Annonce
Randers Onsdag

Liv i midtbyen: Randers har landets fedeste midtby

Bjørn Thorbjørner er glad for, at det lykkedes at finde en løsning, så Sønderbro Apotek kunne åbne et drive-in apotek til glæde for blandt andet handicappede og børnefamilier. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Apoteker Bjørn Thorbjørner mener, at Randers har meget at byde på for gæster og borgere.
Annonce

Randers: - Som tilflytter ser jeg måske lidt anderledes på byen end folk, der har boet her hele deres liv. Jeg synes, at Randers har den fedeste midtby i hele landet.

Det konstaterer apoteker Bjørn Thorbjørner, Sønderbros Apotek, der ganske vist har boet ni år i Randers – og arbejdet i byen et år mere, men som ved, at det kan tage et par generationer, før man er rigtig randrusianer.

- Når jeg får besøg fra for eksempel København, Sjælland eller blot Aarhus, og første gang viser dem byen, så bliver de altid overrasket over, hvor hyggelig byen er. Det gælder både midtbyen, men også områderne omkring Gudenå og fjorden og for eksempel naturcentret. Det er noget, som de jo ikke hører om i medierne, hvor Randers efter min mening er stærkt undervurderet, fortæller Bjørn Thorbjørner.

- Vi har ekstremt meget at byde på i Randers, og det bør vi være stolte af. Men måske er det nemmere at se, hvor skøn Randers er, når man kommer udefra.

Vi har ekstremt meget at byde på i Randers, og det bør vi være stolte af. Men måske er det nemmere at se, hvor skøn Randers er, når man kommer udefra.

Bjørn Thorbjørner, apoteker, Sønderbro Apotek

Annonce

Visioner for midtbyen

Bjørn Thorbjørner har dog også visioner for byens og midtbyens udvikling:

- Flere og bedre p-pladser kunne styrke hele midtbyen. For eksempel, hvis folk kunne komme hurtigere ind til et p-hus, måske et p-hus i undergrunden, som de har lavet i Aarhus med Dokk1 eller under torvet i Silkeborg. Folk sætter deres bil dér og har ikke noget imod at skulle gå lidt rundt.

- Man kunne for eksempel også dække gågaden over, så er regnen heller ikke et problem. Folk vil meget hellere gå rundt her end i centret. Der er meget mere stemning i midtbyen, fastslår Bjørn Thorbjørner, der drømmer om, at byrådet vil vedtage en helhedsplan for hele byen og dens udvikling.

Annonce

Rigtig god handelsby

- Randers opfattes af mange som en rigtig god handelsby. Folk fra Djursland tager for eksempel hellere til Randers end til Århus. ”I er alle så glade – og så hjælper butikkerne hinanden”. Det hører vi her på apoteket tit fra kunder, der kommer udenbys fra, siger Bjørn Thorbjørner.

Han fortæller, at kunderne henviser til, at hvis en butik ikke har den vare, som kunden efterspørger, så henviser man til en anden butik, hvor kunden kan prøve.

- Her på apoteket er vi for eksempel ikke blege for at henvise til Føtex, Matas eller en anden butik, som vi mener, kan hjælpe kunden. I Randers vil vi gerne hjælpe og sætter kunden i fokus. Sådan er det ikke i alle byer. Men det betyder også, at vi kender hinanden på kryds og tværs, konstaterer Bjørn Thorbjørner.

Bjørn Thorbjørner

45 år

Født og opvokset i Lejre på Sjælland

Boede i København, mens han læste

Blev apoteker på Sønderbro Apotek for 10 år siden

Flyttede for ni år siden til Randers sammen med sin familie

Gift og far til seks sammenbragte børn i alderen 4-21 år

Fan af Randers FC

Annonce

Innovativ apoteker

Det er dog ikke kun udviklingen af midtbyen, som Bjørn Thorbjørner har visioner for. Det gælder også sit eget apotek.

- Hellere udvikle end afvikle, konstaterer han.

Efter at Bjørn Thorbjørner overtog ledelsen af Sønderbro Apotek, er der sket mange nye ting. Først fik apoteket som et af landets første en robot, der finder den medicin, som kunden skal have. Siden har Sønderbro Apotek også fået et drive-in, så man ikke behøver at forlade sin bil for at få sin medicin.

- Det er mange utrolig glade for. Ikke kun handicappede eller gangbesværede, men for eksempel også børnefamilier, der kommer direkte fra lægevagten eller skadestuen. De behøver ikke at lade det syge barn sidde alene i bilen, og måske løbe frem og tilbage for at se til det, mens de venter på at blive ekspederet. Folk kan sidde med et stort smil på og være virkelig glade, fortæller Bjørn Thorbjørner, der selv er glad for, at det sammen med kommunen lykkedes at finde en løsning, der ikke generer trafikken på parkeringspladsen ved busstationen og apoteket.

Sønderbro Apotek har også under Bjørn Thorbjørners ledelsen udviklet sig fra at være ét apotek til nu at have hele fire filialer: En på Randers Centralsygehus, en ved Føtex på Mariagervej, en i Assentoft og senest er der åbnet en filial i Århus.

- Det er jo heldigvis blevet nemmere at åbne et apotek. Randers er godt dækket med apoteker, så derfor har vi set til Århus for at finde nye udviklingsmuligheder.

Bjørn Thorbjørner er meget optaget af at udvikle sit fag. Han er således også med i en gruppe, hvor apotekere sammen med repræsentanter for hospitaler og forskere fra universiteterne i København og Odense ser på, hvordan den komplicerede overgang for patienter fra behandling på sygehuse til eget hjem kan gøres nemmere.

Bjørn Thorbjørner har sammen med to unge iværksættere udviklet et nyt reolsystem med indbygget lys uden ledninger. I øjeblikket er apotekets eget udviklede mærke, Melau; blandt andet placeret på bruttotypen, der er stillet op i apoteket. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Fremtidens butiksreol

Men også på andre områder viser Bjørn Thorbjørners innovative væsen sig. Sønderbro Apotek har således lanceret sit eget mærke med creme, deodorant, læbepomade, sololie og håndsprit. Mærkets navn er Melau, som også er Bjørn Thorbjørners mellemnavn.

I øjeblikket er Bjørn Thorbjørner i samarbejde med to unge randrusianske iværksættere i gang med at udvikle et nyt reolsystem. Reolen ligner til forveksling en almindelig butiksreol, men under hver hylde er der en lyskæde, der oplyser varerne på hylden under. Det unikke ved systemet er, at der let kan flyttes rundt på hylderne, da lyskæderne forsynes med strøm uden brug af ledninger. Reolerne behøver heller ikke at stå i nærheden af for eksempel en væg med strømforsyning, da der er udviklet en model, hvor strømforsyningen sikres ved hjælp af et stort batteri. Det gør, at reolerne også kan opstilles midt på gulvet i en butik.

Bjørn Thorbjørner forventer, at Sønderbro Apotek i den forbindelse kommer til at fungere som et udstillingslokale eller showroom for interesserede butiksindehavere, der ønsker at se reolerne i funktion.

Sønderbro Apotek har udviklet sit eget mærke med creme, deodorant, læbepomade, sololie og håndsprit. Mærkets navn er Melau, som også er Bjørn Thorbjørners mellemnavn. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce