Annonce
Randers Onsdag

Chef for Randers Kunsthus, Inger Seeberg: Dejligt når kunst giver anledning til debat

Når Inger Seeberg hænger malerier op på væggene hjemme i privaten må de gerne som dette være i den moderne genrer. "Der må gerne være et pift af lidt protester og provokationer ", siger hun. Foto: Frank Pedersen
For 20 år siden besluttede Inger Seeberg sig for at skifte jobbet som tysklærer ud med et liv som glaskunstner. Nu bruger hun det meste af sin tid på at passe sit galleri, Randers Kunsthus i det gamle Svane Apotek i Middelgade.
Annonce

Randers: Det gamle Svane Apotek på adressen Middelgade 2 har i ti år været ramme om galleriet Randers Kunsthus, hvor der er åbent fire dage i ugen: onsdag til lørdag.

- Det er af ren egoisme, at jeg nøjes med at have åbent i fire dage. Jeg tror, det dækker behovet, og folk ved godt, at her er lukket mandag og tirsdag, sådan har det altid været, siger kunsthusets initiativtager, indehaver og chef, Inger Seeberg, der sidst hun havde fødselsdag fyldte 74 år.

Den, der tror, at Inger Seeberg ikke laver noget ugens øvrige tre dage, tager grueligt fejl. Udover galleriet har hun 14 heste, der skal passes på privatadressen ude på landet.

- Det er udelukkende klappedyr, jeg rider ikke længer, siger hun og fortæller, at hestene er en udløber af det stutteri, hun har haft med shetlandske heste.

- Da jeg holdt med stutteriet, var der de her 14 heste tilbage, som jeg ikke kunne skille mig af med, så nu går de og hygger sig.

Annonce

Fra tysklærer til glaskunstner

Inger Seeberg tog de første skridt ind i kunstens verden, da hun for 20 år siden opsagde sit job som tysklærer og besluttede sig for, at nu skulle hun være kunstner.

- Dengang var det så moderne at lave glas, så jeg blev glaskunstner, hvilket førte til, at jeg for ti år siden åbnede Randers Kunsthus som et galleri, hvor jeg kunne udstille og sælge min glaskunst, fortæller hun.

Som årene er gået, er omverdenens interesse for glas og glaskunst dalet betydeligt, hvilket har betydet, at Inger Seberg nu kun i begrænset omfang selv er udøvende glaskunstner.

- Jeg sørger for selv at have lidt glas i galleriet, men langt det meste af min tid bruger jeg på at passe mit galleri, de fire dage her er åbent. Jeg tror, min kunstneriske åre er prøvet af og det er fint nok, siger Inger Seeberg, der aldrig har haft lyst til at afprøve andre kunstgenre end glas.

- Jeg har somme tider tænkt, at det kunne være dejligt, hvis jeg kunne male et maleri… Men nu er jeg så heldig, at jeg har et galleri, hvor jeg kan købe alle de malerier, jeg vil have, siger Inger Seeberg med et smil.

Annonce

Med et pift af protester og provokationer

Om de malerier der finder vej til hendes private vægge, fortæller Inger Seeberg, at hun godt kan lide malerier, med et moderne udtryk.

- Der må gerne være et pift af lidt protester og provokationer... Ja, det kan jeg godt lide, siger hun.

Inger Seeberg afviser, at der er noget kunst, hvor hun ikke forstår, at det skal være kunst.

- Vi ved jo begge to, at der er nogen ting, hvor man tænker, hvad er nu det. Men så kan jeg ikke lade være med at tænke: hold op at have sådan en fantasi, at man kan finde på det, siger Inger Seeberg.

Som eksempel på det nævner hun dengang, en kunstner fyldte en masse plastikposer, stillede dem i et hjørne på kunstmuseet Aros i Aarhus og kaldte det for kunst.

- Et eller andet sted er det godt gjort, at man har fantasi til at gøre det. Men det er selvfølgelig klart, at det ikke er sådan et værk, jeg skal have i mit galleri, siger Inger Seeberg og ler.

Hun tilføjer hurtigt, at hun af og til har udstillinger med installationskunst i Randers Kunsthus, der ikke har været til salg. Nogle af disse installationer har været værker af den randrusianske kunstner Bente Høyer Hansen.

- De udstillinger har virkelig givet anledning til debat og det er jo dejligt, pointerer Inger Seeberg.

Som den næste installationskunstner vil Lars Thur fra juli vise en udstilling, der er designet til et specielt rum i Randers Kunsthus.

- Han har en fantasi, så du drømmer ikke om det, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han laver, siger Inger Seeberg.

Annonce

Forvandler påske til sommer

Hun fortæller, at det oprindelig var meningen, at Lars Thurs udstilling skulle have været vist i forbindelse med Randers Kunsthus’ årlige påskeudstilling. En udstilling som coronanen i år effektivt spændte ben for, da Randers Kunsthus blev nødt til at lukke ned.

Nu, hvor Randers Kunsthus, ligesom det øvrige Danmark, er genåbnet, har Inger Seeberg besluttet at forvandle påskeudstillingen til en sommerudstilling, der vises i dagene 11.-13. juni. 17 af de kunstnere der skulle have været med i foråret har sagt ja til at være med.

- Her vil man kunne opleve kunstnere arbejde, ligesom de gerne taler med folk og fortæller om deres kunst, fortæller Inger Seeberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Det meste handler om vin

Randers Onsdag

Et møde mellem himmel og jord

Annonce