Annonce
Østerbro

Ny bog: Den evige frihedskamp i tro, sorg og kærlighed

Forfatteren Niels Johansen foran Sortedams Sø, som hans hovedperson Johannes Madsen har udsigt over i bogen »Du ved det nok mit hjerte«. - Foto: Thomas Frederiksen

Det skulle blive til en artikel i Østerbro Avis, men det blev til en hel bog om ildsjælen Johannes Madsen. Vi er i fiktionens verden, men forfatteren Niels Johansen har hentet inspiration i barndommen i efterkrigstidens Østerbro i »Du ved det nok mit hjerte«.

En journalist fra Østerbro Avis kontakter en menneske, som betyder meget i lokalsamfundet, for at skrive en artikel om vedkommende.

Denne situation har fundet sted tusindvis af gange i løbet af Østerbro Avis’ 90-årige historie.

Nu er det også med som fiktion. I bogen »Du ved det nok mit hjerte« kontakter journalist Line Gertsen fra Østerbro Avis den snart 85-årige Johannes Madsen for at høre, om han vil give et interview om sit liv i anledning af den halvrunde dag.

Annonce

Bogen fungerer som denne beretning, og den fiktive journalist beskriver i forordet, at Johannes Madsens fortælling var så omfattende, at der måtte udgives en bog.

»På den måde fik jeg fralagt mig ansvaret ved at sende journalisten i byen for at skrive historien,« siger bogens forfatter Niels Johansen.

De drenge de aldrig fik

Forfatteren er selv født i 1944 og vokset op på Østerbro, og han lægger ikke skjul på, at barndommen i efterkrigstiden har været stor inspiration for bogen.

»Som forfatter har jeg kun mit eget blæk,« konstaterer han.

Samtidig er det ikke nogen erindringsbog og ved at lade journalist Line Gertsen skrive om hovedpersonen, bliver der markeret en klar ramme inden for fiktionen.

Bogens Johannes Madsen, som har boet på Østerbro gennem hele livet, bærer på en smertelig fortid.

Hans elskede kone Smilla og deres fælles ufødte barn blev dræbt på selve befrielsesdagen 5. maj 1945 af folk fra Schalburgkorpset, da parret, som havde været aktive i modstandskampen, var gået på gaden for at feste.

Savnet og smerten er naturligvis stort, men et budskab fra Smilla på dødslejet om at tage sig af de ”drenge de aldrig fik”, får Johannes Madsen til at kaste sig uselvisk ind i frivilligt arbejde for børn og unge i det kirkelige miljø omkring Ryesgade – og særligt for de børn som vokser op under svære vilkår med alkohol og vold i barndomshjemmet.

Og de frivillige var der en del af efterkrigstiden.

»Vi børn kendte ikke til krisehjælp, det var overladt til frivillige. Og jeg vil gerne understrege, at jeg synes, at det er godt, at der findes til krisehjælp i dag,« siger Niels Johansen, der selv voksede op i et kærligt barndomshjem, men oplevede efterkrigstidens traumer på sidelinjen. Han tilføjer:

»Det er mennesker, som virkelig gør en forskel, som der heldigvis også er i dag. Vi trænger i den grad til folk, der bygger op.«

Udover egne oplevelser har Niels Johansen læst og researchet en hel del både om anden verdenskrig og tiden derefter.

Når han holder foredrag, oplever han ofte, at folk på hans alder kan genkende den tid og de problemer, han beskriver.

Annonce

Film for de vilde børn

Mens bogens Johannes Madsen bor omkring Ryesgade, voksede Niels Johansen selv op i Romsøgade, og han og familien var tilknyttet Sions Sogn.

Her fremhæver han især den mangeårige formand for menighedsrådet Knud Cardél, som døde som 98-årig i 2012 og var aktiv til det sidste.

»En gang om måneden holdt han biograf for de vilde drenge og piger på Østerbro. Efter filmene sang han aftensang og bad fadervor med os. Jeg tror, at det har sat sig et minde i os alle, uanset om vi var kirkelige eller ej,« siger Niels Johansen, som uddannede sig til præst og virkede som sådan gennem et langt arbejdsliv, blandt andet i Kildevældskirken, ikke langt fra barndommens Romsøgade, i årene 1972-1980.

Annonce

Det kristne håb

Det kristne spiller en stor rolle i hovedpersonen Johannes Madsens liv, akkurat som det også gør for andre hovedpersoner i Niels Johansens bøger. Og uanset hvor sort livet kan se ud, spiller håbet og troen altid en rolle.«

»Jeg er forfatter på forfatterens vilkår. Det kristne håb skal kun have relevans gennem personerne,« understreger han.

Titlen »Du ved det nok mit hjerte« er også navnet på en salme af Kaj Munk fra 1938.

Præsten og stridsmanden der blev skudt af tyskerne i 1944 og spiller en rolle for Johannes Madsen og særligt Smilla.

Niels Johansen: Du ved det nok mit hjerte. Højers Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Østerbro mister igen parkeringspladser

Navne

Bødkers Østerbro: Da vi flyttede fra indre til yderste Østerbro for tre år siden var det en flytning fra sushi og til kinagrill

Byggeri

Kulturcenter er forsinket endnu et år

Annonce