Annonce
Ugeavisen Ølgod

Der bor en vinbonde i Hostrup

Fra midt september til hen i oktober høstes der druer til vin udenfor Nordenskov hos Tonni Lander. Foto: Tatjana Johnsson
Tonni Lander er frankofil, når det gælder franske vine. Danske vine dyrker han selv i Hostrup ved Nordenskov.
Annonce

Hostrup/Nordenskov: På en bakkeskråning i Hostrup på en nedlagt landejendom med udsigt til vinstokke og græssende køer bor vinbonden Tonni Lander 64 år. Altså når han ikke lige passer sit job som teknisk servicemedarbejder i Esbjerg.

- Vi elsker det herude, siger han og kigger ud over mark og enge og sine cirka 80 vinstokke, hvor han producerer Vinhus Lander - Vin fra Nordenskov til eget forbrug på hobbybasis.

Tonni Landers store hobby er vindyrkning, som han dyrker i Hostrup ved Nordenskov. Foto: Tatjana Johnsson

Tonni Lander og hans kone Helle flyttede i 2008 til Hostrup fra Esbjerg, fordi Helle skulle begynde nyt job i Brande, og så var der ikke så langt at køre for nogen af dem.

- Desværre så er Helle blevet meget syg med demens og har været det i de sidste syv år, men jeg bliver her på adressen, siger Tonni, der nyder naturen og det gode naboskab.

Vinstokkene står grønne og eksotiske her lige inden høst sidst i september hjemme hos Tonni Lander i Hostrup. Foto: Tatjana Johnsson

I et par år før Helle blev syg, importerede parret vin, afholdt vinsmagninger samt producerede egen vin, der også var til salg i små mængder. Interessen for vin, har de altid haft sammen.


Det bedste sted at opbevare vin er tempereret, så vores soveværelser er for eksempel bedre til opbevaring end vores køkkener til vin, hvor temperaturen skifter hele tiden.

Tonni Lander


- Den tid er helt forbi, jeg producerer cirka 130 flasker vin årligt mest hvid og rosé, og de flasker bliver bare nydt og foræret væk, siger Tonni, der aldrig bliver træt af at lære mere om vine i vinland Frankrig.

Før i tiden brugte Tonni Lander 30 liters spande til sine vine i processen, men nu er han gået ned til ti liters. - Hvis der nu sker noget uventet under gæringen, så skal jeg da ikke smide så mange liter ud mere, siger han med et grin. Foto: Tatjana Johnsson
Det er svært at dyrke god rødvin i Danmark, men til gengæld går det fint med rose og hvidvin hjemme hos Tonni Lander. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Frankofil

- Jeg er vild med ferier i Frankrig og franske vine. I må god kalde mig frankofil, siger han med et grin.

I år har Tonni dog ikke meget rødvin, der skal laves.

- Der gik svamp i næsten alle de røde druer, så jeg producerer mest hvid og rosé. Rosé er i øvrigt stigende populært og kan bruges til mange ting og retter, siger han.

Tonni Lander kan mærke en trend og en efterspørgsel i rosevin, selvom han kun producerer til eget forbrug. - I dag kan man drikke rosé til mad, som man tidligere kun synes, man kunne drikke rødvin til, siger han. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Vin tager tid

I løbet af et år med vin som hobby, er der nok at se til.

- I februar klipper jeg vinstokke ned. I maj passer jeg ekstra på stokkene, for der kan stadig komme frost og ødelægge hele høsten. Så hvis der er anløb til frost, så vander jeg stokkene, fordi vand som bekendt er otte grader, og holder derved frosten væk. I juni flettes grene mellem tråde, så druerne kan komme til at få lys i den rette mængde, siger Tonni.

Smukke og dekorative er de. Klaserne med vindruerne. Foto: Tatjana Johnsson

I juli og august klipper Tonni stokkene ned igen, da de hurtigt kan blive for høje i toppen, de må ikke være over 4-5 meter. I september piller Tonni blade af, så druerne igen får lys, og så er det ellers bare at vente på at sukkerindholdet af druerne er 85-90 procent målt i enheden oechsle, så de er klar til høst midt september eller i oktober.

Tonni Landers udsigt kan næsten minde om det Sydfrankrig, som han elsker at besøge for at lære, alt det han kan om vine. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg kommer til at dyrke vin resten af min tid på jord, det er en spændende og hyggelig hobby, hvor der altid er nyt at lære, slutter Tonni Lander.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Retroguld i Storegade

Annonce