Annonce
Østerbro

Der var engang: Lyngbyvejens Kino

Annonce

Da den daværende politimester på Østerbro, som var stor modstander af folkelig forlystelse, endeligt stoppede, åbnede der en række biografer på Østerbro: Triangel Teater, Park Bio samt Røde Mølles biografsal som alle åbnede i 1926, og i 1933 blev Røde Mølles Biografsal omdøbt til Ry Bio.

I 1931 åbnede den fjerde biograf i på Østerbro, Capitol med plads til 763 personer.

Den åbnede omtrent hvor man på gamle kort over Lyngbyvejen ser en kro ved navn Tre Flasker Kro markeret.

Kroen lå oprindeligt ret isoleret omtrent ved nuværende Lyngbyvej 54, altså omtrent hvor F.F. Ulriks Gade munder ud i gaden. Kroen var opført 1776 og lå godt for bønder og vognmænd, når de trætte skulle hjem fra staden.

Og her blev livet levet: Der optrådte bugtalere, der var en keglebane og små, lukkede lysthuse.

Kroen mistede i løbet af 1800-tallet disse kunder, og også attraktioner forsvandt, og bygningerne blev endeligt revet ned omkring 1930.

På stedet for den gamle kro blev biografen Capitol opført, dog nu med adressen Lyngbyvej 62. I 1930’erne var biografens direktør Leo Schwanenflugel, og det var ham der omdøbte biografen til Lyngbyvejens Kino.

Biografen, med sine 763 pladser, var en rimelig stor biograf ,selv efter københavnsk målestok.

I 1940’erne blev Knud Artler den daglige leder, og i 1950 overtog skuespilleren, forfatteren og instruktøren Svend Rindom Lyngbyvejens Kino og omdøbte den til Øbro Bio.

Biografen fik i 1959 Cinemascope, men måtte lukke i 1961. Herefter overtog pinsemenigheden Tabor ejendommen, der omkring år 2000 blev overtaget af natklubben Frame.

Klubberne Va Va Voom og Tabu lå senere på stedet. I dag huser bygningen et Fitness World-center.

Man kunne ikke kalde biografen en premierebiograf, som f.eks. Park Bio, men med sine korte, men alligevel lokkende annoncer talte den til fantasien og lokkede mangen en ungersvend i biografen.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, 2100 København Ø

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Nye mæglere på alléen

Annonce