Annonce
Randers Onsdag

For klejnsmeden var gymnasiet spild af tid

Axel Lundorff er i lære som klejnsmed hos Værum Stålindustri, hvor han lærer alle former for bearbejdning af jern og stål. Foto: Annelene Petersen
Axel Lundorff gik i gymnasiet en uge, men droppede ud for at blive smed. Forleden vandt han danmarksmesterskabet i Skills indefor sit fag.
Annonce

Værum: - Gymnasiet? Jeg gik der en uge, og så stoppede jeg. Det var spild af tid!

Sådan var Axel Lundorffs oplevelse. I stedet kastede han sig ud i en erhvervsuddannelse og vil om et års tid være fuldt udlært som klejnsmed. Det var et farvel til bøgernes verden, som han ikke et øjeblik har fortrudt. Tværtimod er han sikker på, at han er landet på den rigtige hylde.

Forekommer navnet bekendt, skyldes det, at han har været i medierne fornylig. Nemlig i forbindelse med med DM i Skills, danmarksmesterskabet i håndværksfag. Her hentede Axel Lundorff mesterskabstrofæet hjem til Thorsø, hvor han bor, til Tradium, hvor han går i skole, og til Værum Stålindustri A/S, der er stedet, hvor han er i lære.

Det er store emner, Axel Lundorff arbejder med hos Værum Stålindustri. Foto: Annelene Petersen

Axel Lundorff gik ud af folkeskolens 9. klasse og troede, at han skulle videre i uddannelsesystemet via gymnasiet.

Sådan skulle det ikke gå. I stedet fik han forskelligt arbejde et halvt års tid, inden han kom i gang med grundforløbet af smedeuddannelsen på Tradium. Og lige siden har han været sikker på, at han har valgt rigtigt.

- Her er jeg med til det hele, helt frem til levering af det, jeg arbejder med, fortæller Axel Lundorff.

I disse dage knokler han med at fremstille hydrauliske løftevogne, der i havneområder skal bruges til at håndtere og flytte både på op til 30 ton.

Her skal han bruge alle sine færdigheder - han skal både skære, save, bukke, klippe og svejse jern i forskellige dele for til sidst at samle og montere.

- Og det er fedt at være med til det hele, erklærer han.

Selv om Axel Lundorff er i lære som klejnsmed, er det ikke nødvendigvis klejne dele, han beskæftiger sig med.

I virksomheden i Værum, der i dag er en del af LM Stålindustri, er der en lille halv snes medarbejdere, der er beskæftiget med en række forskellige opgaver indenfor jern og stål. Blandt virksomhedens nyeste maskiner er en svejserobot, som Axel Lundorff også har lært at håndtere. Iøvrigt benytter han sig af alle værkstedets maskiner og værktøjer, alt efter hvilken opgave der skal løses.

Annonce

Også ved computeren

Smede-arbejdet er ikke alene et fag, der foregår i værkstedet, men også ved computeren, hvor der beregnes, tegnes og streges op, før et emne sættes i produktion. Når Axel Lundorff til efteråret skal udføre sin svendeprøve, vil han også skulle bruge computeren i planlægning af, hvordan opgaven udføres.

- Man bestemmer selv, hvad man vil lave. Det skal indeholde alt, hvad man har lært, og så skal det kunne stå på en europapalle, fortæller Axel Lundorff.

Han må selv bestemme, hvad han vil lave, når han kommer dertil.

Anderledes var det, da han var til DM i Skills i Bella Centret i København. Her blev deltagerne stillet overfor en opgave, som de intet kendte til på forhånd, og som de dermed heller ikke havde særlige muligheder for at forberede sig på.

Opgaven bestod i at lave et løbehjul.

- Helt fra bunden, fortæller Axel Lundorff.

Og han blev udfordret. Ikke mindst, fordi de seks finalister skulle deles om de maskiner, de skulle bruge i produktionen.

- Så man skal være god til at planlægge. Man skal hele tiden have tre planer i hovedet. Hvis man ikke lige kan få den maskine, som man gerne vil bruge, skal man vide, hvad man så skal gøre i stedet for.

- Så jeg kunne sådan set lave opgaven bedre her i Værum på maskiner, som jeg kender.

- Jeg afleverede i sidste sekund, men resultatet var jo også ok, tilføjer han.

Med sin DM-titel er Axel Lundorff tilfreds. Han skal ikke ud og prøve euro-Skills eller andre konkurrencer, for det ville komme til at kollidere med svendeprøven.

Også Axel Lundorffs mester og arbejdsgiver i Værum Stålindustri, Jørgen Dam Nielsen, er tilfreds med sin lærlings præstation:

- Han er en god knejt, siger Jørgen Dam Nielsen.

Som klejnsmed har Axel LUndorff lært at håndtere mange forskellige værktøjer. Eksempelvis skærebrænderen, som han bruger til at skære hul i store jernprofiler med. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Måske maskinmester

Arbejdet som smed stiller store fysiske krav, og Axel Lundorff er ikke sikker på, at kroppen kan holde til jobbet hele livet. Som 19-årig har han udsigt til endnu 50 år på arbejdsmarkedet, før han kan skimte pensionsalderen.

- Folkepensionen er nok afskaffet, når jeg kommer dertil, smiler han.

Derfor overvejer Axel Lundorff i øjeblikket, om han med svendebrevet i hånden skal søge ind på maskinmester-uddannelsen.

- Men, siger han, jeg vil gerne blive ved at arbejde med ude i produktionen.

Foreløbig skal han have gennemført uddannelsen og have sit svendebrev. Og Axel Lundorff tror også, at han hurtigt skal i gang med sin videreuddannelse - inden han får sig etableret med kæreste, hus og faste månedlige omkostninger, der skal dækkes ind. Foreløbig bor den 19-årige smedelærling hjemme hos forældrene i Thorsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce