Annonce
Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Metalsangkoret Scandia. Foto: Annelene Petersen
- Vi mangler noget i denne tid, når vi ikke kan mødes til sang, beklager formanden for Metalsangkoret Scandia.

Randers: Coronaen hærger landet, og foreningsfolk af alle afskygninger kan bare se til, mens deres fritidsaktiviteter ligger underdrejet. Det gælder også medlemmerne af Metalsangkoret Scandia, der mandag 15. februar skulle have fejret 70-året for sangforeningens stiftende generalforsamling. Med et forsamlingsloft på fem bliver der ingen fest i denne omgang.

I stedet har korets bestyrelse besluttet, at jubilæumsfesten skal holdes 12. februar 2022 - tre dage før koret fylder 71.

- Så er vi forhåbentlig ovre coronaen, siger korets formand Mogens Nygaard Mortensen. Han har været medlem af koret siden 1973, hans far var med, og hans bror har også været med.

Annonce

Stilfærdig markering

Men formanden oplyser, at jubilæet alligevel markeres i det stille: Han og korets mangeårige kasserer, Bo Rasmussen, tog nemlig turen rundt til alle korets medlemmer på jubilæumsdagen for at overrække et krus med et billede af hele koret.

- Så kan de da tænke på alle de gode stunder, vi har haft sammen, mens de drikker en kop kaffe, smiler Mogens Mortensen.

Mogens Nygaard Mortensen, formand for Metalsangkoret Scandia, foran montren i 3F-Huset på Tronholmen, hvor koret har samlet nogle af sine klenodier gennem årene. Foto: Niels Bo Mandrup

Koret og dets bestyrelse ville også gerne fejre jubilæet med mangeårige samarbejdspartnere som Dansk Metal og med 3F, men det må vente.

- Dem er vi meget taknemmelige overfor, understreger formanden.

Annonce

Det begyndte med et kongeligt besøg

Korets historie begyndte allerede i 1950, da kong Frederik IX, dronning Ingrid og de tre små prinsess var på besøg i Randers. Som led i besøget skulle de besøge togfabrikken Scancia, hvor de kongelige fik en rundvisning i både tegnestue og værksteder, og til sidst skulle kongefamilien hyldes af alle ansatte på fabrikken. Her er holdt fabrikkens direktør Wærum en tale og foreslog, at man sang kongesangen, ”Kong Kristian stod ved højen mast”.

- Det startede rimeligt godt, men det endte i noget forfærdeligt noget, fortæller Mogens Mortensen.

Derfor blev fællestillidsmanden dagen derpå kaldt op på direktør Wærums kontor. Direktøren var meget skuffet over, at man ikke kunne synge kongesangen. Han mente, at med så mange ansatte måtte der da være nogen, der kunne synge, og han opfordrede til, at man skulle starte et sangkor blandt fabrikkens ansatte.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

De ansatte tog godt imod ideen, og det blev til, at der blev holdt stiftende generalforsamling på Restaurant Rosen 15. februar 1951.

”Rosen” blev også stedet, hvor koret holdt sine ugentlige øveaftener de første år. Senere rykkede koret til Scandia og holdt i mange år til i medarbejderhuset på Udbyhøjvej. Med nedlæggelsen af Scandia til fagforeningen 3F’s bygning på Tronholmen. - Men da vi så kun måtte samles ti mand ad gangen, gav det ikke længere mening. Så nu venter vi på bedre tider, siger Mogens Mortensen.

Annonce

Åbent for alle

Da koret blev oprettet, var det udelukkende for medarbejdere på Scandia.

- Der var dengang en uskreven regel om, at folk, der var medlemmer af koret, ikke kunne blive fyret. Og det var ikke kun smede, men også funktionærer, der kom med i koret. Samtidig blev der også dannet et orkester på Scandia, og der var idrætsforening og kunstforening. Det skete en stor brobygning mellem interesser på Scandia. Et stort socialt netværk, og det gav et forfærdeligt godt sammenhold. Så når der blev inviteret til musikaftener og den slags, så var kantinen simpelthen bare propfyldt, husker Mogens Mortensen.

Koret begyndte som Scandia-sangkoret. Siden blev det Metalsangkoret Bombardier og i dag er navnet Metalsangkoret Scandia.

- Så vi stadig har et link til den gamle virksomhed, forklarer Mogens Mortensen.

Og koret har også været tilbage på stedet, hvor det hele startede, efter at fabrikken blev afviklet.

Bo Rasmussen, kasserer i Metalsangkoret Scandia, viser den smedeklædte Kay Bojesen-abe, der følger med værdigheden som præsident for koret. Foto: Niels Bo Mandrup

- Vi var ude at synge, da skulpturen ”Pigen i blæst” blev afsløret, fortæller Mogens Mortensen.

Skulpturen blev skænket Scandia af medarbejderne ved fabrikkens 100 års jubilæum, og den måtte flyttes i forbindelse med arbejderne på togfabrikkens arealer.

I dag er koret et firstemmigt mandskor - to tenor- og to basstemmer - der er organiseret som en forening, så man betaler kontingent for at være med og holder generalforsamling, hvor der blandt andet vælges en bestyrelse. Kontingentet er på 100 kroner om måneden. Koret deltager i Korby Randers og er gerne ude at optræde ved seks- otte arrangementer om året. Og ellers mødes deltagerne til de ugentlige øveaftener, der afvikles under afslappede og uformelle former og med en fri omgangstone.

Annonce

Optræder hvor folk ønsker det

I 2019 var koret vært for Dansk Metals sangkorstævne, der holdes hvert fjerde år.

- Vi tager ud og optræder alle de steder, hvor folk ønsker det. Alle kan kontakte os. Men det er ikke altid gratis. Det er situationsbestemt. Det er gratis, når vi optræder på Værket til fordel for hospice. Det koster heller ikke noget, når vi tager ud og optræder i byen under Korby Randers-ugen. Det samme med juleafslutningen på Kulturhuset. Vi tager også ud til guld- eller sølvbryllup hos vores egne medlemmer. Men ellers koster det 2500 kroner og så en kasse øl. Det er fast pris, og det er der ikke nogen, der siger noget til, forklarer Mogens Mortensen.

Mogens Nygaard Mortensen viser sølvpladen, der bærer hans eget navn i anledning af, at han blev valgt som præsident for koret. Foto: Niels Bo Mandrup

Korets repertoire er absolut alsidigt. I et arkivskab med fire store hængemappe-skuffer gemmes partiturer, noder og tekster til en lang række sange, der spænder fra popklassikere som Barbara Ann, Lady Madonna og Mandalay over julesange og julesalmer samt fædrelandssange til Smedekantaten og Grovsmedens Sang. Repertoiret vælges af et særligt nedsat sangerudvalg to gange om året.

En enkelt cd-udgivelse er det også blevet til, optaget på Puk Studiet og udgivet i forbindelse med korets 50 års jubilæum i 2001 og Randers’ 700 års købstadsjubilæum i 2002.

Når de stiller op til koncert, er kormedlemmerne ens klædt i sorte bukser, lyseblå skjorter og slips. ”Uniformen” stiller koret til rådighed, og efter to års medlemskab modtageren sangeren tøjet til ejendom. Dog er korets slipsenål kun til låns:

- Den koster spidsen af en jetjager, indskyder formanden.

Annonce

Præsidentvalg

Blandt de korets traditioner er det årlige valg af en præsident:

- Det er en sanger, der har gjort sig fortjent til at bære præsidentkæden, og som han så bærer, når vi er til arrangementer ude i byen. Det begyndte i 1959, og alle, der har været præsident, får deres navn indgraveret i en sølvplade, fortæller Mogens Mortensen, der selv har båret værdigheden to gange.

Ud over glæden ved sangen og musikken er det især det sociale samvær, der i kor-sammenhængen er vigtigt for formanden:

- Vi har et fantastisk socialt netværk. Vi mangler s’gu noget i denne tid, beklager han.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Audika Hørecenter er flyttet i nye lokaler og har udvidet personalet

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Her giver Randers Bike Week omkørsler fra på torsdag - og husk, at også Jonas Vingegaard havde brug for et sted at starte

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Randers Onsdag

At fotografere giver Britta et nuanceret syn på den verden, hun færdes i

Randers Onsdag

Syv gode råd til bedre fotos

Randers Onsdag

Man kan altid lære nyt, når man fotograferer

Randers Onsdag

Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

Randers Onsdag

Kig op: Ny øl skuer ud over Justesens Plæne

Langå

Fakta under ombygning: Karina glæder sig til at præsentere en helt frisk butik

Randers Onsdag

Boligprojekt på Helstedgård må vente: Sporbyen kommer i første række

Randers Onsdag

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Randers Onsdag

De unge vil præge årets Folkemøde Randers

Randers Onsdag

Folkemøde vil give nyt byråd ideer til borgerinddragelse

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommeren er fyldt med oplevelser i Randers City

Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Randers Onsdag

Så er regnvandsbassinet i sving: Det indvies dog først helt officielt i Randers Festuge

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Brostedet er kronjydernes nye mødested midt i naturen

Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Annonce