Annonce
Randers Onsdag

Lisabet har forvandlet det tunge i sit liv til at hjælpe andre

Lisabet Joronn Jensen blev kåret til Årets frivillig solstrålehistorie ved Frivilligværket Randers' uddeling af frivilligpriser. Foto: Frank Pedersen
Lisabet Joronn Jensen er frivillig i Selvhjælp Randers og blev fornyelig kåret til Årets frivillige solstrålehistorie.

Randers: Lisabet Joronn Jensen har været frivillig i Selvhjælp Randers i fire år og ved Frivilligværket Randers’ uddeling af årets frivilligpriser fornyelig - FRIGG-priserne - blev hun kåret som vinder i kategorien Årets frivillig solstrålehistorie.

Lisabet Joronn Jensen fortæller, at hun blev stolt, glad og overrasket over, i det hele taget at være blevet nomineret til prisen.

- Da jeg fik det at vide, tænkte jeg hold da op, for vi er jo så mange, der er gør en frivillig indsats for andre, siger Lisabet Joronn Jensen, der meget mod sin vilje ikke havde mulighed for at deltage under kåringen ved Frivilligværket Randers’ awardshow 20. september.

Annonce

- Jeg har en kronisk lidelse, der gør, at mit energiniveau er meget svingende alt efter, hvad der er sket i dagens løb, så jeg havde desværre ikke kræfterne til at være med, fortsætter hun.

Lisabet Joronn Jensen havde ingen anelse om, at hun havde vundet før den daglige leder af Selvhjælp Randers, Majbritt Bargsteen, stod og bankede på hendes dør klokken 21. Med sig havde hun en stor kasse med blandt andet vin og slik samt ikke mindst diplomet, som bevis på. at Lisabet Joronn Jensen er en solstrålehistorie udover det sædvanlige.

- Det var overvældende og jeg opfatter kåringen som en stor anerkendelse af det, jeg gør. Så lige da Majbritt fortalte det, tænkte jeg bare yes, siger Lisabet Joronn Jensen og rækker en triumferende knyttet venstre hånd i vejret med et stort smil.

Nu er jeg en solstråle

At hun er kåret til at være en solstrålehistorie, kan Lisabet Joronn Jensen godt se sig selv i, selv om det ikke altid har været sådan i hele hendes liv. Langt fra.

Nominering

Lisabet Joronn Jensen blev nomineret til Årets frivillig solstrålehistorie med følgende begrundelse:

Lisabet er en solstråle i sig selv.

Hun er imødekommende og en dygtig samtalepartner.

Lisabet har mange forskellige mennesker i samtaleforløb og vi får så mange positive tilbagemeldinger - rene solstrålehistorier.

- Der hvor jeg er kommet til i mit liv, er jeg glad, så på den måde er prisen også en personlig cadeau til mig som menneske. Det er ikke kun en anerkendelse af det arbejde, jeg gør i Selvhjælp Randers, siger hun.

Lisabet Joronn Jensen er 69 år og hendes vej til at være frivillig i Selvhjælp Randers begyndte for fire år siden.

- Jeg blev førtidspensioneret i en alder af 40 år. Det var en lettelse efter, jeg havde været igennem en hjerneoperation, fordi jeg havde en svulst på hypofysen, for jeg kunne ikke andet. Oven på lettelsen kom forskrækkelsen, for hvad i alverden skulle jeg nu bruge mit liv til, fortæller Lisabet Joronn Jensen.

Svaret blev en uddannelse til fodzoneterapeut, hvorefter hun åbnede sin egen klinik i privathjemmet.

- Man kan sige at jeg lavede mit eget fleksjob, for det fandtes ikke den gang, siger hun.

Så godt så langt, men Lisabet Joronn Jensen fandt efterhånden ud af, at hun syntes, det var ensomt at have en klinik uden kollegaer.

- En god veninde havde set en annonce i avisen, hvor Selvhjælp Randers efterlyste frivillige og jeg kunne se at konceptet med at hjælpe via samtaler med borgere, der har udfordringer, passede supergodt til mig, for jeg har selv haft mange udfordringer både fysisk og psykisk siden, jeg blev pensioneret efter min operation, siger Lisabet Joronn Jensen.

Annonce

Mangler hypofysen

Hun fortæller at selv om operationen af svulsten på hendes hypofyse gik godt, har hun stadig bivirkninger, da den havde siddet og klemt på synsnerverne. Det betyder, at hun i dag er blind på det venstre øje og har tunnelsyn på det højre. Desuden medførte operationen, at hun ikke længere har en hypofyse, hvilket har stor indflydelse på hendes dagligdag.

- Hypofysen styrer alt der har at gøre med eksempelvis stofskiftet, hormonsystemet og vandladning. Man kan sige, at hypofysen er kroppens overpostmester, derfor er jeg nødt til at indtage hormoner som tabletter og indsprøjtninger og det har taget mig mange år at finde ud af, hvornår jeg skal tage hvad og i hvilke mængder, for det kan ikke måles som eksempelvis en diabetiker kan, sige hun og fortæller, at hun bruger op til 80 procent af sine vågne timer på at mærke efter, om kroppen er i balance.

Annonce

Havde selvmordstanker

Udover de fysiske udfordringer, slog Lisabet Joronn Jensens psykiske liv også en ordentlig kolbøtte efter, hun blev opereret. Hun kunne ikke genkende sig selv. Der var intet af det, hun kunne før, hun kunne længere og det kastede hende ud i eksistentielle problemer, overvejelser og udfordringer.

- I den første tid tænkte jeg, at der ikke var nogen mening med, at jeg var her. Jeg havde endda selvmordstanker uden, at jeg dog forsøgte at gøre alvor af det, fortæller hun.

Med gode venners hjælp og erfaringerne fra en kropsterapi, hun havde benyttet før operationen, lykkedes det Lisabet Joronn Jensen at komme gennem tiden med de tunge og svære tanker.

- Så selv om jeg ikke har en uddannelse i at kunne hjælpe andre, har jeg en del personlige erfaring indenfor selvhjælp, som jeg kan bruge i mine samtaler med borgerne, siger hun og fortsætter:

- For det kan godt være, at jeg ikke har haft lige nølagtig de samme problemer som borgeren, der sidder overfor mig, men så har jeg været igennem noget lignende.

Annonce

Det tunge er forvandlet til lykke

Lisabet Joronn Jensen bruger omkring otte timer ugentligt som frivillig i Selvhjælp Randers, hvor hun har samtaler med både mand og kvinder, der befinder sig i en krise, der eksempelvis kan være udløst af at have mistet en ægtefælle eller pludselig befinde sig i en skilsmisse.

- Det er eksistentielle kriser, som jeg på min egen måde kender alt for godt. Spørgsmål som hvem er jeg, hvorfor skal jeg være her, for jeg duer ikke til noget, siger hun, der på det bestemteste afviser, at det er føles tungt, at hun oven på sit eget forløb nu som frivillig beskæftiger sig med livskriser.

- Det der er så fantastisk er, at det der har været tungt for mig, er forvandlet til at være noget, der kan bruges til at hjælpe andre videre, så det er på ingen måde tungt. Tværtimod gør det mig lykkelig, fastslår Lisabet Joronn Jensen med et smil.

- For mig er det stort, at jeg kan hjælpe andre mennesker. At være frivillig i Selvhjælp Randers er lige så godt for mig, som for de borgere jeg prøver at hjælpe, tilføjer hun.

Annonce

Det er som at være i et firma

For Lisabet Joronn Jensen har det at være frivillig i Selvhjælp Randers desuden givet hende følelsen af, at være med i et fællesskab.

- Når jeg nu ikke kan være på arbejdsmarkedet, er det som at være i et slags firma, hvor jeg bliver inviteret til personalemøder, kommer med til julefrokost og på sejlture. Det er rigtig dejligt, siger hun.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Orgelkoncert i Langå Kirke

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Ny city-formand: Vi skal have en mere levende midtby

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Kæmpebygning i nordbyen solgt til udenlandsk investor for 110 millioner kroner: Køberen ejer i forvejen flere randrusianske ejendomme

Randers Onsdag

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Randers Onsdag

Randers midtby har kogt høst, efterår og halloween sammen i en cocktail - resultatet er temmelig (u)hyggeligt

Randers Onsdag

Rema 1000 med kæmpe p-plads kan stå klar til sommer - hvis byggetilladelsen altså når igennem kommunens travle afdeling

Randers Onsdag

Houmedens guldsmed går på pension som 80-årig: - Nu skal jeg giftes, og så flytter vi til Thailand

Randers Onsdag

Det går ad H til i Afghanistan - og det får randrusianerne i traveskoene og til at spytte i indsamlingsbøssen

Randers Onsdag

Heidi rykkede hellere selv en tand ud end hun ville tage til tandlæge

Randers Onsdag

Tandlæge Siw Nielsen bruger samtale og tryghed mod tandlægeskræk

Randers Onsdag

Ledige lokaler lige ned til Randers' nye instagram-venlige lokation: Café eller restaurant vil kræve særtilladelse

Randers Onsdag

Kirsten Marie fik fjernet uheldig skiltning på hundredårig bro i 2019: Nu er skiltene tilbage

Randers Onsdag

Plantorama satser stort i Randers: Vokser med 2200 kvadratmeter under tag

Randers

Mikkel var lærling, men blev én af dem, som Danish Crown-ledelsen ringede til: - Jeg fik en mail om, at jeg havde vundet

Randers Onsdag

Lisabet har forvandlet det tunge i sit liv til at hjælpe andre

Randers Onsdag

Kirstine er Årets frivilligleder i Randers

Randers Onsdag

Benny er vinder af Randers Onsdags Sommerfotokonkurrence

Randers Onsdag

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - den første forklaring holdt ikke vand

Randers Onsdag

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers Onsdag

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers Onsdag

Teresa knokler 12 timer om dagen for at få ny delikatesseforretning klar til efterårsferien: - Vi skal have sol og varme til Randers

Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Annonce