Annonce
Ugeavisen Ølgod

Teenagesensation, Manchester-tur og konfirmationskontrakt: Mathias Kristensens vilde ungdomsår fra Næsbjerg til Esbjerg

- Man forsøger at suge det hele til sig, men det var så sindssygt. Da jeg stod i det, gik det hele meget stærkt, og jeg nåede måske ikke at opfatte det hele. Men efterhånden som jeg er blevet ældre, er det gået op for mig, hvor vildt det egentligt var, siger Mathias Kristensen om opholdet i Manchester United tilbage i 2013, da Ugeavisen møder ham på Næsbjerg Stadion. Foto: Martin Jørgensen
Ugeavisen har mødt fodboldspiller Mathias Kristensen der, hvor det hele startede. Dette er første del af et portræt, der handler om turen fra Næsbjerg til Esbjerg og at opnå stjernestatus i en ung alder.

Næsbjerg: Det var til et indendørs stævne i 2007, at EfB fik øjnene op for Næsbjerg-talentet. Lars Lungi Sørensen, tidligere EfB-spiller- og træner, tilbød den unge tekniker, at han kunne prøvetræne hos de blå-hvide i en måneds tid for at se, om det var noget for ham.

- Jeg blev bidt af det fra starten. Jeg fik lov til at spille mod nogle af landets største klubber i stedet for de små lokale. Det har selvfølgelig sin charme at spille mod klubber som Årre og Starup, men jeg ville jo gerne prøve mit niveau af for at se, om det var til mere, fortæller Mathias Kristensen.

Tæt på Mathias Kristensen

Dette er første del af af to om 24-årige Mathias Kristensens fodboldliv. Han har jagtet drømmen om at blive professionel fodboldspiller, siden han som 11-årig forlod barndomsklubben NRUI i Næsbjerg til fordel for EfB i Esbjerg. Her nåede han at være en fast del af førsteholdet fra 2016, indtil han skiftede til Fredericia FF.

Det er historien om en Næsbjerg-drengs kamp for at få sin barndomsdrøm til at gå i opfyldelse. Han blev udnævnt som ét af landets største fodboldtalenter i sin årgang, hvilket store udenlandske klubber fik øjnene op for.

Det er samtidig også historien om et menneske, som må se i øjnene, at det livet ikke går, som han har planlagt, og at få en succesfuld fodboldkarriere er afhængig af mange forskellige faktorer.

Og det var det. For den månedlange prøvetræning blev vekslet til fast spilletid på det bedste ungdomshold i Esbjerg for hans årgang. For Mathias Kristensen betød det køreture frem og tilbage fra Næsbjerg til Varde flere gange i ugen. Forældrene arbejdede begge i Esbjerg og tog trofast turen til Næsbjerg for at hente sønnike efter skole, vente mens træningen stod på for derefter at trille tilbage til hjemmet i den lille by 24 kilometer nord for Esbjerg.

Annonce
Selvom det var et stort skridt i en ung alder, var det lige efter planen, at han skulle den samme vej som andre Næsbjerg-talenterne Jakob Poulsen, Nicolai Høgh og Anders Egholm, der også byttede NRUI's gule trøje ud med den stribede i EfB. Nederst til højre er det en ung Mathias Kristensen til indendørs fodbold. Det var her, at EfB spottede talentet. Privatfoto
Mathias Kristensen kommer ud af en fodboldfamilie. Begge har en fortid med fodbold på højt plan. Farmand Per spillede i 80’erne 70 kampe for EfB, Her er det Mathias Kristensen på fodboldskole. Privatfoto

- Jeg har altid haft en følelse af, at jeg skulle prøve noget mere med fodbolden på et tidspunkt, så jeg har været indforstået med, at den store træningsmængde i en ung alder var en del af pakken for at nå drømmen om at blive professionel fodboldspiller. Langsomt har jeg vænnet mig til idéen om, at jeg skulle opgive nogle ting for at slå til. Så det var bare sådan, det var.

Opbakningen fra hans forældre har altid været der, og ifølge Mathias er han blevet opdraget til det liv, han i dag lever af og for. Der skal ydes for at nå til tops, men han er ikke den eneste, der har ofret meget for, at han i dag kan leve af at spille fodbold.

- De kørte mig til træning og kamp hver gang. Det var måske ikke nødvendigt, for jeg kunne godt have taget offentlig transport fra Næsbjerg, men det var en kæmpe hjælp for mig. Jeg har en forpligtigelse over for mig selv at gøre alt, hvad jeg kan, men jeg har det også over for mine forældre. Jeg skylder dem at give det en skalle hver dag for at se, hvor langt jeg kan drive det.

Konfirmand og kontrakt

I de helt unge EfB-år så det yderst lovende ud for Mathias Kristensen. Hurtigt fandt han sammen med flere af spillerne. Mathias Thorup, Jess Thorups søn, og Jacob Lungi Sørensen, senere førsteholdsspiller i EfB og nu Premier League-spiller i Norwich, tog godt imod ham, og de unge drenge fik hurtigt opbygget en relation i en tidlig alder med legeaftaler, der sikrede trygge sociale rammer i nye omgivelser.

Jacob Lungi Sørensen (tv.), tidligere EfB-profil og nu Norwich-spiller, tog godt imod Mathias Kristensen, da han tog turen fra Næsbjerg, og de to udviklede et godt venskab. Privatfoto

På fodboldbanen var det en øjenåbner at skifte banerne i Næsbjerg ud med elitetræningsmiljøet på Gl. Vardevej, hvor førsteprioriteten var at udvikle morgendagens næste EfB-stjerne.

- Fodboldmæssigt skulle jeg vænne mig til, at medspillerne var langt bedre, end det jeg var vant til. I Næsbjerg kunne jeg træne på 10 procent, og det var stadig legende let. I Esbjerg blev jeg virkelig udfordret, og mine præstationer var ikke prangende i begyndelsen, men jeg kunne mærke, at jeg havde noget at bidrage med, så jeg blev lynhurtigt bidt af det.

- Da vi kom på 11. mands, tog det fart for mig. Jeg udviklede mig meget, og på det tidspunkt var jeg blandt de bedste i Danmark. Det var her, at det gik op for mig, at jeg virkelig kunne drive til noget stort, hvis jeg fortsatte.

Mathias Kristensen steg så småt i graderne og faktisk gik det så godt, at der var rift om ham hos flere forskellige danske klubber. FC Midtjylland var ude med snøren, men i sidste ende var det Esbjerg, der fik bid og hev Mathias Kristensen i land med en ungdomskontrakt, der blev offentliggjort for hovedpersonen selv på en lidt atypisk måde.

- Jeg fik det at vide af mine forældre under en tale til min konfirmation, at jeg var blevet tilbudt en kontrakt. EfB havde kontaktet dem og sagt, at de ville strække sig langt for at holde andre klubber fra fadet, så det var ret sjovt, at jeg fik det at vide på den måde, hvor familie og venner var samlet til en lidt anden anledning.

- Men jeg var aldrig i tvivl. Vi havde en god årgang, og vi vandt meget. Jeg snakkede med mine forældre om det, og til sidste var det helt naturligt at blive. Klubben havde også gjort meget for mig og været med til at udvikle mig, så jeg følte også, at det var en god måde at give tilbage på ved at sige nej til konkurrenten.

Kontrakten blev ikke en hvilepude. Snarere tværtimod.

- Jeg følte, at jeg havde en forpligtigelse på grund af mine evner. Jeg havde hele tiden forskellige delmål, så jeg var konstant motiveret for at opnå noget nyt. Og så har jeg været heldige med at have nogle forældre, der forstår den verden. Flere af mine tidligere holdkammerater, da jeg var yngre, stod alene med det. Og dér har jeg virkelig været privilegeret.

Mathias Kristensen i den rød-hvide trøje forud for én af de første ungdomslandsholdskampe. Faktisk nåede han hele 35 kampe. De seneste to var med U21-landsholdet i 2019. Privatfoto
Annonce

Storklubber viser interesse

Han strøg op i rækkerne hos de forskellige blå-hvide ungdomshold, og allerede som bare 16-årig blev han rykket en årgang op for at spille med ældre spillere. Forinden dette var interessen for ham enorm. Telefonen bimlede hos familien Kristensen på Agervigvej i Næsbjerg, da flere europæiske klubber ville have Mathias på prøve.

- Det var massivt. Det var også på det tidspunkt, at jeg fik min første agent. Det var dejligt at få en rådgiver, der kunne være mellemled, så man ikke stod med alt den information selv. Og så var det godt, at det var mine forældre, de kontaktede og ikke mig. I så ung en alder er det mange ting at forholde sig til, og det kunne jeg slet ikke styre selv.

Han fik lov af EfB til at vælge tre klubber. Valget faldt på hollandske PSV samt de to engelske klubber Fulham og Manchester United. I slutningen af marts 2013 tog han flyveren til England for at besøge Manchester United og prøvetræne. En oplevelse, der på mange måder var en øjenåbner.

- Lige pludselig står du i kantinen med Nani og Ryan Giggs, som begge var superstjerner i klubben. Jeg mødte også Anders Lindegaard, tidligere landsholdsmålmand for Danmark. Forholdene var helt vanvittige derovre, og alt var bare stort. Træningsanlægget var et samfund for sig selv. Men alt i alt var det en god oplevelse, og jeg fik virkelig udfordret mig selv, for niveauet var så højt.

Turen til Manchester var på mange måder positiv, men det gav også et indblik i en ekstrem og konkurrencepræget kultur langt fra den danske hygge med tætte venskaber.

- Folk var ikke ubehøvlede, men der var en fuldstændig vanvittig kultur i forhold til, hvad jeg kom fra. Når vi blev hentet i bussen inden træning, snakkede folk ikke med hinanden. Det var altså holdkammerater, men der var slet ikke den der holdstemning. De vidste, at karrieren kunne være væk på et splitsekund, og det var sundt for mig at se, hvor vildt det kan være.

Mathias blev dog i EfB, hvor han for alvor indtog scenen på førsteholdet i 2016.

Læs med i næste uge, hvor Mathias Kristensen sætter ord på overgangen til voksenfodbold, kampen for at holde sin plads i et konkurrencepræget miljø og at spille under 12 forskellige trænere på fem år.

Det var lige her, at de første intense træninger startede. I forældrenes baghave i Næsbjerg. Der er blevet brugt utallige timer ved syvmandsmålet, lyder det fra Mathias Kristensen selv. Foto: Martin Jørgensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Besked om datalæk på mobilen? Sådan skal du reagere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drabanterne opfører teaterstykke om verdens stærkeste pige

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Nanna giver sine egne hesteoplevelser videre til andre unge piger: - Hestene griner ikke, når jeg kommer med morgenhår

Ugeavisen Ølgod

Nordenskov vil omdanne kroen til medborgerhus – hvis den kan finde pengene

Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Ølgod

Emma fra Sig drømmer om at komme til at spille for Chelsea eller Manchester United

Ugeavisen Ølgod

Kom til jul i Janus

Ugeavisen Ølgod

Grisebønder leverede stort overskud

Ugeavisen Ølgod

Gabriel fra Ansager udgiver debutsingle om at vælge nye veje i livet

Ugeavisen Ølgod

Lise og Troels støtter grisebanko i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Pengene er på vej til kunstgræsbanen i Helle FC

Ugeavisen Ølgod

Varde Kommune bør have en støttefunktion for virksomhederne

Ugeavisen Ølgod

STU-ungdommen mødte politikerne: Spændende at høre om kommunalpolitik

Ugeavisen Ølgod

Martin åbner dørene op til valg i kulturhuset: - Der står altid en lille flok og venter på at blive de første med krydset

Vesterhavsposten

Varde Kommune er klar til valg: Man må gerne medbringe sit eget skriveredskab til at sætte kryds

Ugeavisen Varde

Socialdemokratiet fortæller ikke hele sandheden

Ugeavisen Varde

Vi skal have internationale miljøer på skoler og ungdomsuddannelser

Ugeavisen Varde

Indlandsturisme – et ubrugt potentiale

Ugeavisen Ølgod

Naturperlen og perlemuslingen i Sig

Ugeavisen Ølgod

Foredrag: Paris bag facaden

Ugeavisen Ølgod

Kom til foredrag med Margrethe Vestager i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Heidi og Søren har planer med den gamle Brugs: - Det er oplagt med lejligheder i byens mest markante bygning

Annonce