Annonce
Randers Onsdag

Årets bedste bøger

Tre medarbejdere fra Randers Bibliotek, Lene Graugaard-Jensen, Inger Nygaard Kaad og Signe Winther Brinkmann, anbefaler gode oplevelser med bøger fra 2019.
Annonce

Randers:

Årets bedste bøger

Bibliotekets ansatte har læst mange bøger i det foregående år, og her er et bud på nogle af de bedste bøger fra 2019 ifølge Lene, Inger og Signe:

Annonce

Lene Graugaard-Jensen anbefaler

”Dukkeværkstedet” af Elizabeth Macneal ”Dukkeværkstedet” foregår i London i 1850-erne. Hovedpersonen er den 22-årige Iris, der sammen med sin tvillingesøster Rose, arbejder i et dukkeværksted. Iris føler sig fanget og drømmer om et friere liv som kunstmaler. Muligheden for et helt nyt liv opstår, da hun får job som model for en af tidens eksperimenterende kunstnere. Til Verdensudstillingen i London i 1851 møder Iris tilfældigt konservatoren Silas, der drømmer om at udstille sin samling af bizarre udstoppede dyr. Dette møde bliver for Silas starten på en altødelæggende besættelse - og ganske skæbnesvangert for Iris.

”Dukkeværkstedet” er en velskrevet historisk roman fyldt med både atmosfære, malende miljøbeskrivelser, kærlighed og spænding. Romanen giver et stærkt psykologisk portræt af en kvindes frihedstrang i 1800-tallet. Der er en uhygge, der langsomt tiltager, og efterhånden bliver så omfattende, at romanen ikke er til at slippe.

”Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens ”Hvor flodkrebsene synger” foregår i to spor. Det ene spor følger pigen Kya Clarks ensomme opvækst i 1950'erne i North Carolinas sumpskov. Kyas mor og fire ældre søskende forlader alle hjemmet, og hun efterlades alene tilbage med en alkoholiseret og voldelig far. En dag forsvinder faderen også, og Kya, eller "Marskpigen" som hun kaldes, er nu overladt til sig selv og kæmper for at overleve i pagt med naturen. Bogens andet spor starter i 1969, hvor byens skørtejæger findes myrdet i sumpskoven. Den egenrådige og mærkelige marskpige Kya kommer naturligvis under mistanke for mordet.

”Hvor flodkrebsene synger” er amerikanske Delia Owens debutroman. Det er en smuk og stærk fortælling om at blive voksen. Romanen er en hyldest til vildskab og natur, og er en både rørende og hjerteskærende læseoplevelse.

”Det tavse vidne” af Elly Griffiths ”Det tavse vidne” er femte bog i krimiserien om arkæologen Ruth Galloway. Denne gang modtager Ruth Galloway nyheden om den tidligere studiekammerat Dans død. Dagen efter, modtager hun et brev fra Dan, hvor han fortæller om et mystisk arkæologisk fund af knogler, som han ønsker Ruths hjælp til at se nærmere på. Ruth rejser derfor til Blackpool med sin lille datter og en god ven for at undersøge knoglefundet. Da hun begynder at modtage truende sms'er fra en ukendt afsender, bliver hun sikker på, at Dan er blevet myrdet. Uhyggen tiltager, da Ruths datter pludselig forsvinder sporløst.

Det er nemt at komme til at holde af Ruth Galloway – den noget atypiske hovedperson i Elly Griffiths krimiserie. ”Det tavse vidne” og de øvrige titler i serien kan varmt anbefales til læsere af engelske og ublodige krimier.

Annonce

Inger Nyborg Kaad anbefaler

”Skyggedanseren” af Sara Omar Sara Omar har sprunget en litterær bombe midt iblandt os igen med opfølgeren til succesromanen ”Dødevaskeren”. ”Skyggedanseren” følger pigen Frmesk dels i Kurdistan som barn og dels i Europa som ung kvinde.

Bogen er gruopvækkende, uhyggelig og god. Fra første til sidste side fængsles læseren af et værk, der giver søvnløse nætter og berører dybt. Bogen viser kvindehad i en potens, man som vesterlænding ikke har fantasi til at forestille sig, og en kamp mod islamisme og patriarkalsk vold, der er hjerteskærende godt beskrevet. Forfatteren er en umådelig modig kvinde med et livsvigtigt budskab.

”Jeg er kommet for at synge” af Lis Sørensen Denne bog er en biografi, der følger Lis Sørensens imponerende karriere i fem årtier. Bogen er bygget op omkring 11 af Lis’ sange, fra den første sang hun skrev i folkeskolen og op til i dag. Hvert kapitel indledes med en af sangene, som danner udgangspunkt for de historier, Lis fortæller om sit liv. Bogen er skrevet i samarbejde med journalisten Danni Travn. Den er velskrevet og indbydende i sit layout med de mange billeder fra en æra i dansk musikhistorie.

”Arven fra min morfar” af Tobias Hamann Kan man som barnebarn straffes for sin bedstefars synder, og hvordan er det at være i tæt relation med et menneske, der er dømt for mere end 20 overgreb deriblandt voldtægt? Denne historie fortæller Tobias Hamann, der er barn af hypnotisøren Ali Hamann. Tobias sætter sig for at undersøge sin morfars liv, samtidig med at han kigger indad: Ali var uddannet bager og hypnotisør, Tobias selv har vundet ”Den store bagedyst” og er nu også hypnotisøruddannet. Kan man gå så meget i sin morfars fodspor uden ellers at ligne ham? Tobias Hamann laver hypnoseshow samt fortæller om bogen på Randers Bibliotek d. 23. april. Du kan allerede nu læse mere om arrangementet og købe billet på randersbib.dk

Annonce

Signe Winther Brinkmann anbefaler

”Flyvebogen – rejsen til monstrenes ø” af Jacob Martin Strid ”Flyvebogen – rejsen til monstrenes ø” er en herlig billedbog, hvor fantasi, farver og eventyr får frit løb. Jacob Martin Strid er fabelagtig til at skabe universer, hvor der både er noget for børn og voksne – og det er også tilfældet her. I ”Flyvebogen – rejsen til monstrenes ø” kan pigen Minna ikke finde sin lillebror Austin, som er blevet væk efter at have opdaget en mystisk vindmaskine. Minna hører fra heksen Baba Jago, at Austin er blæst væk, og derfor beslutter Minna, at hun må lære at flyve, så hun kan finde sin lillebror igen. Med hjælp fra Mimbo Jimbo, som mange børn kender fra Strids andre bøger, går rejsen til Monstrenes Ø, hvor heavybandet Metallica på forunderlig vis kommer med i historien.

”Flyvebogen – rejsen til monstrenes ø” er en gakket, skøn og fabelagtigt eventyr, der får de varmeste anbefalinger herfra. Bogen kan læses fra 4 år og op.

”Anne Franks dagbog” af Ari Folman Den historiske selvbiografi ”Anne Franks dagbog” er udkommet som graphic novel, og det er blevet en meget fin version af den verdensberømte dagbog. Her beskrives hverdagen som jødisk flygtning under 2. Verdenskrig af den 13-årige pige. Bogen spænder over en toårig periode og beskriver den tid, hvor Anne Frank levede i skjul i et baghus i Amsterdam sammen med sin far, mor, søster og fire andre jødiske flygtninge. I dette format lykkes det at få mange af nuancerne med fra den verdensberømte dagbog – både gennem tekst og illustrationer. Det er både historisk selvbiografi, men også en fortælling om at være ung – og Annes tanker, drømme og håb kommer til udtryk gennem David Polonskys smukke illustrationer.

Ari Folmans forældre kom til Auschwitz på selvsamme dag som familien Frank, og hans personlige engagement kan mærkes, når man læser denne anbefalelsesværdige graphic novel. ”Anne Franks dagbog” kan læses af både børn, unge og voksne.

”Verdens vildeste børn” af David Pepe Birch ”Verdens vildeste børn” er en inspirerende bog om usædvanlige børn, der har gjort sig bemærket indenfor mange forskellige områder. Her kan man læse om både Mozart, Greta Thunberg og Naja Münster. Det, de portrætterede har til fælles er, at i en ung alder har udvist et særligt talent. De forskellige kapitler er velskrevne, letforståelige og kortfattede, så det er oplagt at bruge ”Verdens vildeste børn” som godnatlæsning, hvor man eksempelvis kan skiftes til vælge hvem af de bemærkelsesværdige børn, der skal læses om. ”Verdens vildeste børn” har netop vundet børnenes bogpris Orlaprisen i kategorien ”Den forside, der fik mig til at læse bogen”, og Rasmus Juuls illustrationer er utroligt flotte. Bogen gør børn opmærksomme på, at man kan tillade sig at drømme stort, og at børn også kan være med til at ændre verden. Det er dette budskab, der gør bogen læseværdig for de lidt større børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Fond redder midtbyens sjæl

Randers Onsdag

Ny donation til HIKC

Annonce