Annonce
Ugeavisen Ølgod

Blæseorkesterklassen er et musikalsk samarbejde

Hanne Grønlund leder af Musik & Billedskolen Varde og musiklærer Helle Munksgaard Petersen. PR-foto: Niels Linneberg

Musik er magi - den skaber fællesskab og glæde, virker smertelindrende og vækker minder, selvom du er syg med demens. Musik er for alle - også for vores børn til af få en god start på livet.

Annonce

Thorstrup: I Varde Kommune tager man musikkens mange gode egenskaber seriøst. Derfor kører der på initiativ fra Musik & Billedskolen lige nu en forsøgsordning med en orkesterklasse på Thorstrup Skole, hvor 4. klasse bliver præsenteret intensivt for musik, og hvor flere varianter af blæseintrumenter introduceres. Der er hermed lagt op til at muligheden for både at lære og forstå meget mere om musik.

- Det er godt at se, hvordan forældre og skoler har taget imod muligheden for, at musikskoleundervisning kan ligge i undervisningstiden, siger leder af Musik & Billedskolen Varde, Hanne Grønlund og fortsætter:

- Det betyder, at vi kan servicere langt flere elever på egen skole, og det giver langt flere elever mulighed for at dyrke interessen og lære noget om musik.

På Thorstrup Skole har vi gennem flere år haft et godt samarbejde. Blandt andet går eleverne til instrumentalundervisning i skoletiden, så der er fokus på vigtigheden af musikfaget

Leder af Musik & Billedskolen Varde, Hanne Grønlund
Hele 4. klasse fra Thorstrup Skole. PR-foto: Niels Linneberg
Annonce

Musikundervisningen

Det er oplagt for musikskolen at samarbejde med folkeskolen. På den måde kan man nå langt ud i lokalsamfundet.

- På grund af folkeskolereformens krav om samarbejde mellem folkeskoler og musikskoler, og da der generelt er stor mangel på uddannede musiklærere i Danmark, har man søsat og tilbudt kompagnonundervisning på folkeskolerne i kommunen, siger musiklærer Helle Munksgaard Petersen og tilføjer:

- Det vil sige, at den obligatoriske musikundervisning fra 1. - 6. klasse bliver et samarbejde mellem en musikskolelærer og en musiklærer eller pædagog på skolen, hvis dette ønskes.

Antallet af skoler og klasser i Varde Kommune, som er med i denne kompagnonordning, er vokset år for år, i dag undervises der på denne måde i musik i 23 klasser på følgende otte skoler: Agerbæk, Horne, Næsbjerg, Sct. Jacobi, Outrup, Tistrup, Blåbjergskolen i Nørre Nebel og i Thorstrup.

Annonce

De glemte blæseinstrumenter

Ifølge Danmarks Statistik fremgår det, at musikskolerne i hele landet har stor søgning på instrumenterne klaver, guitar og slagtøj.

- I Varde Kommune er der også mange elever, der vælger strygeinstrumenter, mens det ligger mere tungt med blæseinstrumenter, siger Hanne Grønlund.

Det ville musikskolen gerne lave om på, så udviklingen kan gå i en anden retning.

- På Thorstrup Skole har vi gennem flere år haft et godt samarbejde. Blandt andet går eleverne til instrumentalundervisning i skoletiden, så der er fokus på vigtigheden af musikfaget, siger Hanne Grønlund.

Fra august til december prøvede alle 19 elever i 4. klasse både klarinet og trompet, og de fik derefter lov til at vælge et af instrumenterne. Undervisningen varer en dobbeltlektion i den obligatoriske musikundervisning.

Der er sat to blæserlærere og en kompagnonlærer på til undervisningen fra musikskolen.

- Klassen deles op i fire mindre grupper på fire-fem elever, som vil rotere på de forskellige instrumenter for at opbygge en træblæsergruppe, en messingblæsegruppe og en rytmesektion. På den måde bliver der base for et orkester, siger Helle Munksgaard Petersen.

Alle elever får 30 minutter med kompagnonlæreren hver uge til at dække de andre mål for musikfaget i 4.klasse, blandt andet musikteori og nodelæsning, musikforståelse- og historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce