Annonce
Ugeavisen Ølgod

Andelsbevægelsen har haft stor betydning for Vestjyllands udvikling

Borgmester Erik Buhl er fan af andelstanken om demokrati og indflydelse uanset hvor meget, man ejer. Arkivfoto: John Randeris
Annonce

Skovlund: Borgmester og tidligere vestjysk landmand Erik Buhl har dyb respekt for andelsbevægelsen, hvis tankegang og formål den dag i dag spiller en rolle i hans politiske liv og beslutningstagen.

- Det er godt at holde fast ved tankerne og DNA'et fra dengang, hvor en stemme var en stemme uanset mængden af køer i stalden, siger Erik Buhl og tilføjer:

- Det er ægte demokrati. Og så kan vi lære af Hjedding Mejeristerne, at borgerinddragelse og fællesskaber omkring udvikling af lokale initiativer næsten altid bærer frugt.

Annonce

Næste generation bør lære af historien

- Det er vigtigt, at vores næste generation også ved, hvad andelsbevægelsen handler om, og at den startede her i Hjedding udenfor Ølgod. For den har haft afgørende betydning for Vestjyllands udvikling, slutter borgmesteren.

Andelstanken

Andelstanken går ud på, at små virksomheder eller enkeltpersoner slår sig sammen i en forening for at kunne købe, producere og distribuere varer billigere. For eksempel ved at bruge de samme maskiner eller transportmidler.

Udbyttet af andelsvirksomheden fordeles til medlemmerne i forhold til deres omsætning.

Andelsvirksomheden er ledet gennem princippet ét medlem, én stemme uanset andelskapitalens størrelse eller medlemmets omsætning med virksomheden.

Større beslutninger angående virksomhedens drift tages på generalforsamlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Retroguld i Storegade

Annonce