Annonce
Randers Onsdag

Genbrug er en millionforretning

Perioden med corona-lukkede butikker har været alvorlig for Kirkens Korshær.
Annonce

Randers: Over de seneste små 50 år er driften af genbrugsbutikker blevet en væsentlig indtægtskilde for en lang række almennyttige, sociale og humanitære organisationer. Hvert år sikrer butikkerne, der i væsentlig grad drives af frivillig arbejdskraft, organisationerne indtægter på hundredvis af millioner kroner på landsplan.

Alene i Kirkens Korshær bidrager genbrugsbutikkerne med mere end halvdelen af årsbudgettet på godt 250 millioner kroner, forklarer Korshærens pressechef, Jeanette Bauer.

- Genbrugsbutikkerne er grundlaget for en stor del af vores sociale arbejde. Vi har mistet 10-12 millioner kroner om ugen under nedlukningen, så det har gjort ondt. Og det kommer til at gøre ondt også det kommende år og året efter, vurderer Jeanette Bauer.

På grund af den tekniske konstruktion af organisationen er det ikke lykkedes Kirkens Korshær at få del i de statslige hjælpepakker.

- Derfor skal vi jo ud for at indhente det tab, vi har haft, og det gør man jo ikke lige over en dag. Det bliver et fokusområde for os resten af dette år og også næste år, fortsætter Jeanette Bauer.

Hun vurderer, at hele genbrugs-sektoren herhjemme omsætter for i hvert fald trekvart milliard kroner.

- Det er penge, som bruges til at lave socialt arbejde for, og i sidste instans går det jo ud over brugerne, tilføjer Jeanette Bauer.

Annonce

Importerede genbrugsbutik fra England

Landets første genbrugsbutik åbnede i Aarhus i 1972. Det var præsteparret Ruth og Herluf Andersen, der under en rejse i England så genbrugsbutikker, der var grundlagt efter krigen med henblik på at støtte socialt arbejde, og da opstod tanken om at gøre noget lignende i Danmark. Herhjemme bakkede Folkekirkens Nødhjælp op om idéen, hvorefter butikken kunne åbne i Gammel Munkegade, hvor den fortsat ligger.

Siden har idéen bredt sig. Alene Folkekirkens Nødhjælp har i dag 116 butikker fordelt over hele landet, blandt andet en butik i Randers. Butikkerne genererer et overskud på omkring 25 millioner kroner.

Kirkens Korshær er med 250 butikker også blandt de største genbrugs-koncerner. En tredje af de store aktører på området er Dansk Røde Kors, der har cirka 240 genbrugsbutikker fordelt over hele landet.

Dertil kommer en række mindre genbrugsorganisationer, eksempelvis Blå Kors med 53 butikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Det meste handler om vin

Randers Onsdag

Et møde mellem himmel og jord

Annonce