejsen.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Oddersvømmere er med helt fremme i toppen af dansk svømning

Annonce
Annonce
Odder Avis

Rom-, gin- og whisky-smagning på Odder Museum

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Jakobi ringede med klokken: Ny borgmester håber på bredt samarbejde

Odder Avis

"Lyt" - julekoncert i Hundslund Kirke

Odder Avis

Følg med danserne ned i kaninhullet: Danseforestilling i den gamle teatersal

Odder Avis

Lones spanske drømme faldt i god smag: Lokal maler valgt som årets kunstner af multinational virksomhed

Odder Avis

De ni læsninger i Odder Sognekirke

Odder Avis

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Odder Avis

Kom til julekoncert i Bjerager Kirke

Odder Avis

Ole Grøn viser malerier i Kunstværket

Odder Avis

Odder har det ældste byråd i Østjylland: Så gamle er de nye byrødder

Odder Avis

Bilist endte i stengærde

Odder Avis

Fuldtalligt seniorråd har fundet sin formand

Odder Avis

Kunder og ansatte var sneet inde: Varehuschef måtte overnatte i IKEA

Odder Avis

Vil du også være frivillig? Lisbeth er blæksprutte

Odder Avis

Odder Gymnasium vil være endnu grønnere

Odder Avis

Frontalt sammenstød: 39-årig mand kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Odder Avis

Myretuen vil være grøn: Køber helt ny el-minibus

Odder Avis

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Odder Avis

Halvdelen aflyser julefrokosten: Hoteldirektør ville foretrække nedlukning

Odder Avis

Bliv klogere på biodiversitet med Anne Eskildsen

Odder Avis

Biffen viser "Venuseffekten"

Odder Avis

Blev selvstændig som 25-årig: Byens bedste mester går selv med op på taget

Annonce