Annonce
Miljø

Klar til lokalplan: Nu vil politikerne bevare gamle træer i Danmarks ældste villakvarter

Til manges ærgrelse blev der fældet et stort og gammelt træ på Rosenvængets Hovedvej for nylig. Foto: Thomas Frederiksen 
Et flertal af partier på rådhuset ønsker en lokalplan, som indskærper bestemmelse om, at gamle træer på private grunde i Rosenvænget-kvarteret ikke uden videre bare kan fældes.
Annonce

Borgere i Rosenvænget-kvarteret er frustrerede over, at det ene træ efter det andet på privat grund er fældet den seneste tid. Og nu tegner der sig et politisk flertal for, at det ikke bare uden videre skal kunne ske i fremtiden.

Kvarteret betegnes som Danmarks ældste villakvarter og er opstået i 1800-tallet, og de gamle træer er en særlig del af den ånd og stemning, som der er i kvarteret, mener mange.

Allerede i 1942 var Københavns Kommune opmærksomme på det og skrev ind i en byplan, at "eksisterende træer må ikke fældes uden magistratens samtykke i hvert enkelt tilfælde."

Denne byplan er stadig gældende, men kommunen benytter sig ikke af denne ordlyd, da de mener, at bestemmelsen ikke er konkret nok og forventer at ville blive underkendt i Planklagenævnet, hvis de insisterer på at beholde et træ, som en borger vil fælde på sin egen grund.

Annonce

S og EL med fælles udspil

Fra kommunens forvaltning lyder det, at det er op til politikerne, hvis de vil beholde de gamle træer i kvarteret. Det skal ske i en såkaldt 'bevarende lokalplan'. Og et flertal af partier oplyser nu til Østerbro Avis, at de er tilhængere af sådan en og vil fremsætte forslag om det.


Enhedslisten bakker op om bevarelse af træerne i Rosenvænget-kvarteret, som er med til at give området karakter og et vigtig grønt præg.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL)


- Enhedslisten bakker op om bevarelse af træerne i Rosenvænget-kvarteret, som er med til at give området karakter og et vigtig grønt præg. Det har også været intentionen i den oprindelige byplan, men desværre er formuleringen fra 1942 for upræcis til, at forvaltningen i dag kan bruge den til at sikre bevarelse af kvarterets træer. Træerne hjælper til at trække CO2 ud af luften, og samtidig skaber de stor herlighedsværdi i et historisk hjørne af København, lyder det i en skriftlig kommentar fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Enhedslisten og Socialdemokratiet er sammen klar til at stille forslag om en bevarende lokalplan for træer for Rosenvænget-kvarteret.

- Jeg har selv boet ved kvarteret og på Østerbro i mange år, og jeg ved hvor vigtige disse træer er for områdets unikke og smukke udtryk, lyder det fra socialdemokraten Andreas Keil.

Annonce

Mister identitet

Også fra Dansk Folkepartis side er der opbakning til en lokalplan, der bevarer træerne:

- Dansk Folkeparti er enig i, at det ikke skal være en forvaltning, som uden videre beslutter, at området, ved unødig træfældning, mister sin identitet, mener Finn Rudaizky.

Og den radikale Mette Annelie Rasmussen er også klar til at fremsætte forslag om en lokalplan.

- Det er vigtigt både for klimaet og historien at bevare de gamle træer. I forvejen vil i kommunen gerne bevare det historiske miljø, og det handler også om træerne. Vi skal give træerne en ekstra chance, mener hun og peger på, at det ligger i fin forlængelse af den træpolitik, som kommunen allerede har vedtaget i 2018.

Annonce

Nødvendig håndsrækning

I Rosenvængets Grundejerkomité glæder formand Søren Porsbjerg sig over politikernes melding:

- Det lyder spændende, og det er vi rigtigt glade for. Mange mennesker sætter pris på de grønne områder, og de store træer giver både lys, skygge og dynamik, siger han og nævner, at kommunens opbakning er nødvendig for at bevare kvarteret og dets træer.

- Det væsentlige er, at der er en myndighed, der hjælper kvarteret med, at der bliver holdt fast. Det kræver, at der er en overordnet plan, at vi fra grundejerkomitéens side kan bevare træerne, fastslår han og nævner, at der før hans formandstid tidligere har været dialog med kommunen om en lokalplan, men det strandede af uvisse årsager.

Annonce

Konservativ skepsis

Han håber på, at det går bedre denne gang. Søren Porsbjerg understreger, at han har forståelse for, at folk gerne vil bestemme over deres egen have, men samtidig appellerer han også til, at man må løfte blikket og tænke på det brede samfund.

Han understreger samtidig, at nogle gamle træer kan være så syge, at de enten skal beskæres eller fældes, men det vil så kræve en kommunal godkendelse, hvis en lokalplan vedtages.

Den konservative Jakob Næsager er skeptisk over for bevarende lokalplan, der griber ind i den private ejendomsret, samtidig med han understreger, at de konservative er tilhængere af mere grønt og flere træer på Østerbro.

Venstres Flemming Steen Munch ønsker, at der kommer klarhed over reglerne og vil tage stilling til en bevarende lokalplan, når sådan en fremlægges.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hæder

Shellhuset, Flammen, Citronen og Hvidstensgruppen: Østerbroere har modtaget national hædersmedalje for film om anden verdenskrig

Debat

En vildere Fælledpark vil gavne byen

Debat

Ydre Østerbrogade er grim og glemt

Annonce