Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ensomhed: Dora er frivillig i Aflastningstjenesten og besøger Lise-Lotte

Dora Madsen er tidligere sosu-hjælper og nu aktiv som frivillig i aflsatningstjenesten, hvor hun besøger Lise-Lotte, der er meget alene, og føler sig ensom. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Ølgod: Dora Madsen er pensioneret social- og sundhedshjælper, hun bor på en gård udenfor Ølgod og er frivillig i Aflastningtjenesten.

- Jeg har nok et udpræget omsorgsgen, og derfor nyder jeg at kunne være noget for andre, siger Dora Madsen.

Dora Madsen besøger Lise-Lotte Nielsen, der oprindelig er fra Sjælland, men flyttede til Ølgod med sin kræftsyge mand, der desværre ikke overlevede længe i det nye hus og omgivelser. Derfor kender hun kun få i byen og er ensom.

- Jeg kan ikke huske, hvordan det kom i stand med, at jeg får besøg af Dora, siger Lise-Lotte, men det er rigtig rart at have en at tale med.

Ensomhed

- Undersøgelsen af livskvalitet fra Danmarks Statistik dækker personer over 18 år. I rapporten børn og unges mentale helbred fra Vidensråd for Forebyggelse gennemgås forskellige undersøgelser, der er foretaget om især de 10-24-åriges oplevelse af ensomhed. I Skolebørnsundersøgelsen, der gennemføres hvert fjerde år, belyses omfanget af ensomhed blandt børn i femte, syvende og niende klasse.

- De ældres oplevelse af ensomhed er belyst i rapporten Ældres ressourcer og perioden 1997-2012 fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Ensomhed har ikke bare stor betydning for menneskets fysiske og psykiske helbred, men har også samfundsøkonomiske konsekvenser. I analysen Sygdomsbyrden i Danmark - Risikofaktorer er ensomheds indflydelse på blandt andet tabte leveår, sygefravær og indlæggelser på sygehus beregnet. Det estimeres således, at der er ekstra omkostninger på 2,2 milliander kroner til behandling og pleje og syv milliander kroner ved tabt produktion blandt personer, der er ensomme, i forhold til personer, der ikke er ensomme. Analysen er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen.

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce

En tåget tid

- Måske var det hos lægen, præsten eller mine søde naboer på den anden side af vejen, der fortalte mig om det. Jeg var i en periode så ked af det over min mands død, at det hele står lidt tåget, siger Lise-Lotte.

- Det er meget forskelligt, hvor længe jeg besøger Lise-Lotte, ofte aftaler vi på forhånd, hvor længe jeg bliver, og hvad vi laver. Vi går for eksempel ture med hunden, eller cykler en tur, og så starter vi som regel med en kop kaffe, siger Dora Madsen, der besøger Lise-Lotte en gang om måneden cirka.

- Det handler allermest om at kunne lytte og rumme hinandens skæbnefortællinger på godt og ondt, siger Dora Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

25-års jubilæum

Annonce