Annonce
Ugeavisen Ølgod

Storkene byder varmt velkommen

Storkeparken ved indfaldsvejen til Skovlund vokser i takt med at sognets borgere føder børn. Hidtil er der blevet født otte børn siden 1. november. Foto: Jon Tolstrup Jensen

Otte storke pryder indfaldsvejen til Skovlund. De er en hilsen fra byen til de små nyfødte, men samtidig er de også et symbol på en landsby, der vil overleve.

Annonce

Skovlund: På vejen ind i Skovlund by bliver bilister mødt af et syn, som man ikke ser mange steder i Danmark.

Mere end en håndfuld storke står solidt plantet i vejkanten for at vise og hylde, at der er kommet en ny generation af beboere til Skovlund.

Det er Lone og Lars Sadova, der står bag projektet.

- Vi vil jo gerne hylde dem, der får børn her i sognet, så vi sætter en stork op, når der kommer en lille ny, siger Lars Sadova.

I skrivende stund er der otte storke opsat i storkeparken. Men der er flere på lager, hvis det skulle blive nødvendigt. Storkeåret året går fra november til november, så den 1. november bliver storkene fjernet igen - indtil den første baby er bragt til verden.

Alle storkene er lavet i hånden og malet flere gange, inden de bliver sat op.

- Vi har rigeligt lige nu. Det tager jo tid at lave storkene, men skulle der komme mange babyer et år, så må vi jo ud i værkstedet igen, påpeger Lars Sadova med et smil, der er svært at tage fejl af.

Lone Sadova finpudser storkene, så de er klar til at blive sat op. Alt er håndlavet som en hyldest til byen og de nye borgere. Foto: Privatfoto, Familien Sadova.
Annonce

Bagsiden af medaljen

Selvom ideen med at sætte storke op er en sød tanke, så er der også en bagtanke med at lave en storkepark.

- Vi vil jo gerne vise, at byen bliver ved med at bestå. Arven skal køre videre, så når man brænder for sin by, så tænkte vi, at det her var en god måde at vise det på. Vi byder velkommen til de nyfødte, som samtidig gør, at byen kan blive ved med at overleve, forklarer Lone Sadova.

Storkeparken er blevet et samtaleemne i byen. I dag er folk gode til at komme at meddele, hvis der er blevet født en baby, så der kan blive opsat nye storke. Men sådan har det ikke altid været.

- I starten skulle vi være meget opsøgende for at få folk med. Vi prøver jo at få alle med, men det går meget bedre nu, fordi folk kontakter os, siger Lars Sadova. Men storkene er ikke blot vigtige for samtalen med byens borgere, de er også yderst populære.

- Vi har løbende haft folk, der spurgte om de kunne købe storke, men de er altså ikke til salg. De er lavet til byen, siger Lars Sadova.

Storkene er blevet så ombejlede, at der endda har været en enkelt, der har forladt redden, men den blev fundet af en opmærksom borger på en campingplads i Ølgod. Storken endte med at finde tilbage til storkeparken i Skovlund uden større problemer.

Lone og Lars Sadova sætter selv storkene op, når de bliver gjort opmærksomme på, at der er født nye børn. De bliver sat fast i jorden og lænket sammen i en kæde. Foto: Privatfoto, Familien Sadova.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce