Annonce
Randers Onsdag

Et hus for alle

Gert Rishøj har i snart 20 år været formand for Romalt Kultur- og Forsamlingshus. Et hus, der helst skal bruges mest muligt. Foto: Annelene Petersen
Romalt Kultur- og Forsamlingshus er rammen om områdets foreningsliv.
Annonce

Romalt: Hvis huset kunne blive brugt 24 timer i døgnet, gjorde det ikke noget. Det skal bruges så meget som muligt, og det skal være for alle i området.

Det erklærer formanden for Romalt Kultur- og Forsamlingshus, Gert Rishøj, som målsætning for huset og for den forening, der driver det.

Godt nok er det langt fra alle husstande i Romalt, der er medlemmer af foreningen. Små 200 har tegnet medlemskab, mens antallet af husstande i Romalt-området nærmer sig 1500.

Men mange flere end medlemmerne er i berøring med huset og bruger det i forskellig sammenhæng som deltager i de arrangementer, der er i huset. Dels forsamlingshusets egne, dels begivenheder, der er tilrettelagt af andre.

Annonce

Nyt hus

Romalt Kultur- og Forsamlingshus blev som forening stiftet i 2001, dengang Romalt endnu havde det gamle, nedslidte forsamlingshus i den gamle del af byen. Det var opført i 1895 og levede ved årtusindskiftet ikke længere op til tidens krav.

Dengang arbejdede en gruppe Romalt-borgere aktivt og ihærdigt på at få opført en idrætshal i byen, og da det så ud til at lykkes, besluttede den daværende bestyrelse for det gamle forsamlingshus at koble sig på arbejdet.

Resultatet blev, at der blev opført en idrætshal, hvor det nuværende kultur- og forsamlingshus blev sammenbygget med hallen og opført i samme ombæring efter en såkaldt ”omvendt licitation”: Der var bevilget en sum penge fra Randers Kommune, og man spurgte så fire udvalgte byggefirmaer, hvad man kunne få for pengene. Resultatet blev det byggeri, der blev indviet i 2005, og som står endnu i dag.

Kultur- og Forsamlingshuset rummer både en stor og en mindre sal samt køkken, toiletfaciliteter, indgangsparti med foyer samt depotrum.

Annonce

Kontinuitet

Bag Romalt Kultur- og Forsamlingshus står frivillige kræfter: En bestyrelse på fem medlemmer, der også inddrager suppleanten i arbejdet. Desuden medvirker foreningens kasserer og den udlejningsansvarlige, der begge ikke er medlemmer af bestyrelsen, i arbejdet.

- Vi er heldige, at vi altid har haft nogle dygtige bestyrelsesmedlemmer, nogle engagerede folk, som møder op, når der bliver kaldt. Og hvis der er nogle, der gerne vil have en pause fra arbejdet, er det lykkedes at finde nogle nye. Til generalforsamlingerne har vi altid haft nogle emner, forklarer Gert Rishøj.

Bestyrelsen

Bestyrelsen for Romalt Kultur- og Forsamlingshus har fem medlemmer:

Gert Rishøj, formand.

Morten Jensen, næstformand.

Ernst Jørgensen, sekretær.

Preben Kurtzmann.

Børge Gert Jensen.

Kaj Skalski er suppleant, men deltager i bestyrelsens arbejde på lige fod med dens øvrige medlemmer. Edith Andersen er kasserer. Da kasserer-jobbet omfatter så meget arbejde, som tilfældet er, er kassereren ikke medlem af bestyrelsen.

Desuden er Theresa Jensen ansvarlig for udlejning af huset.

Han har selv været med i bestyrelsen siden år 2000 og har været formand i det meste af tiden.

Foreningens sekretær, Ernst Jørgensen, var eksempelvis med i det gamle forsamlingshus’ bestyrelse, holdt en pause og er nu tilbage i bestyrelsen for Kultur- og Forsamlingshuset.

Et tredje bestyrelsemedlem er Børge Jensen, der også bærer en anden ”kasket” i arbejdet: Han sidder også i bestyrelsen for Klub 60, der er en af Kultur- og Forsamlingshuset nære samarbejdspartnere.

Klub 60 holder en række aktiviteter i Kultur- og Forsamlingshuset og betragter det nærmest som sit klubhus. Til gengæld er det klubbens medlemmer, der står for at afvikle de månedlige bankospil, hvis indtægter tilfalder Kultur- og Forsamlingshuset.

Klub 60 er for pensionister og efterlønnere og har cirka 100 medlemmer.

Annonce

Aktiviteterne

De private fester, på årsbasis omkring 50, er en del af grundlaget for Kultur- og Forsamlingshuset. Dertil kommer arrangementer med Kultur- og Forsamlingshuset som arrangør:

Julestue, julebanko, kortspil, koncertarrangementer, eksempelvis hvert andet år med ”Tørfisk”, ølsmagning, kor og meget mere.

Også AOF lejer sig ind i huset til aktiviteter som linedance, kor, mor og barn-gymnastik og yoga.

- Jo mere der kommer ind i huset af aktivitet, jo bedre er det, siger Gert Rishøj.

Annonce

Svært at nå de unge

- Folk er også gode til at bakke om om vores arrangementer, indskyder Ernst Jørgensen, mens bestyrelsesmedlem Børge Jensen peger på, at Romalt Kultur- og Forsamlingshus også har et stort ”kundeunderlag” i sammenligning med for eksempel forsamlingshusene i Gimming eller i Lem.

Som mange andre steder har man også i Romalt erfaret, at det er svært at få tag i de unge mennesker.

- De unge har jo tusinde andre ting, de skal. Vi vil jo gerne have nogle med, der selv har børn, og vi vil gerne stille huset til rådighed. Men folk er hængt op i forvejen, de har dagen fyldt op, mener Gert Rishøj.

I den forbindelse peger Ernst Jørgensen på, at en stor del af byens nye beboere ikke har noget særligt forhold til Romalt. De kommer alle vegne fra og lander måske lidt tilfældigt i Romalt.

Otte gange om året omdeler Kultur- og Forsamlingshuset en annoncefinansieret folder, der fortæller om kommende begivenheder i foreningen, og ind imellem har foreningen arrangementer, der rammer de unge: ølsmagning, stil og farve-arrangementer, fastelavnsfesten i hallen med 200 børn med videre.

- Det er også sådan noget, der holder os i gang, fordi vi synes, det er sjovt at være med til, understreger Børge Jensen:

- Hvis der ingen glæde var ved det, så gad vi jo ikke.

- Vi får ting til at ske. Det fungerer. Det hele spiller. Der er rigtig mange glæder, og man møder nærmest kun glade mennesker. Og så lærer man en masse mennesker at kende, som har en fælles interesse, siger Gert Rishøj om baggrunden for sit eget engagement i Romalt Kultur- og Forsamlingshus.

- Det giver bare noget. Vi har da også somme tider en udfordring, når der er nogle, der kommer og spørger , om de kan hjælpe med noget. Men det er ikke altid, at vi har brug for flere, tilføjer Gert Rishøj.

- Det er jo et luksusproblem, indskyder Børge Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce