Annonce
Erhverv

Legetøjshandler: Unfair at supermarkeder kan sælge nonfood, mens små butikker er tvunget til lukning

Benjamin Lund Preisler Herbst fra Superhelten i Nordre Frihavnsgade mener, at det er konkurrenceforvridende, at supermarkeder kan sælge varer, som de lukkede detailforretninger sælger. Arkivfoto: Martin Sørensen
Indehaver af Superhelten i Nordre Frihavnsgade mener, at det er konkurrenceforvridende, at store supermarkeder kan sælge barbermaskiner, bøger og barbiedukker, mens detailforretninger er tvunget til lukning for tiden.
Annonce

Siden jul har Østerbros isenkræmmere, boghandlere og legetøjsforretninger og andre små butikker haft lukket som følge af coronarestriktionerne, og åbner tidligst 8. februar, og noget tyder på, at der går endnu længere tid.

Imens kan supermarkeder holde åbent, for folk skal jo have mad og det mest nødvendige til husholdningen, men disse forretninger sælger også hårde hvidevarer, bøger og legetøj.

Annonce

Forvrider konkurrencen

Det mener Benjamin Lund Preisler Herbst, indehaver af Superhelten i Nordre Frihavnsgade, er et problem. Han har derfor startet Facebook-kampagnen: #luknonfood.

- Det er klart, at folk skal kunne købe mad og for eksempel tandpasta, men det er konkurrenceforvridende over for de små forretninger, der er tvunget til at holde lukket, at de store forretninger kan sælge nonfood-produkter. De kan sælge bøger, mens boghandlerne har lukket, siger han og understreger, at det ikke er hans egen forretning, han tænker på i særligt omgang, da han oplever et godt salg på internettet.


De kan sælge bøger, mens boghandlerne har lukket

Benjamin Lund Preisler Herbst, indehaver af Superhelten, om de store dagligvareforretninger


- Men får detailforretningerne ikke gavn af hjælpepakkerne?

- Jo, men den omsætning og den indtjening, de ville have haft, bliver ikke dækket 100 procent. Der er regninger, som skal betales, selvom der ikke kan sælges, og der er lønkompensation for 75 procent af lønnen, siger han.

- Men hvis jeg nu mangler en ny elkedel eller min barbermaskine er gået i stykker, er det så ikke rart for mig som forbruger, at jeg kan købe det et sted, når nu de andre butikker lukket?

- Så kan du købe det på nettet, og der er mange af detailforretningerne, som har et salg på nettet, og på den måde kan de støttes, og den slags varer kan man godt vente et par dage med at få, siger han og lægger vægt på, at han tager corona-situationen alvorligt. Netop derfor mener han også, at det vil være en fordel, hvis der er færre varer i supermarkederne.

Annonce

Et særligt hensyn

Østerbro Avis har henvendt sig til Erhvervsministeriet med kritikken fra Superhelten i Nordre Frihavnsgade,  her er de vendt tilbage med et skriftligt svar:

- Nedlukningen af detailhandlen er baseret på sundhedsmyndighedernes anbefaling om, hvad der skal holde åbent, og hvad der ikke skal holde åbent. Der er et særligt hensyn i forhold til, at befolkningen kan få deres dagligvarer. Derfor er snittet lagt ud fra lukkelovens betegnelser for, hvornår man er en dagligvarebutik, skriver ministeriet og nævner samtidig, at butikker skal kunne dokumentere, at den realiserede omsætning for den seneste regnskabsperiode udelukkende eller hovedsageligt stammer fra salg af dagligvarer.

Det oplyses også, at Erhvervsministeriet har tæt dialog med branchen og kraftigt har opfordret til, at dagligvarebutikkerne ikke afholder store udsalg.

Tre steder langt fra Østerbro - nemlig i Jylland i henholdsvis Sønderborg, Viborg og Herning - har Salling Group i øvrigt besluttet at lukke nonfood-afdelingerne i Bilka.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Tag ansvar for dit skrald

Annonce