Annonce
Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Klar til afgang. Hver tredje uge er John Jensen (tv.) frivillig gåvært for Rosenvængets gågruppe, hvor Kirsten Knudsen og Åge Thomsen er blandt de faste deltagere. Foto: Frank Pedersen
For John Jensen er det sociale samvær den væsentligste grund til, at han er frivillig gåvært for Rosenvængets gågruppe. - Jeg vil så gerne være noget for andre, siger han.

Randers: På en almindelig måned har John Jensen på 81 år en målsætning om, at han skal gå 200 kilometer på sine ture rundt omkring i Randers. Langt de fleste forceres i rimelig rask gang, men hver tredje uge tilbagelægges 2,5 af de mange kilometer i et mere adstadigt tempo, hvilket vil sige på en time.

John Jensen er nemlig frivillige gåvært i Ældre Sagens regi for en gruppe ældre, der - selv om de er gangbesværede - gerne vil ud og se sig omkring.

Det er to år siden, at John Jensen begyndte at være gåvært på turene, der har skiftende ruter, men altid har udgangspunkt og endestation ved ældrecentret Rosenvænget, P. Knudsensvej 6A.

Annonce

Inden han blev frivillig gåvært, havde John Jensen i fem år udført andre former for frivilligt arbejde på Rosenvænget. Han har blandt andet været formand for aktivitetsudvalget på stedet, været medredigerende af det månedlige ’Rosenbladet’ og stået for sangarrangementer. Desuden er han besøgsven for en gruppe af ældrecentrets beboere i det, der hedder Violen.

- Min kone havde sin sidste tid her på ældrecentret. Da hun døde for syv år siden, var det vigtigt for mig at komme ud blandt andre mennesker, derfor begyndte jeg at være frivillig her på Rosenvænget, siger han.

John Jensen fortæller, at det var Ældre Sagen, der for to år siden kontaktede ham for at spørge, om han kunne tænke sig at være gåvært for den gruppe, foreningen ville danne ved Rosenvænget.

- Det sagde jeg ja til, for jeg vil så gerne være noget for andre, siger han og understreger, at hverken han eller de andre gåværter får penge for den tid, de bruger på at lede gågrupperne – og det skal de heller ikke, mener han.

- Glæden ved at være noget for andre er lønnen i sig selv, siger han med et smil.

En livsstil at gå

Det med at gå er ikke nyt for John Jensen, det har altid ligget godt til ham.

"Glæden ved at være noget for andre er lønnen i sig selv", siger John Jensen, der i to år har været gåvært for ældrecentret Rosenvængets gågruppe. Foto: Frank Pedersen

- Det er en livsstil. For det første elsker jeg naturen og for det andet tænker jeg så godt, når jeg går mine ture, siger han.

John Jensen fortæller, at da han for omkring 20 år siden stoppede med at arbejde, var der en, der spurgte, hvad han så ville tage sig til.

- Jeg svarede, at jeg ville skrive mine erindringer. Det fandt min familie ud af og så blev jeg jo holdt op på det. Efterhånden som der er kommet nye børnebørn og oldebørn til, har jeg jo været nødt til at følge op på det, så jeg er blevet ved at skrive. Det er blevet til flere bøger og det er mens, jeg går, at jeg får vendt det, jeg skriver på i hovedet, siger han.

Almindeligvis er gågruppen på 12-14 deltagere og når det nærmer sig, at det er John Jensens tur til at lede gruppen, begynder han udtænke en rute, der egner sig til klientellet og hvor de værste trapper skal undgås, da der er flere i gruppen, der bruger stok eller rollator.

- Det betyder, at tankerne skal lidt i sving, for dels skal det gerne være en anden rute end sidste gang og dels skal jeg helst kunne fortælle lidt om det, vi kommer forbi undervejs, siger John Jensen.

Annonce

Det sociale er det vigtigste

Selv om der er et tidsmæssigt sammenfald mellem coronaens indtog og opstarten af gågruppen, var det ifølge John Jensen ikke den direkte grund.

- Gågruppen startede, fordi Ældre Sagen syntes, det kunne være et spændende tilbud til både beboere og brugere af ældrecentret, siger han.

Coronaen satte alligevel sit aftryk på opstarten, idet restriktionerne betød, at den obligatoriske kaffe efter gåturen i lang tid måtte indtages udendørs.

- Det med at slutte af med en kop kaffe har stor betydning. For selv om det at holde sig i gang er vigtigt, så er det i bund og grund det sociale aspekt, der er det vigtigste for deltagerne – og bestemt også for mig, siger John Jensen og tilføjer, at han holder meget af den feedback, han får fra deltagerne.

- Når jeg bagefter går en længere tur i mit eget tempo, går jeg ofte og tænker på, hvor glade deltagerne var for turen, det giver mig noget ”brændstof”, fortsætter han.

Annonce

Der er brug for flere gåværter

Der er brug for flere frivillige gåværter til Ældre Sagens gågrupper rundt omkring i Randers Kommune, så kan man lide at være i naturen og samtidig være noget for andre mennesker, anbefaler John Jensen på det varmeste, at man melder sig.

- Det er en god måde at være frivillig, men man skal vide, at har man først meldt sig, så bider det sig tit i halen, for så bliver man hurtigt frivillig indenfor andre områder, siger han og ler.

Bliv gåvært

Randers Kommune holder en række informationsmøder for dem, der overvejer at være gåvært for ældre eller mennesker med handicap.

Som frivillig gåvært for sårbare grupper er du med til at skabe stjernestunder og livskvalitet. Kom til infoaften om at være frivillig gåvært for mennesker med handicap eller ældre borgere i Randers Kommune. Her kan du også møde en frivillig, der fortæller om opgaven.

Torsdag d. 21. april kl. 17-19: Fårup Ældrecenter, Aktivt Fællesskabs lokale (Kun om gågrupper for ældre).

Mandag d. 25. april kl. 17-19: Randers Sundhedscenter, 1. sal.

Torsdag d. 28. april kl. 17-19: Social- og Sundhedsskolen i Paderup.

Tirsdag d. 10. maj kl. 17-19: Havndal Sundhedshus (Kun om gågrupper for ældre).

Læs mere om at være gåvært for handicappede på: www.randers.dk/gåvært

Læs mere om gågrupper for ældre på: www.randers.dk/gågrupper

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce