Annonce
Randers Onsdag

Elektrikerlærling: - Jeg var egentlig ikke i tvivl

Tungen lige i munden: Elektrikerlærling Thomas Dahlerup hos Hornbæk Elforretning står overfor både store, komplicerede opgaver i store byggerier og almindelige ting i privare hjem. Foto: Annelene Petersen
Thomas Dahlerup er elektrikerlærling hos Hornbæk El-forretning. "Det faldt mig helt naturligt at vælge en faglig uddannelse," siger han
Annonce

RANDERS: Da Thomas Dahlerup, der i dag er tyve år, i 9. klasse skulle vælge mellem gymnasiet og en faglig uddannelse, var det ikke et svært valg.

- Jeg kunne ganske enkelt ikke se mig selv sidde i gymnasiet med ikke andet end bøger - og så komme hjem til endnu flere bøger. Derfor blev det en faglig uddannelse, fortæller han.

Også selv om han da kort overvejede gymnasiet - ligesom alle andre.

- Men jeg havde fuld opbakning fra min familie, der selv er håndværkere.

I første omgang pegede pilen på en fremtid som mekaniker ligesom hans far. Men efter en erhvervspraktik i 8. klasse i mekanikerværkstedet hos Pedersen & Nielsen efterfulgt af endnu en praktik-uge hos Hornbæk El-forretning var det elektrikerfaget, der blev det endelige valg.

- I stedet for at gå inde på et værksted hele dagen ville jeg som elektriker komme ud af huset og møde mange forskellige mennesker og udfordringer. Det passer mig rigtig fint.

Umiddelbart har jeg ikke brug for en studenterhue. Og skulle jeg engang i fremtiden få lyst til at læse videre - for eksempel til maskinmester - kan jeg nøjes med at supplere med enkelte fag på gymnasieniveau. Hvis det bliver aktuelt. Det er jeg ikke sikker på, at det bliver

Thomas Dahlerup, elektrikerlærling hos Hornbæk El-forretning

Annonce

Det rigtige valg

Og han passer også rigtig fint til Hornbæk El-forretning.

- Allerede da jeg afsluttede min erhvervspraktik, lavede jeg en aftale med arbejdspladsen om, at vi skulle snakke sammen igen, når jeg stod overfor at skulle finde en læreplads. Efter tre år som elektrikerlærling her er det stadig det rigtige valg, jeg traf dengang: Jeg har fået det, jeg ønskede. Hver dag står jeg overfor nye opgaver, som jeg selv skal finde løsningerne på. Selvfølgelig kan jeg som lærling hente hjælp, hvis jeg får brug for det. Men jeg kører også selv ud til kunder, så jeg nogle gange står alene med opgaven.

Thomas Dahlerup glæder sig også over de meget forskellige opgaver, han bliver kastet ud i.

- Jeg kan stå med meget komplicerede udfordringer - for eksempel i et stort, avanceret intelligent hus. For bagefter at komme ud i et privat hjem for at skifte en stikkontakt. Jeg vil ikke sige, at jeg foretrækker den ene type opgaver frem for den anden. Men at min arbejdsdag kan spænde så vidt, er netop det, jeg synes er så fascinerende ved at være elektriker.

Annonce

Ikke brug for studenterhuen

Uddannelsen til elektriker varer for Thomas Dahlerup fire år, hvoraf det første år foregår på skolen - for Thomas' vedkommende på Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten. Derefter drejer det sig helt overvejende om praktisk læring på arbejdspladsen - kun afbrudt af fire gange fire uger tilbage på skolebænken.

- Faktisk startede jeg på EUX, der både giver en faglig uddannelse og en studentereksamen. Det er en rigtig god uddannelse, men jeg får ikke gjort studenter-delen færdig. Umiddelbart har jeg ikke brug for en studenterhue. Og skulle jeg engang i fremtiden få lyst til at læse videre - for eksempel til maskinmester - kan jeg nøjes med at supplere med enkelte fag på gymnasieniveau. Hvis det bliver aktuelt. Det er jeg ikke sikker på, at det bliver.

Thomas Dahlerup skal bestå sin svendeprøve til november i år og er ansat som lærling hos Hornbæk El-forretning frem til den første februar næste år.

Det senste halve års tid har elektrikerlærling Thomas Dahlerup af og til kørt alene ud til kundernes arbejdsopgaver. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Menge lærlinge

Hornbæk El-forretning tager i øvrigt så rigeligt sin del af ansvaret for at uddanne nye lærlinge til det danske arbejdsmarked.

- Lige nu tæller vi fem lærlinge ud af de 24 medarbejdere, vi har ansat. Og når Thomas Dahlerup til sin tid er færdiguddannet, tager vi en ny lærling ind, fortæller direktør for Hornbæk El-forretning, Ulrich Müller.

- Vi har kun gode erfaringer med vores mange lærlinge, og mange af dem arbejder også i dag her i virksomheden. Jeg ser det som en klar fordel for virksomheden, at vi selv kan sikre arbejdskraft med de kvaliteter, vi efterspørger. Og det giver en god dynamik på arbejdspladsen hele tiden at have unge mennesker med i arbejdet, siger han.

Om Thomas Dahlerup også har en fremtid hos Hornbæk-virksomheden, kan hverken han eller direktøren af gode grunde ikke sige noget om endnu.

- Jeg kan fint se mig selv arbejde her, også efter at svendebrevet er i hus. Men jeg ved også, at jeg får en god uddannelse, som jeg vil kunne bruge mange andre steder, siger Thomas Dahlerup.

"Jeg har ikke to ens dage hos Hornbæk Elforretning. Og det er fedt," siger Thomas Dallerup. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce