Annonce
Randers Onsdag

Glaskunst giver Birthe indhold i hverdagen

"At arbejde med glas giver mig indhold i hverdagen", siger Birthe Thorn. Foto: Frank Pedersen
Gennem 25 år har Birthe Thorn været glasdesigner med eget værksted og to glasovnen i privatboligen.

Randers: - Jeg er glad for stærke farver og det afspejles i mit glas, men ellers ved jeg ikke, hvordan jeg skal beskrive det jeg laver, siger Birthe Thorn, indehaver af Thorn Glas.

Birthe Thorn understreger, at man endelig ikke må kalde hende for glaskunstner, for det er hun ikke.

- For mig er en glaskunstner en, der har en erhvervsuddannelse som eksempelvis glaspuster bag sig. Det har jeg ikke. Jeg er autodidakt og foretrækker derfor at kalde mig for glasdesigner, siger Birthe Thorn.

Annonce

Selv om hun lægger stor vægt på at bruge betegnelsen glasdesigner og ikke kunstner om sig selv, vil hun gerne benævne det, hun laver under navnet Thorn Glas for kunst. For som hun siger:

- Man kan jo godt lave kunst, selv om man ikke er uddannet kunstner.

Fra haven til ovnen

For tiden er det især blomster og fugle, der sidder på pinde, så man kan sætte dem ud i haven, Birthe Thorn laver meget af. Blomsterne og fuglene har nemlig det til fælles, at de i øjeblikket er meget efterspurgte.

Birthe Thorn laver sine blomster i stærke farver. Foto: Frank Pedersen

- Men jeg laver også andet som eksempelvis fade og dørskilte, så jeg spænder vidt, tilføjer hun.

Når Birthe Thorn laver sine blomster og fugle, benytter hun sig af det kaldes float glass, som er den samme type klar glas, der bruges til vinduer. Farverne drysser hun på glasset inden, det kommer en tur i ovnen og varmes op til de 800 grader, hvor glas bliver flydende og smelter sammen med farverne.


Man kan jo godt lave kunst, selv om man ikke er uddannet kunstner.

Birthe Thorn


De blomster der ”gror” ud af Birthe Thorns glasovn er for det meste fri fantasi i stærke farver, fuglene derimod skal helst ligne rigtige fugle som eksempelvis en dompap eller musvit.

På spørgsmålet om hvor hun henter inspiration, bliver hun lidt i tvivl om, hvad hun skal svare.

- For pokker… Jeg ved godt, at det er den slags spørgsmå,l man skal kunne svare på, men jeg ved ikke om jeg henter inspiration nogle steder fra. Det kommer bare til mig, siger hun og smiler.

Glasfuglene skal ligne de fugle, Birthe Thorn ser, når hun kigger ud i haven . Foto: Frank Pedersen

- Det nærmeste jeg kommer på en inspirationskilde er, når jeg kigger ud i min have, fortsætter hun.

Det der fascinerer Birthe Thorn ved glas som materiale er, det spil der opstår, når det bliver udsat for lys og særligt, når det spiller i rødt glas, som er hendes favoritfarve.

- Derimod hader jeg brune farver. Jeg ved godt, at mange godt kan lide brunt og hvis det er det, de vil have, så får de det brune - også selv om jeg har svært ved at se, det skulle være pænt, siger hun.

Annonce

Kun som en hobby

Første gang Birthe Thorn stiftede bekendtskab med glasset, var på et glaskunst-kursus for mere end 25 år siden. Med årene har interessen udviklet sig, så hun i dag har etableret sig med to glasovne samt et værksted i privatboligen på Bjørlingsvej.

Årsagen til at hun ikke har lejet sig ind på et værksted et sted ude i byen er, at det for hende altid kun har været en hobby at skabe ting i glas. En hobby hun har dyrket ved siden af fuldtidsarbejdet som projektleder ved Vandmiljø Randers med kloakker og byggemodning som speciale. Et arbejde hun på intet tidspunkt har overvejet at udskifte med en tilværelse som fuldtids glasdesigner.

- Jeg har aldrig haft troen på, at jeg vil kunne leve af det, forklarer hun.

- Tværtimod har jeg haft det bedst med at have en fast indtægt. Jeg tror, at motivationen og det sjove ved at arbejde med glas ville gå af fløjten, hvis jeg pludselig skulle massefabrikere og hele tiden være afhængig af at være opsøgende for at sælge mine glasting, fortsætter hun.

Birthe Thorn kommer ud af det, hun kalder en kreativ familie, hvor både hendes mor og søster altid har haft gang i at lave noget med hænderne.

- Sådan har jeg det også selv. Jeg har altid skullet have noget ved siden af mit teknisk prægede arbejde. Det at være kreativ giver mig indhold i hverdagen, fortæller Birthe Thorn, der før hun gav sig i kast med glas har arbejdet med så forskellige ting som at hugge i sten, filte og male serigrafi-maling.

Birthe Thorn arbejder for det meste med klart float glas, som hun drysser med farver inden, de kommer en tur i den 800 grader varme ovn. Foto: Frank Pedersen

- Jeg har det sådan, at ting har sin tid og så skal der en gang imellem noget nyt til, desuden vil jeg gerne beskæftige mig med noget, der sælger, for jeg skal jo gerne kunne komme af med mine ting, siger hun og ler.

Hun tilføjer, at der har været en interesse for ting i glas i mange år, men at den nu er ved at være for nedadgående, da flere og flere begynder at få interesse for ting i keramik, heriblandt Birthe Thorn selv

- Jeg kan godt lide at prøve noget nyt og er blevet helt vild med keramik – men glasset er stadig min favorit, siger hun.

Annonce

Efterløn gav mulighed for at forfølge drømmen

For et år siden gik Birthe Thorn på efterløn. Det gav hende mulighed for at realisere en drøm, hun har haft længe. En drøm om at undervise andre i at lave glas.

- Jeg blev kontaktet af AOF, hvor der var en ledig stilling og så sagde jeg ja til at lede et aftenskolehold med glaskunst, fortæller Birthe Thorn, der glæder sig til at starte holdet op igen efter den lange tid med coronanedlukning.

Ligesom med det kreative, siger Birthe Thorn med et smil, at det at undervise er noget hun har i blodet, idet hendes mor i sin tid underviste i kjolesyning på både aften- og ungdomsskole i Kristrup.

- Min søster underviste også på aftenskole, så jeg har altid haft en drøm om, at det skulle jeg også prøve, når jeg på et tidspunkt stoppede med at arbejde.

- Og jeg kan lide det. Det står helt sikkert mål med drømmen, for jeg elsker at videregive teknikker og det, jeg kan til kursisterne. Det er herligt at se, hvordan de får noget med hjem fra den inspiration, jeg kommer med, siger hun.

Annonce

Bryllupslaks og lommeengle

I årenes løb har Birthe Thorn udført forskellige former for bestillingsarbejder som eksempelvis, da Randers Kommune bad hende om at lave 100 laks i glas, der skulle bruges som byens gave i forbindelse med bryllupper på rådhuset.

En anden af hendes bestillingsopgaver er på de glasfade, der de seneste tre år er blevet brugt til messepriser ved landbrugsmesser på Gammel Estrup Herregårdsmuseum i forbindelse med kåring af blandt andet den bedste ko eller det bedste får.

- Jeg har også solgt det, jeg kalder lommeengle i glas til kirken i Dronningborg. Det er skytsengle som præsten giver til pårørende eller mennesker, der er i sorg, engle som man kan gå rundt med i lommen. En af kirkens ansatte havde set mine engle på min stand ved Underværkets ’Køb lokalt’ marked og hun mente, at det var noget kirken kunne bruge, fortæller Birthe Thorn.

Når det gælder salg til private sker det som oftest i forbindelse med de kunstmesser og udstillinger, hun deltager i rundt om i landet eller når interesserede besøger hende i hendes værksted.

Eller kigger indenfor i den butik i Spanien, der fører hendes ting i glas.

- Min mand og jeg har en bolig i det, der kaldes ’Den hvide by’ i Andalusien. På torvet i byen er der en glasbutik og en dag gik jeg ind for at vise nogle af mine ting, som er noget helt andet end det, de selv laver. Resultatet blev at der nu bliver solgt Thorn Glas-ting i en butik i Andalusien, fortæller Birthe Thorn.

Annonce

Netværk er mega vigtigt

Birthe Thorn er medlem af Glasforeningen i Danmark, som hun er kasser for. Medlemskabet betyder, at hun har hele Danmark som sit netværk. Et netværk hun gør stor brug af til udveksling af erfaringer og inspiration. Det sker blandt andet i foreningens erfa-grupper.

- Vi mødes i weekender for at lave glas sammen og prøve teknikker af. Weekender hvor ting gerne må gå galt og glas i stykker, bare vi lærer af det, siger hun.

- For mig er det mega vigtigt at have disse brede netværk, hvor jeg kan dele min interesse for glaskunst, for selv om jeg ikke er alene om at lave glas i Randers, er vi ikke så mange tilbage i forhold til tidligere, fortsætter Birthe Thorn.

Gode råd

Med sin mere end 25-års erfaring som glasdesigner, deler Birthe Thorn gerne et par råd og erfaringer med andre, der kunne tænke sig at gå i gang med at arbejde med glas:

Grundlæggende skal man bare komme i gang.

Det er en god idé at tage på kursus, for at føle efter, om det er noget, man kan lide, inden man begynder at investere i udstyr og en ovn.

Det er ikke nødvendigt at have egen glasovn. På hjemmesiden www.cerama.dk kan man finde såkaldte hotspots, hvor man kan få brændt sine ting hos andre glasdesignere og glaskunstnere – Birthe Thorn er et af disse hotspots.

Når man har fået en vis erfaring med at arbejde i glas, skal man huske at blive ved med at eksperimenter.

Er man sin egn værste kritikker, er det vigtigt at kunne tage andres ros til sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce