Annonce
Ugeavisen Ølgod

En af Danmarks første og længstlevende hjertepatienter bor i Ølgod

Kate Nielsen fra Ølgod er hjertepatient men nægter at opgive sit arbejdsliv. Hun underviser som lærer på Thorstrup Skole i blandt andet billedkunst og håndværk. Foto: Tatjana Johnsson
Kate Nielsen lever et normalt liv trods tre store hjerteoperationer og nyrefejl
Annonce

Ølgod: "Hånden på hjertet, passer du på det" lød engang et slogan.

For 60-årige Kate Nielsen i Ølgod er det den barske virkelighed dagligt at passe på sit. Siden hun var tre år gammel, har hun været ind og ud af hospitaler og har været gennem så mange operationer og indgreb, at hun umuligt kan huske dem alle.

- Så vidt jeg ved, er jeg kun nummer fem i verden, der som treårig i 1961 fik lukket et hul i hjertet på hospitalet i Aarhus.

Kates mor, der var sygeplejerske, kunne godt se, at der var noget anderledes skrøbeligt ved Kate fra fødslen af, så hun kom ikke i vuggestue som andre børn.

- Jeg var svagelig og blev passet af blandt andre min farmor og onkel. Havde jeg ikke fået lukket det hul som treårig, var jeg ikke blevet mere end 10-11 år gammel, siger Kate Nielsen.

Fakta om hjertestop og hjertestartere

- 4.000 danskere bliver årligt ramt af hjertestop uden at være indlagt på et hospital – det svarer til cirka 11 mennesker om dagen. Én overlever.

- De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis de ikke får hjælp inden for ti minutter.

- Efter cirka seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka ti procent.

- Den mest effektive behandling af hjertestop opnås, når hjertemassage kombineres med brug af en hjertestarter.

- Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være op til 50-70 procent, hvis der bliver stødt med en hjertestarter inden for tre-fem minutter efter hjertestoppet.

Kilde: Hjerteforeningen

Annonce

Skole og familie

Skoletiden var ikke nem for Kate Nielsen, hun var mindre end alle de andre og blev udsat for mobning.

- I gymnasiet gik det socialt bedre, men jeg blev holdt i kort snor af mine forældre i forhold til fest og ballade som teenager, siger hun.

Sidst i 20'erne fik Kate Nielsen flere hjerteanfald, men efterfølgende gennemførte hun alligevel to graviditeter, og hun fik først Lasse og siden Charlotte ved kejsersnit. Børnene har hun sammen med sin mand Jens Christian, som hun har mødt på en højskole.

Annonce

Angst og operationer

- Der har været mange store operationer og indgreb på min krop, jeg har blandt andet levet i knap 20 år med en hjerteklapfejl, og fire gange har lægerne været inde via lysken for at "konvertere", brænde muskler og nerver over.

I 2009, hvor Kate Nielsen allerede har fået en pacemaker, bliver hun meget skidt efter en operation, børnene bliver tilkaldt. Mens hun ligger i koma på hospitalet, hun får nyrestop og bliver lagt i dialyse.

- Jens Christian og jeg har talt om tingene, det er vi ret gode til, men hvor meget skal man involvere børnene, det er svært, for de har også krav på at vide hvad der foregår, men hvor meget?, siger Kate Nielsen, og fortsætter:

- Jeg har været træt af livet, har ikke haft flere kræfter, orkede ikke at kæmpe mere, men min mand og hans kærlighed har givet mig kampgejsten tilbage. Uden min familie og venner, som støtter mig maksimalt, var jeg her ikke her i dag. Jeg vejede på et tidspunkt 45 kilo og havde ingen appetit, kan huske, det var en sejr at få tre jordbær ned.

Det har ikke altid været nemt for Kate Nielsen at være hjertepatient. Angsten for at trimle omkuld hvert øjeblik sidder dybt i hende. Men livet er en gave, så man må kæmpe for det. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Hjerte og nyre

Et turbulent hjerteliv har givet Kate Nielsen både angstpsykoser og depression i perioder, og hun har søgt psykologhjælp.

- Det er godt at tale med en psykolog, det er svært at ligge sig ned og sove, jeg er ofte bange for ikke at vågne op, siger hun.

I dag lever Kate Nielsen fortsat som hjertepatient, men nu også med nyrefejl.

- Jeg har brug for, at der er brug for mig, og jeg ønsker at arbejde og være en del af samfundet så meget som muligt, derfor er jeg stadig fleksjobber og underviser som lærer på Thorstrup Skole i blandt andet billedkunst, håndværk og design.

Den nye bil fra hendes mand er Kate Nielsen rigtig glad for, selvom hun aldrig har gået op i biler tidligere. Det er skønt at blive forkælet, siger hun og tilføjer: Jeg har verdens bedste mand. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Lone er med til at gøre Ølgod aktiv

Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce